Кисело, ама полезно. Трикове за красота с оцет

Оцетът е натурална съставка, която в голям степен асоциираме с овкусяване на различни салати. Но освен в кулинарията оцетът чудесно може да се използва и в домашната козметика.

По всяка вероятност не сте наясно, че точно натуралният ябълков оцет е изключително ценен помощник при приготвяне на различни маски в домашни условия.

Подправката може да направи чудеса с кожата, косата и ноктите ви за изключително кратко време. Има и още едно предимство – изключително ниската цена.

Вижте някои от нестандартните приложения на оцета

Борба с акнето

Оцетът ще ви помогне да се справите успешно с неприятните кожни инфекции и проблеми, с които се борите от години. Високата киселинност на съставката ще помогне да изсушите пъпките и да ги дезинфекцирате много бързо. Освен това, ако обтривате веднъж дневно лицето с тампон напоен в оцет, само за седмица ще регулирате нивото на pH, кръвообращението в капилярите ще се подобри занчително и така ще се избавите от неприятното лющене на кожата.

За траен маникюр

Оцетът е добро средство, ако искате да имате дълготраен маникюр. Преди нанасянето на лака потопете за няколко минути пръстите в ваничка, пълна с оцет. След тази процедура повърхността на нокътната плочка ще е перфектно подготвена за лакиране.

Домашни маски за коса и измиване с оцет

За лъскава коса

Оцетът е перфектният избор, ако искате да имате здрава и красива коса. Измиването с оцет помага на косата да стане по-блестяща, регулира рН , бори се много по-успешно с пърхота, отколкото рекламираните шампоани за тази цел, лекува косопад. Оцетът за разлика от много шампоани няма да изсуши косата ви. Само след няколко измивания гривата ви със сигурност ще придобие съвсем друг вид, който и околните ще забележат. Това е и една от причините оцетът да води класациите за най-употребяван ингредиент при приготвянето на домашни маски за коса. Редовното изплакване на косата с оцет пък стимулира растежа.

Почистване и дезинфекция

С малко оцет перфектно може да почистите четките си за грим. Необходим ви е обикновен разтвор от вода и оцет в равни количества. С този разтвор успешно ще почистите замърсените си атрибути – четки, извивачки за мигли, пили за нокти, пинсета, ножички и др. Анти-бактериалните свойства на оцета го превръщат в една чудесна алтернатива на вредните химикали и препарати, които се предлагат на пазара.

При ухапване

Когато сте ухапан от комар, пчела или друго жилещо насекомо, може да забравите бързо за сърбящото място, ако се намажете обилно с оцет. Оцетът ще намали както сърбежа така и подуването и освен това ще дезинфекцира засегнатата зона. Оцет спокойно можете да се използва и при изгаряне, ако сте прекалили с излагането на слънце.



 Коментари