10 неща, които никога не трябва да криете от гинеколога си

Доста жени се срамуват да споделят, когато отиват на преглед при гинеколог и им се налага да се разположат пред него в една доста неудобна поза. Дамите се притесняват да кажат на гинеколога някои неща, които могат да се окажат особено важни за тяхното бъдещо сексуално и репродуктивно здраве.

Ето ги десетте неща, които жените не трябва да крият при посещението на гинеколога си:

1. Бройката

Колко интимни партньори сте имали от медицинска гледна точка е важна и същевременно полезна информация. А и не се притеснявайте гинеколога няма да започне да ви съди. Колкото повече информация му давате, толкова по-акуратен и професионален ще е подходът му към вас и проблема ви.

2. Безопасен секс

Колко пъти сте имали сексуален контакт без да използвате презерватив. Трябва да знаете, че има полово предавани болести, които могат да протечат без никакви симптоми – хламидия, примерно. Или папилома вирус, който може да не се прояви в продължение на дълги години. Бъдете отговорни и кажете на лекаря , ако сте рискували с необезопасен секс.

3. Оргазми

Никога не стигате до оргазъм. Разбира се той е гинеколог, а не е сексолог и не може да ви даде пълна консултация относно сексуалната дисфункция, но въпреки това със сигурност ще даде някой ценен съвет. А и липсата на оргазъм може да се окаже индикация за друг здравословен проблем.

4. Кървене

Случва се да кървите след секс. Принципно ако това е еднократно явление и се е появило след по-грубичък секс, не е необходимо да тичате при гинеколог. Но ако кървенето е непрекъснато трябва незабавно да се консултирате. Да кървите след секс означава, че може да има някаква инфекция или да е предраково състояние на маточната шийка.

Кървенето след секс трябва задължително да се сподели с гинеколога

5. Промени в цикъла

Нередовна менструация. Дори да сте убедена, че не сте забременяла измененията в месечния цикъл задължително трябва да се коментират с лекар. Това важи, ако цикълът е силен или пък много по-кратък.Може да имате хормонален дисбаланс или инфекция.

6. Болки при секс

Боли ви по време на сексуалния акт. В никакъв случай не премълчавайте това пред гинеколога. Може да е поради намалено овлажняване или да е някакъв страничен ефект след прием на противозачатъчни.

7. Прием на лекарства

Какви лекарства пиете. Това също е важна информация. Понякога и билковите добавки могат да бъдат противопоказани в конкретния случай, особено пък ако искате да забременеете .

8. Неприятна миризма

В повечето случаи това е сигурен знак за протичаща инфекция, но е възможно да имате рН дисбаланс, който лекаря може да излекува. Факт е, че за това причиниено и парче тампон от останал о във влагалището).

9. Искате забременеете.

Хубаво е да кажете на гинеколога, ако ако сте се замислили на тема „бебе“. Лекарите съветват жените, които искат дете да приемат фолиева киселина и да водят по-здравословен начин на живот, който помага на плодовитостта. Пълните изследвания са задължителни.

10. Безсъница

Ако влизате в 40-те си години, това може да се окаже конкретен признак за настъпване на менопаузата. По принцип появата на тези симптоми е рядкост на тези години, но не е невъзможно. Говорете с лекаря и той ще се постарае да ви даде най-полезния за вас съвет Коментари