Зумба – новата мания, която завладя света

Тя е чаровна и позитивна. Тя е зареждаща и импулсивна. Тя е просто Ади. Aдриана Иванова е най-забавният инструктор по зумба, който познавам. А клубът им „ZUMBA with ADI“ има стотици последователи.

Когато Ади влезе в залата и се обърне с онази непринудена усмивка и с подканващото: „Хайде, момичета, готови ли сме за презареждане, за игра, за забавление, за изгаряне на калории“. Няма как да й устоиш и да не ти се прииска да заподскачаш на часа.

Как попаднах в залата по зубма?

Истината е, че дълго време се лутах какъв спорт да избера. Наближаваше пролет, а онези предателски тлъстинки над дънките никак не ми харесаха. Пробвах какво ли не. За малко на йога, за мъничко на фитнес, три дни пилатес. И се отказвах. От скука, от нямане на време. Винаги намирах оправдание. А, може би това не е бил моя начин да избягам от сивото ежедневие и да поразкърша дупе.

И така! Защо зумба? Защо при Ади?

Съвсем случайно моя позната ме покани да отидем на зумба при Ади : „Не я познаваш, така ще те омагьоса с чара си, че ще очакваш следващата тренировка с нетърпение“, каза тя. Да, бе да, помислих си аз – като йогата или фитнеса. Ще се запаля за три дни и хайде. Но взе, че ми хареса! И продължих. Просто зумбата е друг свят, изпълнен с музика и много емоции.

Коя е Ади? По образование Ади е медицинска сестра и дори работи по професията. Запалила се по зумбата преди 5-6 години. Започнала да посещава тренировките, но така се увлякла по този тип танци, че след три години вече имала диплома за професионален инструктор. Въпреки много ангажименти, които има, Ади винаги намира време за страстта си. Преподава зумба в Елин Пелин, Горна Малина, Трън, Брезник, Божурище и София. В София тренировките се провеждат в залата на НОИ. От 16.30 и 17. 30 . Цените за един час са символичните 5 лева.

Урок по Зумба е с времетраене около 60 минути.

Редуват се песни с различна бързина на ритъма. Зумбата като цяло е кардио тренировка, която повишава силата и координацията на тялото, като в същото време повдига тонуса и създава положителни емоции. За една тренировка се изгарят между 500 и 700 калории по изключително забавен начин. Тренират се всички мускули – тези на краката, дупето, гърдите, гърба, ръцете, корема. Освен това зумбата е чудесен начин за нови запознанства.

Прекрасно е, че дори не забелязваш как минава тренировката. Музиката е толкова зареждаща, че те кара да не спираш да танцуваш въпреки физическото натоварване. Няма проблем, ако не схванеш всички стъпки, по-важно е да се забавляваш. Един урок по зумба – както се казва, не 3 в 1, а куатро – ритъм, музика, забавление и женственост.

Какво означава всъщност зумбата?

Зумбата е новата мания, която завладява света. Създадена е в средата на 90-те години от Алберто „Бето“ Перез в Колумбия. Тази програма събира в себе си движения от салса, меренге, мамбо, самба, хип-хоп, дори и бели денс. Всъщност самият създател казва, че зумбата е плод на една щастлива случайност.

През 1986 г. Алберто Перез, водейки часовете си по аеробика разбира, че няма музика. Наложило се да използва касети от колата си, които били записани само с меренге и салса музика. Съвсем спонтанно Бето създал нов фитнес-танц, който се фокусирал върху това да се оставиш музиката сама да вземе контрол над тялото. Енергията била неописуема и хората не можели да спрат да се усмихват. Този импровизиран час сложил началото на новия стил – Зумба. Популярността на зумба непрекъснато расте.Близо 14 милиона души от повече от 151 страни посещават седмични зумба класове.

Готови ли сте за първа тренировка. Да започваме!

  Коментари