Колко често трябва да миете косата си? Отговорът ще ви изненада

Не трябва да миете косата си всеки ден, защото по този начин тя губи естествените си мазнини и отслабва косата. Колко често трябва да миете косата си?

Един от най-популярните въпроси, който няма конкретен отговор… Наистина ли трябва да миете косата си всеки ден или не? Време е да научите всичко по тази тема.

Защо не трябва да миете косата си всеки ден 

Скалпът произвежда масла , които се движат надолу по косъма, задържайки влагата. Твърде честото миене отмива тези масла, преди да изчезнат, оставяйки косата суха. След това прекомерната сухота води до значително счупване.

Истината е, че няма еднозначен отговор на този въпрос. Тя варира в зависимост от вида и качеството на косата. Например, мазната коса трябва да се мие по-често от сухата, груба коса. Дори ако имате мазна коса, не е препоръчително да миете всеки ден, тъй като по този начин косата губи естествените си мазнини и отслабва косата. „Правилото“ , което съществува, е два до три пъти седмично, но все още не означава, че е правилното.

От друга страна, ако постоянно миете косата си, ще загубите естествените масла, които косата има върху нея и ще отслабите косата, правейки я по- крехка и повредена.

Напротив, ако не миете често косата си, освен омазняването,

което ще забележите по скалпа, във фоликулите на скалпа ще се натрупат замърсявания, пудри и стилизиращи продукти и може да се наблюдава сърбеж и сухота .

Ключът към поддържането на много мазен скалп, е редовното почистване с шампоан – поне през седмица. Мазният скалп може да се равнява на мазна коса, препоръчваме да използвате шампоани за обем, за да помогнете за премахване на излишните мазнини. И вместо да използвате традиционен плътен балсам без отмиване, използвайте лек балсам без отмиване след душ. Без отмиване няма да утежнят косата ви.

Много сух коса и пърхот 

Има толкова много основни причини за сух скалп – дерматит, излишен себум, дори слънчево изгаряне. На експертите е трудно да определят точно колко измивания тряба. Но не бъркайте сухия скалп с пърхота, който всъщност е резултат от излишното омазняване на скалпа . Ако имате жълтеникави люспи, които се появяват няколко дни след измиване, най-вероятно това е пърхот. Опитайте шампоан против пърхот около три пъти седмично, като използвате хладка вода.

Внимавайте при сушене!

Много е важно, след като излезете от душа, да сте отстранили добре всички продукти. Винаги се препоръчва да правите 2-3 минути лек масаж на скалпа, докато скрабът падне. Това се прави веднъж седмично, ще помогне на фоликулите да дишат правилно, което пряко се равнява на здравето на косата.

Внимание!

Шампоанът може да бъде това, което създава всичко по-горе за вас, тоест омазняване, сухота и сърбеж. Уверете се, че използвате правилните продукти за коса, така че не се колебайте да се свържете с вашия експерт по косата , в случай че сте забелязали промяна в състава на косата си.

Допълнителен съвет:

Добре е да сменяте шампоаните и балсамите след няколко седмици и да не използвате постоянно едни и същи. Това ще подхрани фоликулите с нови съставки и ползи, които ще им дадат подмладяване и жизненост.

Колко често се къпеш?



 Коментари