Рецепти за красива кожа от Южна Корея

Едва ли ще откриете друго място по света, където и жени, и мъже са обсебени до такава степен от идеята да изглеждат възможно най-добре. Външната красота е със статута на култ в Южна Корея. И това не е просто модна тенденция, а е нещо, присъстващо от векове и втъкано в културата на азиатската страна.

Ако искате примери, потърсете „K-Beauty“ в Гугъл или прегледайте Youtube канала на която и да е корейка. Може и да изгледате някой корейски филм или епизод от който и да е корейски телевизионен сериал – вече са доста популярни и на Запад и едва ли ще е трудно да откриете нещо по темата.

Би трябвало да ви направят впечатление равномерният тен, изгладената кожна текстура, и липсата на каквито и да било видими бръчки. В повечето случаи това дори не е въпрос на добър грим или генетична особеност, а резултат от традиции, ноу-хау и фанатична дисциплина по отношение на грижата за кожата. На практика, трудно ще определите реалната възраст на една корейска жена в сегмента над 35 години – обикновено изглеждат 10-ина години по-млади.

Ако ви е станало любопитно, ще минем набързо през основните моменти в корейската грижа за кожата.

Избягвайте слънцето

… И носете слънцезащитен крем всеки път, когато излизате навън през деня. Да, това противоречи на българския идеал за „гадже с бронзов тен“. Стремежа на повечето тукашни жени е да съберат най-много слънчев тен през лятото. Най-малкото понеже се смята за признак, че (и ти) си била на море и съответно не падаш по-долу от приятелките/колежките/съседките.

За съжаление, излагането на слънце е основната причина за стареене на кожата. Ултравиолетовите лъчи увреждат ДНК-то на кожните клетки и предизвикват необратими промени.

Едва ли има корейка, която би излязла навън дори само за 5 минути, без да предпази кожата си. Вместо обикновено SPF крем, може да използвате ББ крем, който включва в съдържанието си SPF компонент. Всъщност, повечето корейски жени правят точно това, понеже ББ кремовете имат и декоративна функция, а нали идеята беше да изглеждаме възможно най-добре?

Прилагайте двойно почистване на лицето

Тук не става дума просто да махнете грима преди лягане. Ако искате да почистите лицето си от замърсители на околната среда, себум, и грим, следва да използвате два типа козметични продукти – на маслена и на водна основа. Почистващите продукти на маслена основа са особено важни, понеже разтварят натрупания в порите себум и повечето типове грим. Ще ги разпознаете по наименованието – на български обикновено се нарича „почистващо олио“ (cleansing oil или oil cleanser на английски). А продуктите на водна основа обикновено са под формата на пяна (cleansing foam).

Ексфолирайте лицето си поне веднъж седмично

… И по-често, ако имате мазна или податлива на акне кожа. Естествено, основната цел на тази процедура е премахване на мъртвите кожни клетки, които заедно със себума са основен градивен материал на омразните комедони.

Поддържайте кожата си хидратирана

… По всяко време! Не става дума за това, че сухата кожа не изглежда добре. Сухата кожа всъщност е кожа без естествения си защитен слой. Това я прави податлива на вредни въздействия на околната среда – химически замърсители, слънце, бактерии. В Корея дори са популярни устройствата за овлажняване на въздуха и много жени и мъже ги ползват на бюрата си, особено ако работят в климатизирани помещения със сух въздух.

Какво може да се ползва? За през деня – повечето корейски ББ кремове съдържат хидратиращи съставки. А за вечерта и през нощта е обичайно да се нанася обикновен хидратантен крем или т. нар. „нощна маска“. Може да използвате какъвто продукт предпочитате – все пак хидратиращите кремове не са изобретени от корейци.

Като цяло, изброените съвети не ви ограничават особено в избора на конкретни продукти, но ако предпочитате да използвате автентични продукти от Южна Корея, от известно време може да откриете такива и в България. Например, Koreana.bg е специализиран магазин за корейска козметика, а може да откриете някои продукти и по щандовете на Sephora.

Имайте предвид, че настоящата публикация няма претенции за изчерпателност, но покрихме най-важните точки от корейското разбиране за грижа за кожата, а именно: предпазване, почистване, ексфолиация, и хидратация. Коментари