Антибактериалният сапун отключва рак

Шокиращо, но абсолютно вярно!

Препаратите за измиване, които използваме всеки ден могат да се окажат изключително вредни и опасни за здравето ни. Това с особена сила важи за антибактериалните сапуни, използвани за предпазване от микробите.

Именно антибактериалните препарати са сочени от световните здравни организации като едни от главните виновници за развитието на рак. По-точно става въпрос за веществото триклозан, който е една от основните съставки в тях и се използва в почти всички антибактериални сапуни и душ гелове, пасти за зъби, шампоани, мокри кърпички и различни други домакински продукти. Разбира се производителите удобно премълчават факта, че използването им може да се окаже доста опасно.

Триклозанът е мастноразтворимо вещество, което свободно преминава през клетъчните мембрани и потиска синтеза на различни ензими необходими за развитието и оцеляването на бактериите. За това той се добавя като съставка, която помага за инхибиране развитието на микробите и гъбичките. Триклозанът е част и от повечето дезодоранти и суха козметика. Има го в и препаратите за хигиена на устната кухина, които се използват всеки ден.

Триклозанът се използва също така и като консервант в хранителната промишленост заради антимикробните свойства, които притежава. Проучванията на лекарите показват още, че триклозанът преминава в кърмата на над 90% от кърмещите жени, които доброволно взели участие в проучването, както и в 75% от пробите от урина на останалите пациенти.

Триклозанът в антибактериалните препарати предизвиква рак

Учени от калифорнийският университет в Сан Диего са категорични, че натрупването на триклозан предизвиква фиброза на черния дроб и дългосрочното излагане на въздействието му може да доведе до рак. Според изследването триклозанът се променя способността на организма да се изчиства от токсините.

Този факт е установен след дългогодишни лабораторни експерименти върху мишки. Подложените на въздействието на химикала мишки имали много по-голяма склонност към развиване на химически предизвикани чернодробни тумори.

Лекарите са силно притеснени, че от факта, че триклозанът се използва прекалено много в химичната и козметичната индустрия и напоследък е основна съставна част на голям брой продукти, които се ползват в ежедневието. Това е сериозен повод за притеснение и тази опасност не трябва да се пренебрегва с лека ръка, алармират те. Прекомерната му употреба създава реален риск от чернодробна токсичност при хората.

Най-обезпокоително е, че завишено количеството триклозан е намерен в антибактериалните сапуни за измиване, както и в средствата за ръчно пране. Минимално количество е открито и пастите за зъби. Всъщност много малко хора са информирани, че купувайки си най-скъпия антибактериален сапун, са в пъти по-застрашени от развитие на рак, отколкото хората, които ползват обикновен сапун. Коментари