Безлектинова диета: полезна, вредна или просто мода?

Всички сме свикнали да говорим, че врагът на нашето здраве и хармония е глутенът. И тук ще обявим нещо ново. Това първенство вече се споделя от лектина, който е доста противоречив участник в нашата диета. От една страна, храните, съдържащи лектин, са супер здравословни и богати на витамини, минерали и антиоксиданти, но от друга страна, те могат да имат драматично отрицателен ефект.

Елена Мановска, терапевт, диетолог, експерт на Coral Club твърди, че: „Лектините са протеини, които са склонни да се придържат към молекулите на захарите и въглехидратите и, грубо казано, унищожават всичко по пътя си. Например, червата и нейната микрофлора или, алтернативно, абсорбцията на микроелементи може да бъде нарушена. Но всичко това ще се случи, ако не контролирате и надвишите консумацията на лектини. Но малките им количества в диетата, напротив, имат благоприятен ефект върху здравето. „

Богати на лектин храни:

бобови растения (това включва също кашу и фъстъци, соя и червен боб);

царевица,

пълнозърнести храни;

млечни продукти- мляко, сирене, сметана, краве масло.

картофи; домати; патладжан; тиква;

годжи бери; сладки чушки;

яйца;

морска храна;

банан; грейпфрут;

шоколад; кафе.

Колко грама лектини на ден да се приема, е персонализиран въпрос.

Количеството в диетата се определя при всеки отделен случай и това се прави от специалист. Има различни класификации на лектините. Например, те са разделени по произход: растителен и животински, както и по структура. Някои са безвредни, докато други, като тези, които се намират в боба, могат да причинят неприятни ефекти, ако не се приготвят правилно. Най-високото съдържание на лектини има в кората и семената. За да се намали трябва да премахнете семената и кожата.

Неправилно приготвяне на храните с лектин

Най-лесният начин да намалите съдържанието на лектин в ядките, зърнените храни и ферментиралите храни е да накиснете продуктите. Това променя структурата на лектините и те стават по-малко вредни. Но например при плодовете лектините се съдържат в кожата, така че премахването й значително намалява количеството им. Също така, при термичната обработка (готвене под налягане или кипене) се унищожава лектина и той става безопасен за червата.

Безлектинова диета

Желаете да намалите до минимум консумацията на храни, богати на лектин. Малко вероятно е обаче напълно да се елиминират и не е необходимо, тъй като те дават малко натоварване на стомашно-чревния тракт, като по този начин засилват храносмилателните възможности на тялото.

Разрешени храни при диета без лектин:

карфиол и бяло зеле; гъби; сладък картоф;

аспержи; морков; ананас; ябълки; портокали и лимони;

зеленина (магданоз, копър, босилек, кориандър, рукола);

риба (сьомга, камбала);

месо (говеждо, агнешко, заешко, пуешко, патешко, пилешко); скариди и миди;

авокадо; морски водорасли; целина.

Според някои диетолози „ ползите“от диета без лектин в много отношения е широко разпространена мода, която няма достатъчно аргументи. Факт е, че лектините се съдържат в много храни (бобови растения, зърнени храни и костилкови плодове). Така се оказва, че ако лектините бъдат напълно елиминирани от диетата, просто няма да има какво да се яде.

Ето защо е по-правилно от здравна гледна точка да се ограничи количеството на консумираните лектини и честотата на тяхното използване.

В обобщение трябва да се каже, че ако човек има очевидна непоносимост към лектин и има проблеми с червата, трябва да се обърне внимание на лектините. И в този случай в риск са предимно веганите, които получават протеини предимно от зърнени култури и бобови растения.

Защо според някои учените се разболяваме, ако ядем харни с високо съдържание на лектин?

Диетологът Д-р Гaндри нaричa лeктинитe “ядивни врaгoвe” и смята че са една oт ocнoвнитe причини зa възниквaнe нa възпaлeния. Според него ако нaмaлим тяхнaтa упoтрeбa, мoжe зaбeлeжимo дa cвaлим килoгрaми и дa рeшим много здрaвocлoвни прoблeми.

Диcкoмфoрт прeдизвиквa т.нaр. cиндрoм нa прoпуcкливитe чeрвa. Кoгaтo лeктинитe oбрaзувaт “дупчици” в тeхнитe cтeни, прeз тях мoгaт дa прoникнaт чacтичнo нeпрeрaбoтeнa хрaнa, бaктeрии, вируcи и тoкcини. “Aкo тe уcпeят дa прeoдoлeят coбcтвeнaтa зaщитa, имуннaтa cиcтeмa биe трeвoгa – кaзвa д-р Гaндри. – Oргaнизмът тръгвa в aтaкa, зa дa ги oтблъcнe и тoвa вoди дo възпaлeниe”.

Признaцитe нa прoпуcкливи чeрвa ca зaпeк, диaрия, мeтeoризъм и пoдувaнe нa кoрeмa. Кoгaтo лeктинът ce нaтрупa в oргaнизмa, възпaлeниeтo ce прeвръщa в хрoничнo и дoри мoжe дa дoвeдe дo aвтoимуннo зaбoлявaнe, кaтo нaпримeр, бoлecт нa Крoн, цьoлиaкия, рeвмaтoидeн aртрит, диaбeт, cлaбoумиe, oплeшивявaнe, cрив, aнeмия и дoри cиндрoм нa хрoничнaтa умoрa.

Най-доброто решение би бил персонализираният подход и ако няма очевидни проблеми, придържайте се към балансирана диета, контролираща количеството консумирани лектини. “
  Коментари