Как да боядисаме правилно косата си в домашни условия

Кризата принуди все повече жени да се откажат от салоните за красота, за да спестят някой лев от семейния бюджет. В опитите си да не харчат пари обаче много дами нанасят трайни щети на външния си вид – лош цвят на косата, изгаряне на косъма, неподходящи бои и ужасна прическа.

Ако искате боядисването у дома да е успешно трябва да извършите предварителна подготовка и да следвате няколко основни правила.

На първо място е важно да определите какъв цвят ще ви подхожда според цвета на очите и кожата на лицето. Добре подбраният цвят ще стои естествено и хармонично. Лошият ще ви състари и загрози. Правилото, което следват добрите фризьорите, когато ви предлагат боя е цветът на косата да е по-тъмен и от този на лицето.

Ако сте в магазина и сами избирате боя за коса би било добре да разгледате каталозите, които предлагат различните фирми за бои с оцветени кичури. Поставете ги до лицето си. Варирайте с тоновете. Така ще се спрете на най-подходящия за вас нюанс.

Стилистите съветват момичетата с по-жълт цвят на лицето да избират топли цветове за оцветяване на косата си. Цветовете в топъл цвят съдържат жълти, оранжеви или червени нюанси.

На жените с розовата кожа подхождат студени цветове. Това са нюансите във виолетово, цикламено и светло синьо. Ако имате бяла кожа забравете за много светло русите и тъмно-черните отенъци. Дамите, които имат матова кожа пък да избягват медните отенъци. Светлокафявите тонове подхождат на смугли и по-тъмни жени. Те могат да се доверят на пясъчно или златистокафяво.

С напредването на възрастта жените често пробват различни цветове в стремежа си да изглеждат по-млади. Стилистите са категорични, че изсветляването на косата ще помогне да свалите поне няколко години от лицето си.

Ако искате да проверите дали ви подхожда боята, която ще покрие основния цвят, може да пробвате само с няколко кичура отзад на главата и едва след това да прецените дали резултата ви удовлетворява.

Боите за коса са няколко вида, като това зависи от трайността им – постоянни, полутрайни и временни. Полутрайните падат след около десет измивания. Временните бои за коса се премахват след около три измивания. Ако не сте уверена, че купената от вас боя за коса ще ви подхожда, може да си купите ката начало боя с по-малка трайност. Преди да пристъпите към боядисване на косата подхранете скалпа и косата с маски и продукти, които да я заздравят.

Когато се боядисвате у дома спазвайте стриктно инструкциите зададени на опаковката на боята. Първо намажете корените и едва накрая разнесете боята навсякъде. Не надвишавайте времето за престой. И пет минути са достатъчни да изгорите скалпа си или цветът да се промени. Изплакнете добре, като не използвате шампоан, а само балсам. Изсушете само с кърпа, не ползвайте сешоар и оставате напълно да изсъхне на въздух.

Три бързи безплатни прически

Повечето дами си мислят, че пресата за коса има само една функция – да изправя къдрици. Тя обаче може да е много по-полезна и с нейна помощ да си правите бързи и ефектни прически сами у дома. Без да давате луди пари при фризьор. Успехът зависи от начина, по който движите пресата и то това как извъртате и издърпвате кичури коса през плочите.

1. Небрежни къдрици
Сплетете кичур коса на плитка и прекарайте пресата през плитките 2-3 пъти. После просто разплетете и разрошете.

2.Обем и небрежна форма
Вземете малко коса и плъзгайки пресата по дължината на кичура, спирайте на определени места и извивайте веднъж навътре, веднъж навън. Резултатът е артистично начупена коса.

3.Временно оцветяване

Ако обичате разнообразието, но не искате перманентни кичури, използвайте цветните тебешири – евтин и лесен начин да сте възхитителни. Навлажнете леко косата и оцветете с тебешира произволен кичур. С помощта на пресата оформете и „запечатайте“ цвета в него. При следващо измиване кичурът бързо ще падне Коментари