Афтите – защо се появяват и как да ги лекуваме

Афтите са заболяване на устната кухина. Образуват се под формата на гнойни язвички най-често по меките части на устата, езика, гърлото. От афти могат да страдат всички възрасти, но най-често това се случва при децата. Причините за появата на афти са различни – лоши хранителни дефицити, понижена грижа за зъбите, стрес, изтощени сте или пък имате хранителна алергия. Афти се появяват при хормонален дисбаланс, кожно заболяване или млечница. Афтите причиняват също силна болка и дискомфорт, особено при хранене или пиене.

Афти са предимно бели на цвят кръгли и много болезнени. Появата им понякога е и наследствена. Ако афтите често рецидивират, въпреки лечението им, би било добре да се проведе консултация


с лекар. Има алтернативни методи в борба с този неприятен проблем. Ето и някои ценни съвети как да се справите с тях.

Как да разпознаем афта?

Това са мънички червени-бели петънца, понякога са сивкави на цвят, образуват малки язвички в устната кухина, които се разпростират по меките части на вътрешната страна на бузите или устните, под езика, на гърлото, небцето и сливиците.

Язвичките в повечето случаи са гнойни, което е много болезнено. Когато афтите се появяват по-често по езика трябва да се направи изследване за гастрит или сифилис; трайното им присъствие изисква лекарски преглед и цялостни изследвания. Афти в гърлото обикновено са проява на остра вирусна инфекция или стоматит и е наложително посещение при лекар или зъболекар, защото състоянието изисква професионална помощ.

Колко дни траят афтите?

Най-често афтите се развиват и траят от 4 до 14 дена. Самото заболяване се характеризира с изчезването на едни и появата на други афти. Никога не се появяват повече от 4 наведнъж.

Защо ми се появяват афти в устата?

Слабата имунна система и последвала инфекция след попадане на нещо в устата са само причината. Според лекарите вирусът Herpes simplex labialis, който е виновник за херпеса, води и до появата и на афти.

Кога се появяват афти?

1. Могат да се появят след обикновено прехапване

2. Ако имате алергия към към някои храни

3. При авитаминоза

4. Фамилна обремененост

5. При заболяване като целиакия, болест на Бехчет и на Крон, синдром на Райтер, сифилис и др.

6. Страничен ефект от някои лекарства – нурофен например е едно от лекарствата, което често може да причинява афти, особено при децата.

7. Пастата за зъби също може да предизвика появата на афти, особено тези, които съдържат натриев лаурил сулфат

8. Някои продукти за освежаване на дъха водят до появата на афти

9. Лоша хигиена на устната кухина

10. Остър или хроматичен стоматит

Постоянни афти и висока температура

Постоянните афти са най-често “фамилен” патент”. Повтарянето на инфекцията е знак, че имунната система е отслабена. Това може да се дължи на хормонални колебания, стрес, хронични заболявания на стомащно-чревния тракт – гастрит, язва. Ако има и температура – това е сигнал за проблемното състояние и веднага трябва да се потърси лекар.

Какво трябва да знаете при лечението на афти?

Ако ви се е появила афта спрете временно приема на остри, хрупкави и по- груби храни, които само разраняват афтите и болката става нетърпима. Намалявате до минимум приема на кисели, пикантни солени храни. Подправките се изключват от хранителния режим, ограничава се приемана кафе, цигари и дъвки

Почистване на афти

Афтите може да се почистват с водороден прекис (кислородна вода), но тази процедура не препоръчва при малки деца.
Спазването на добра устна хигиена е едно от условията за предпазване от афти. Сменяйте редовно четката за зъби, но по възможност да бъде мека.
Жабурене с лайка, смрадлика, налагането на язвичките с пчелен клей, също имат ефикасно действие при борбата с афти. А приемът на (пробиотик) предпазва от нова поява на афти в устната кухина.

Афтите могат да се лекуват само с жабурене с разтвор от хлебна сода и сол. Една чаена лъжичка сол и една сода бикарбонат се разтварят в две чаши хладка преварена вода и с получения разтвор се правят промивки на устната кухина няколко пъти на ден.

Афти и прием на лекарства

Много ефективен е гелът с екстракт от лайка ПАНСОРАЛ. Медикаментът съдържа сукралфат и цеталкониум хлорид, подходящ за деца и възрастни.
Този препарат се ползва и афти, и при силно разранени венци. Малко количество от препарата се втрива внимателно на болното място. Тъканите се възстановяват бързо и се намалява до минимум опасността от усложнения.

Гранофорин

Гранофорин – си остава класика за ефективно и в същото време евтино лечение на гнойни сливици, афти и всякакви възпаления в устната кухина. Лекарството е с доказан от десетилетия ефект, но е много трудно откриваемо. Едно от обясненията е търговският интерес: върши работа, а е евтино, 5 лв за 100 мл! Коментари