20 причини да станем вегетарианци

Световният ден на вегетарианците се отбелязва ежегодно на 1 октомври. Това е денят, определен за празник, установен от Американското вегетарианско общество през 1977 година и одобрен от Международния съюз на вегетарианците през 1978- а.

Около 30% от хората по света са вегетарианци,

като цифрата се увеличава с всяка изминала година. Така вегетарианството се превръща в начин на живот и мода не само заради хуманитарната идея, но и заради положителното въздействие върху организма.

С цел популяризиране на този метод на хранене се появиха множество кампании.

Една от тях е „Постен понеделник“,

която насърчава хората да изключат животинските храни от менюто си поне за един ден. Намаляването на консумацията на месо с 15% (равностойно на един ден в седмицата) намалява риска от хронични заболявания, подобрява здравето и има силно отношение към опазването на планетата. В Китай например масова практика е да се изключи животинската храна два пъти в месеца – на всяко 1-во и 15-о число.

Има 20 причина да станем вегетарианци. За съжаление култура на хранене в страната ни липсва. Купуваме подобия на храни в лъскави опаковки, пълни с консерванти и сол. Храните са свръх рафинирани и многократно обработени с оцветители и подобрители. Сутринта ни стартира с кафе, цигара и баница. Приключваме с лоена наденица, много хляб и нещо пържено.

Е, това не е моят начин на хранене и се гордея с това,

 защото не ям месо и не смятам, че месоядните са здрави и щастливи. Да, аз не ям месо, птици, риба и морски продукти от животински произход, не обличам и не си купувам кожени дрехи.

20 причини, поради които аз съм вегетарианец

И ето защо:

1. Вегетарианците

живеят по-дълго, средно две години повече от не вегетарианците..

2. При вегетарианците

вероятността да развият рак на дебелото черво е три пъти по-малко и два пъти по-малка е вероятността да получат сърдечен удар, а това е сред честите причини за смърт.

3. Аз обичам животните,

аз не искам животни да умират заради моето удоволствие да се храня с тях. Да, аз не мога да спася всички, но с отказа си да ям месо ще спася поне част от тях. Ако повече хора сме вегетарианци ще падне производството на месо, ще намалее търсенето и производителите съответно ще намалят предлагането.

4. Ако ядете непрекъснато месо,

организма се натоварва, храната трудно се преработва. Чувството за тежест и болки в стомаха ви съпътстват много често отколкото нас вегетарианците. Без месо се чувствам по-лек, силен и здрав. Мисля, че се изразих ясно.

5. Има доказана връзка между консумацията

на месо и отрицателни емоции, аз предпочитам да ги имам в минимални количество.

6. Аз не искам да натоварвам с негативи моята карма,

не искам душата ми да е съучастник в убийството на живи същества и след това да страдам от проявената небрежност в тази посока.

7. Ако не ядем месо,

изхранването ни ще струва значително по-евтино.

8. Няма никакъв риск да се разболея

от птичи грип или болестта луда крава.

9. Аз искам да унищожаваме по-малко растения,

включително и за храна. Но нали животните се изхранват предимно с растения, за да бъдат убити после.

10. Вегетарианството изисква 4 пъти по-малко обработваема земя

за набавяне на нашата храна. Земята ще е в състояние да настани и осигури препитание на четири пъти повече вегетарианци в сравнение с месоядните хищници.

11. Животновъдство е един от водещите замърсители

 на околната среда, растениевъдството е далече по-екологични и щадящо

12. Почти всички съвременни диетолози

са единодушни, че най-здравословна диета за повечето хора са млечните продукти и яйцата и много рядко препоръчват приема на месо.

13. Аз получавам всички необходими за здравето

вещества само от растения, млечни продукти и яйца.

14. Противно на общоприетото схващане вегетариански ястия са много вкусни!

Просто трябва да знаете как да сготвите тези храни.

15. Преминаването към вегетарианството не беше трудно,

имаше лек дискокомфорт първите месеци, но след това тялото ми се чувстваше напълно адаптирано и много по-леко.

16. След като станах вегетарианец

семейството ми също започна да яде по-малко месо.

Това не е нещо необичайно! Хората си влияят едни на други. В резултат бих казал, че ползите от прехода от месояден към вегетарианец са се увеличили, тъй като помогнах на близките ми да се хранят по-здравословно, да бъдат по-здрави и да преодоляват с лекота негативите, които ни предлага живота.

17. Може да ви се стори невероятно,

но физическата издръжливост и гъвкавост, която имах преди да спра месото, сега се увеличила многократно. Мога да тичам по пет 5 часа (проверете!), а в училище едва успявах да изкарам една обиколка. Плувам все по-добре, тренирам йога, повиших в пъти гъвкавостта си. Чувствам се по-лек, но същевременно и по-силен

18. Вегетарианството ме отличава от другите

и това е признак на висок социален статус. Не сте ли забелязали, че лошите, бедните и глупави хора, ядат месо по три пъти на ден. Те са агресивни и не се грижат за себе си, за околните и а животните.

19. Искам да живея в свят на хармония.

А каква хармония може да има, ако живеем според закона на джунглата – който е по-силен, той е и по-прав. Започнах промяната от мен самия, последвайте ме.

20. Това е и прекрасен пример за децата

ако се грижиш и обичаш животните, то по-внимателно ще се отнасяш и към другите живи същество. Децата ще бъдат по-малко агресивни в живота, при равни условия. И какъв пример даваме на децата, ако пренебрегнем живота на някого? Плюя на всички, които ядат месо, само защото това им доставя някакво удоволствие. Да ядеш месо не е здраве, не е живот! Без месо може да се живее много, много по-добре. Истински, в близост до природата и някой няма да страда, и да умре.Коментари

Това някаква подигравка ли е? 😀

Ти остави подигравката , но май си е истина

Не! Това не е подигравка… това е самата истина. Дано все повече хора започнат да мислят по този начин!

Вегетарианците са духовно по-извисени хора в сравнение с тези, които ядат месо.

Човек е това което яде. Нали не искате да сте животни? Изхвърлете животинското от себе си и ще видите как ще видите как ще започнете да ставате все повече човеци.

е какво, растения ли да искаме да сме.

… -_- това са пълни глупости …ето и доказателството ..