Помощ, болки в краката? Причини и лечение

Помощ, болки в краката? Причини и лечение. Болката е един от най-универсалните отговори на организма на различни вътрешни и външни дразнители. Най-честата причина за болки в мускулатурата на прасците са различни синдроми и заболявания, свързани с костно-мускулната система, като например травми, артрозни изменения по ставите (износване на ставния хрущял), остеопороза, плоско стъпало и др.

При поява на болки в краката, е важно да се разбере точната причина

1. Ако болката е следствие на травма, може да поставите лед на мястото за 15 минути.
2. При проблем с връзките направете превръзка с еластичен бинт.
3. Стегната превръзка или чорапи помагат при болки от тромбофлебит.
4. Ако краката са тежки, се поставят за известно време нависоко.

Непременно се обърнете към специалист, когато болката в краката:

Болките в краката са постоянни повече от три дни.
Крайниците са студени, чувствате ги слаби и вяли.
Болката се усеща както в долната, така и в горната част на краката.
Кожата е посиняла и има отичане на крака.
След инцидент се появява оток на мястото на удара.

Заболяванията на кръвоносните съдове обикновено не се появяват изведнъж, те се развиват продължително време, преди да ни създадат проблеми.

При образуване на тромб се появява чувството за тежест в краката, горещина и пулсираща болка. Когато възпалението е в периферните кръвоносни съдове, кожата почервенява и се чувства болка на повърхността. Болка се появява и в резултат на нарушено кръвообращение или атеросклероза на долните крайници, като запушване на артериите от холестерол при продължително неправилно хранене, поемане на прекомерно мазна храна, обездвижване и затлъстяване.

Уврежданията на гръбнака също дават отражение на движението на краката.

При защипване на нерв от гръбначния стълб към крака пропълзява рязка, внезапна болка. Получава се при продължително седене, стоене прав или в клекнало положение. Изпитва се парене, изтръпване, скованости слабост в краката. Стъпалата болят често при носене на неудобни обувки и обувки с високи токове.

Предразположеност към плоскостъпие може да предизвика деформиране на стъпалата и поява на постоянна болка, както и:

– образуват се т.нар. „кокалчета“
– мазоли
– парене при възглавничката на стъпалото
– увреждане на нерва между третия и четвъртия пръст.

Глезените също са уязвими при продължително ходене, при рязко извиване и наклони на тялото. Ако краката са в неудобни обувки, това още повече увеличава риска от:

– разтежение на връзките при извиване на стъпалото
– бурсит – възпалителен процес при сухожилията, свързан с болково усещане.
– тендинит – възпаление на съединителната тъкан, свързваща мускулите с пищяла, костите на глезена и стъпалото.
– други заболявания като костни шпори, нарушено кръвообращение, увредени нерви.

Когато болките в краката се появяват често, непременно трябва да се променят някои навици:

1. Препоръчително е да се спре тютюнопушенето, тъй като то е един от факторите, които засягат кръвоносните съдове.
2. Трябва да се намали консумацията на мазнини от животински произход – прекомерното количество на липиди води до удебеляване на стените на артериите и атеросклероза.
3.Трябва да се повиши двигателният режим. Необходимо е редовно да се правят разходки или физически упражнения.
4. Желателно е да се укрепят мускулите на цялото тяло. Това ще облекчи натоварването на краката.
5. Не трябва да се носят износени обувки. Те не поддържат глезена и свода.
6. В случай на наднормено тегло трябва да вземете мерки да отслабнете. То предразполага към развитие на подагра и други заболявания.
7. При проблеми с кръвообращението се използват специални стягащи превръзки или чорапи.

Бунион и болки в краката

Това е изпъкналото хрущялно или тъкано образувание около ставата в близост до палеца на крака. Заболяването често е съпроводено от силни болки и е трудно лечимо. А най-често от бунион страдат жените. С напредване на заболяването е възможно палецът да се деформира и да се обърне навътре към показалеца и да се получи застъпване на пръстите.

Това води до образуването на въпросната издутина. Възможно е да се появи зачервяване, възпаление, болка, подуване, а впоследствие и неправилна походка. Съществува и т.нар. бунион на Тейлър, който засяга не ставата на палеца, а тази на кутрето на крака.

Какво трябва да проверите?

Стъпала и пръсти на краката

Топла ли е кожата, еластична ли е, няма ли силно изпъкващи издути вени (сутрин, когато сте отпочинали, вените не се забелязват много). В какво състояние са ставите на пръстите (особено на големия пръст), дали са подвижни, не расте ли кокалчето отстрани на големия пръст. Дали не са синкави крайчетата на пръстите и ноктите, нямате ли пукнатини по петите или между пръстите. Сводът на крака не трябва да е смъкнат. Ноктите трябва да са здрави и гладки.

Глезени

Тук е важно да обърнете внимание на две неща: дали е запазена подвижността на ставата и няма ли оток.

Има няколко лесни теста, които са сигнал за скрити отоци по краката и проблеми с кръвообращението:

* ако дълго време не изчезват следите от ластиците на чорапите

* ако натиснете с пръст кожата на глезена и остане вдлъбнато

* ако обичайните обувки изведнъж са отеснели

Прасци

Долната част на краката е типично място за трофични язви и разширени вени. Внимателно огледайте и опипайте и двата прасеца – няма ли издути, горещи вени или пулсиращи венозни възли, които изпъкват над повърхността на кожата. Нямате ли незарастващи кървящи рани, отоци.

Колене

Най-напред проверяваме подвижността на коляното – лесно ли се сгъва, няма ли неприятни усещания, втвърдявания, топчета, възпалени или горещи участъци. Клекнете и се изправете – чувате ли пукане в ставата.

Бедра

Каквото и да казват по въпроса, целулитът не е болест. Но тромбофлебитът, варикозните вени понякога се появяват и на бедрата, особено в напреднала възраст и при наднормено тегло.

Проверяваме същото, както и при коляното – важна е подвижността и двигателният обем. Легнете по гръб, опитайте се да вдигнете крака и да го размърдате – имате ли неприятни усещания в ставата.

Причини за появата на бунион

1. Високите, неудобни, остри и тесни обувки, неправилното ходене са едни от най-честите причини за появата на бунион. Носете удобни и разумно високи обувки, като се стремите да ги обувате само по поводи. В ежедневието носете ниски, достатъчно широки и удобни обувки.

2. Неправилното хранене също е фактор за възникване на бунион.

3. Излишъкът на минерални соли (честата консумация на минерална вода може да доведе до възникването на този проблем), калций и магнезий в организма води до увреждане на ставите, които променят механизма си на движение, губят еластичността си и като цяло се амортизират. В резултат на това хрущялът започва да се разраства и се появява въпросният бунион.

 



 Коментари