10 положителни ефекта от стоенето на глава

Да постоим на глава. Любима поза на повечето от децата, но и не само. Тези, които практикуват йога от години добре знаят какви са ползите от стоенето на глава или както те го наричат – ширшасана. Всъщност точно тази поза е призната за цар на всички стойки в йога практиките.

Ето и топ причините, които да ви убедят, че стоенето на глава трябва да се прави всеки ден, за не по-малко от 2 минути, като в последствие увеличавате минутите.

1. Когато промените посоката на гравитация със стоене на глава,

то вие се доближавате до така наречения фейслифтинг. По просто казано много добре се опъва кожата на лицето в обратна на обичайната посока. Стоенето на глава помага кислородът и активните вещества да достигнат до кожата ви. А това подобрява значително тена и прави кожата свежа и гладка

2. Ако стоите всеки ден на глава

ще засилите притока на вещества, които преминават към кожата на главата и скалпа. Това определено ще доведе до много по-малко бели коси, ще намали косопада, косата ще заблести и ще намалите честотата на боядисване.

3. При стоене на глава ще стимулирате

притока на свежа кръв към хипофизата и хипоталамуса. Тези жлези са от изключителна важност за добрия тонус на организма и са ключ към доброто функциониране на останалите жлези. Това се отнася и за хормоните, които отговарят за либидоти. След три дни на челна стойка вие неудържимо ще поискате да попалувате под завивките с половинката си.

4. Тази поза помага за пречистване на надбъбречните жлези,

а това от своя страна помага за намаляване на депресията. Мислите с положителна насоченост се увеличават неимоверно, усмихвате се, просто ей така. .

5. Стойката е много полезна за бюста.

Промените се забелязват само след седмица стоене на глава

Ширшасана стойка на глава

6. С тази поза се подобрява като цяло циркулация на кръвта,

тъй като на сърцето му е необходимо непрекъснато да помпа кръв нагоре към мозъка. Стойката на глава определено му помага да си почине.

7. Течността, която по определени причини се събира в краката ви,

може да се “изгони” пак с помощта на на тази поза. Това изключително помага при хора с разширени вени.

8. Подобрява дейността на храносмилателния тракт.

Именно с помощта на гравитацията червата успяват да се пречистят много по-добре, а и най-хубавото е, че дебелото черво се разтоварва от събралата се в него кръв.

9. Стоенето на глава засилва и укрепва в дълбочина някои основни мускули.

За да имате баланс максимално време, трябва да напрегнете голяма част от коремните мускули. Искате плосък корем – с тази поза ще го постигнете да кратко време.

10. При хората, практикуващи ежедневно тази поза

е доказано, че опасността от исхемичен инсулт е намалена до минимум.

Но внимавайте. Преди да решите, че ще стоите на глава се консултирайте със специалист. Ползите са многобройни, но може да се окаже, че за при определени групи хора има противопоказания.Коментари

Е, аз вися, но то е същото почти 🙂