10 навика, които ускоряват процеса на стареене

Генетиката един от основните „виновници“ как изглеждаме в една или друга възраст. Но въпреки това не е основният фактор. Ние сами понякога можем значително да повлияем на процеса на остаряване в една или друга посока.

Ако искаме да запазим младостта по-дълго е необходимо да променим някои от вредните навици, които ни съпътстват всеки ден и на които дори не обръщаме внимание. Излишни бръчки, излишен стрес. Може да си го спестим, поне до определена възраст.

Ето и 10 привички, които ни „крадат“ младостта и ние стареем .

Добрата новина е, че все Още не е късно да се откажете от тях!

1. Изключване на мазнините от диетата

Много хора, които следят за фигурата си допускат тази грешка. Те изключват от порциона си всичко, което съдържа мазнини. Подобна диета освен, че вреди на целия организъм, влияе пагубно и на кожата и тя се покрива бързо с бръчки. Включете в менюто си червена риба, орехи, сметана и масло.

2. Пиете течности със сламка

Когато пиете някаква напитка чрез сламка, устата се сгъва по ръбовете и от тази форма най-лесно се образуват бръчки около устата. Същото се отнася и за пушенето. Между другото, ако сте пушач, но искате все пак да изглеждате млад – постарайте са да спрете цигарите, колкото и банално да ви звучи.

3. Спим по корем 

Когато спим на една страна или по корем, лицето ви буквално се „заравя“ във възглавницата. Това провокира началото на появата на много малки бръчици по бузите и брадичката. Ако ние все пак се интересуваме, коя поза ще запази младостта ни най-дълго, то спете по гръб.

4. Не следим за стойката си

Когато се привеждаме или седим в неудобна позиция, гръбначният ни стълб страда и се извива неправилно. Мускулите се напрягат неравномерно, напрежението се усилва и това причинява болка и умора. В допълнение, правилна стойка ни носи и по-хубава фигура, отразява се на походката и на нашия имидж като цяло.

5. Пазим се от ултравиолетовите лъчи само на почивка

Ултравиолетовите лъчи са основната причина за преждевременно стареене на кожата. Затова трябва да се избере хубав дневен крем с SPF. И да го използвате всеки ден, дори когато облачно. Ако не знаете облаците пропускат до 80% от ултравиолетовите лъчи, попаднали в атмосферата.

6. Злоупотребяваме със затоплянето на помещението

При силно отопление, помещението във въздуха става много сух. Това веднага се отразява на косата и кожата, които бързо губят влага и бръчките са налице. Постарайте се да регулирате отоплението и най-вече в спалнята ви трябва да е малко по-хладно.

7. Отказвате се изцяло от захарта

В големи количества сладкото е вредно. Но душевното равновесие е не по-малко важно за стройната фигура, а доброто настроение удължава живота. Затова понякога си позволявайте по нещо сладичко, но запомнете, че ключовата дума е „понякога“, а не непрекъснато. Ако ви се иска да хапнете — нека да са плодове и зеленчуци и по-рядко шоколад.

8. Гледате твърде много телевизия 

Един час прекаран пред телевизора, скъсява живота ви с около 22 минути. И да, за интернет феновете и пристрастените към компютъра, също важи. Изправяйте се на всеки половин час. Ако нямате възможност да правите упражнения непрекъснато, то поне стане от стола в офиса и се разходете за няколко минути.

9. Спите твърде малко

Възрастните имат нужда от сън поне 7 часа на ден, най-добре 8. Когато спим по-малко, не разполагаме с време да се възстановим и това се отразява, както на работоспособността ни, така и на външния ни вид. Между другото, експертите препоръчват да се ляга около 22-23 часа, не по-късно. Така се наспиваме най-добре.

10. Страдате от хроничен стрес

Хроничният стрес причинява сериозни вреди на клетките, нарушава регенерацията им. Тялото се износва по-бързо и по-бързо старее. Често, стрес се генерира от липсата на всякаква организираност от наша страна. За да намалите нивото на стрес се опитайте всичко да правите в срок, а не да оставате за последния моменти и да се чудите как да излезете от ситуацията.Коментари

Така е