Коженото палто мечтата на всяка жена

Дрехите не правят хората, твърди една пословица, но дрехите създават впечатление за хората, гласи друга. Начинът на обличане изпраща много послания за самия човек – как се чувства, какъв статус има и как иска да го приемат другите.

Може да се каже, че косъмът е един от първите материали за обличане, който се е запазил до днес. В наши дни това преди всичко е заради символите, които носи като статус за човека, отколкото заради топлинните си качества.

Палтото освен символ на високо положение в обществото се възприема и като скъпоценен накит. Само две връзки има между палтото и скъпоценните накити. И едното, и другото са подаръци, пред които жените ще останат без думи.

Подаряването на дрехи от кожа обикновено е еднопосочен акт, който върви от мъжете към жените. Модните тенденции все повече предполагат носенето на кожа и от мъжете, но въпреки всичко палтото традиционно се свързва с жената.

Това е е едно от многото послания, които отправя кожата: послание за драгоценност, деликатност и блясък.

Висок статус и низки страсти

Финият, гладък, преливаш животински косъм отправя силно еротично послание. То не води началото си само от свойствата на косъма, които се открояват при докосване, а и от съзнанието за анималистичния произход на този предмет. Косъмът е нечуван зов на дивото, позив за бягство от света на инстинктите. Но пък на официални приеми и коктейли палтото едновременно отправя послание за висшия статус и низките страсти.

Най-големите филмови звезди са натъртили собствената си изключителност, като са се снимали с изключителни палта. Често дори без да носят нищо друго освен тях.

Така са се появили някои от най-хубавите снимки на Грета Грабо, Марлене Дитрих, Лиз Тейлър, Грей Кели, Одри Хепбърн, София Лорен. Просто казано – всяка актриса е имала пет минути слава преди или след обличане на палто.

Оправдана забрана

Неотдавна в Холивуд е гласуван закон за забрана за продажба на кожа. На холивудските звезди ще им се наложи да отидат далече, за да набавят нови любимци. Това е първата зона в Америка, където има забрана от този вид.

Защитниците на животните водят все по-агресивна кампания против отглеждането на животните заради производството на кожени артикули. В света защитниците пръскат палтата с кетчуп и яйца.

На Балканите борбата против носенето на кожа винаги се провежда в рамките на различни пърформански като този от 2010 в Нови Сад в организацията на сдружение „Приятели на животните в Сърбия“.

Активистите на това сдружение демонстрират отношение към носенето на кожа с разходка с противогази и носене на кървави палта на вериги под мотото „Кожата вони“. В страните, в които е гласувана забрана за отглеждане на животни заради кожата си, са Босна, Херцеговина, Хърватия, Австрия, Великобритания.

Любовта към истинската кожа обаче се споделя от световноизвестни звезди като Парис Хилтън, Дженифър Лопес, Мадона, Катрин Зита Джоунс.

Кое какво е?

За много животни не бихме знаели, че съществуват, ако не бяха прочутите палта, които се правят от тях. Но това не означава, че е общоизвестно за оки животни става дума.

Хермелинът е малък бозайник от породата на белките, обитава северно умерените области на планетата. Между 180 и 240 представители от неговия вид „украсяват“ едно палто.

От същото семейство са норката, визонът и самурът. Астраганът е кожа от току що оагнено караул агне.

Чинчилата е малък гризач, подобен на катерицата, който обитава Южна Америка. Интересно е, че около 500 домакинства в Сърбия се занимават с отглеждане на чинчила, чиято козина струва 30 евро

Кралски хермелин и цена

Заради палтата страдат лисиците, зайците, бобрите, видрите, невестулките, котките, кучетата, чинчилите, мечките и още много други животни. В изключителни случаи за тази цел заедно с перата се обработва гъшата кожа, кожата на патиците и лебедите.

Съществуват утвърдени степени на стойности на кожата, които приличат на тези, които се отнасят за диамантите.

Кожата на визон с повърхност 1 dm на квадрат може да струва и три долара, докато изключителните екземпляри на полярна лисица достигат 150 долара. Най-скъпоценни са палтата са тези от хермелин, те достигат до 150 хиляди долара.

На тази цена са и палтата от чинчила, особено бяла, за които трябва да „спестите“ 100 000 долара.

Въпреки че палтото е най-луксозният артикул от кожа, за любителите на дрехи от животинска кожа са привлекателни и елеците, яките, шубите, шапките, шаловете, мъфовете.

Най-малкото парченце кожа, което оформя яката на палтото вече не е модерно. Но това може да се поправи с комбинирането , оцветяването, подстригването на косъма или просто с комбинирането на различни кожи.

Брандирана суровост

И на модния Олимп властва подялбата на тези, които не обръщат внимание на кървавия произход са Кавали, Кристиан Диор, Долче и Габана, Гучи, Луис Вотон, Пако Рабан, Прада и др . На другата страна са тези, които се преориентират към имитация на кожа и имат малко общо с преходните марки.

На последните ревюта кожата се появява все повече в неочаквани места, под формата на детайли и различни аксесоари, като чанти и накити. Въпреки че употребата на животинска кожа се свързва със студа, модните дизайнери изненадващо съчетават това, което на пръв поглед е несъчетаемо: кожени аксесоари и сандали.

Важна е мярката

Световните стилисти препоръчват, че при носенето на кожа трябва да има мярка и си струва да комбинирате все пак рошавите чанти с „гладки“ палта. Освен по животните и човека, кожата може да се открие и под формата на килими, луксозна покривка на леглото и калъфки за възглавница.

В Канада се предлагат дрехи от плетена кожа. Някои народи като руснаците, японците и скандинавците, имат кожени детайли при народните носии. Ако палтото се носи заради топлинните му качества, тогава тези, които са от овча кожа, служат достатъчно добре.

Практични съвети

Препоръчва се естественият косъм да се съхранява в ленени чували, а скъпоценните палта по време на лятото- при кожухар. Кожата в никакъв случай не бива да се държи в найлонови торби, тъй като ще изгуби блясъка си. Шкафът, в който стои, трябва да се напръска със средство против молци, като се внимава препаратът да не влезе в досег с кожата.

Намокреното палто се връща лесно в първоначалното си състояние, като се изтръска и се закачи да се суши надалече от източници на топлина. Поне два пъти в годината кожата трябва да се изчетква и да се проветрява на мястото, което не е изложено на слънце.

  Коментари