Кое тежи повече – мускули или мазнини?

Доста хора си въобразяват, че мускулите им тежат повече от мазнините. И често изтъкват това като основна причина, че не свалят, а трупат килограми, въпреки че спортуват активно.

„Когато някой ми каже това, винаги се сещам за старата гатанка: „Кое е по-тежко килограм пера или килограм тухли?“, споделя Лора Стъсек, фитнес координатор за Уестминстър колеж, Юта.

“ Килограмът си е килограм!“

Мускули или мазнини: Разбира се, че мускули

Ако мислим трезво, то ще проумеем, че един килограм мускули и един мазнини имат еднакво тегло, просто се различават по плътност.

Ако погледнете тяло с пет килограма мускули и пет килограма мазнини ще видите разликата. Мазнините ще заемат повече обем или пространството, отколкото мускулите. Това трябва да е сигнал, че когато сте сте на диета, вашата цел е да изглеждате стегнати, а не разплути.

Заблуда мускулите тежат повече от мазнините?

Това е така при хора, които сами се залъгват, че са качили няколко килограма, казва Лора. Те просто си повтарят, че е невъзможно да трупат килограми, след като спортуват активно. И тогава започват да се самозаблуждават, че това е мускулна маса.

Истината е една – мускули и мазнини тежат еднакво

Няма как да качиш 3 килограма мускули за една седмица. Има и хора, които топят мазнини чрез спорт, но пък и изграждат мускули. Така кантара си стои на едно положение. Това често ги разочарова и те спират тренировките.

Успешна диета

Това е първата стъпка към намаляване на теглото. Втората е добре подредена тренировъчна програма. Така ще се разделите с илюзията, че мускулите тежат повече и това е нещо лошо.

Инструкторката се опитва да накара хората да помислят как се чувстват в собственото си тялото си, да погледнат как им стоят дрехите и как тялото им се е променило. Грешно е да се фокусират върху кантара и колко килограма са точно. Силуетът и мерките са важни. Не е важно колко точно тежите, за да сте здрави и да изглеждате добре.

Кои са предимствата на мускулите

Дори и да спазвате диета трябва веднъж завинаги да спрете с мисълта че мускулите са ваш враг. Приемете ги като ваш приятел.

Метаболизмът се ускорява в пъти, когато трупате мускулна маса. Килограм мускули ще изгори повече калории в покой, отколкото половин килограм мазнини.

Какво значи това?

Дори да не сте в залата, а си седите на дивана, изгаряте повече калории, заради това, че имате повече мускули.

Мускулната маса има редица предимства. Тя подобрява костната плътност, която се влошава с процеса на остаряване. Затова хората трябва да остават активни и в по-зряла възраст.

Как да натрупаме мускулна маса

С кардио тренировките – джогинг, колоездене и ходене се горят най-много калории. Но и тренировките за сила също са жизненоважни. Жените се притесняват, че ако вдигат тежести ще станат мускулести, а трябва да спрат да се тревожат , казва Стъсек.

Има различни варианта за изграждане на мускули, като се започне от тежести (щанги и гири), мине се през упражнения със съпротивление и такива за издържливост.

Най-добре би било да се доверите на треньор, който да изготви правилната програма. В същото време с балансирана диета. Със сигурност този вариант ще даде по-добри резултати, отколкото сами да си ходите на фитнес и да си сменяте уредите както ви хрумне.

Сънят гори мазнини

Спете по 8 часа. Възстановяването е от изключително значение, особено при сваляне на килограми. Вие подлагате тялото си на изключително голям стрес заради калорийния дефицит и големите тежести. Дайте на мускулите си адекватно време да се възстановят.

Умерено с дефицита на калории

Диетите, които са на ръба на отказа от всичко, водят единствено до намаляване на мускулната маса. Организмът не получава достатъчно хранителни вещества и не може да се възстанови. Проблемите са налице: срив на имунната система следствие на претрениране и недохранване.

Ако искате да свалите килограми, но и да запазите мускулна маса, почнете с дефицит от 500 калории. Това е напълно достатъчно, за да се стимулира разграждането на мазнините, без да се рискува мускулната маса.

Кетонена диета срещу мазнини

 

Изгаряй мазнини, като ядеш мазнини. Това е режим с екстремно нисък прием на въглехидрати. В резултат на това тялото разчита на мазнините в запас като източник на енергия.Когато в диетата липсват въглехидрати черния дроб превръща мазнините в мастни киселини и кетонни тела. Кетонните тела преминават в мозъка и заменят глюкозата като източник на енергия. При тази диета се консумира на воля риба, яйца и стек. Коментари