Бялото течение при жените е напълно нормално

Не смеете дори да си помислите да излезете навън без всекидневна превръзка? Гинеколозите са единодушни: всичко е наред, ако това състояние не е съпроводено със сърбеж, парене и други неприятни усещания.

Имаш силно бяло течение? 

Наличието на вагинално течение е съвсем естествено явление, също като отделянето на слюнка, стомашен сок или сълзи, поясняват спецовете в областта. Опасно и рисковано занимание е да се бориш с този процес. Секретирането спира към началото на менопаузата, затова пълното му отсъствие изобщо не е повод за радост.

В норма е незначителен обем секрет – до 4 милилитра за денонощие. Количеството зависи от индивидуалните особености и хормоналния фон.

Обилно течение се наблюдава в периода на овулация

Също и през втората половина на периода след началото на менстуралния цикъл. Между другото, по време на прием на контрацептиви ,които „затормозяват“ овулацията,количеството на отделянията забележимо намалява.

Секретът в норма се състои от слуз, епителни клетки и специфична микрофлора. „Ако изследванията показват наличие на различни бактерии, вируси, гъбички- не се плаши, присъствието в организма на здрава жена, е задължително, успокоява акушер-гинеколога Лейла Адамян.

В условията на хормонален срив,

отслабнал имунитет и прочие неразположения,съдържащите се в норма кандида, започват да растат. Точно те провокират злополучната млечница, която по научно му се нарича кандитоза. При това заболяване едно от оплакванията е за обилно течение и съпътстващ го сърбеж.

Променя се консистенцията на бялото течение

Секрет в норма с различен състав съпровожда целия цикъл. След менструалната фаза настъпва „най-чистият “ период. „През това време секретът е белезникав, воднист и има еднородна консистенция“, обясняват гинеколозите. Например 7-ия ден след цикъла / към 13-ия, 14 -ия ден след неговото начало/ в шийката на матката максимално се концентрира слуз, напомняща яйчен белтък.

Това състояние и говори за настъпваща овулация. При активно натоварване и секс интензивността на течението може да нарасне. Често жените приемат това състояние за патология и тичат при доктора да се консултират. През втората половина на менстуралния цикъл се увеличава количеството на секрета с бял цвят и киселообразна маса.

„Това е свързано с обновяването на слизестата обвивка на влагалището и свидетелства за правилната работа на репродуктивната система. Промяната на качеството на секрецията може да провокира и половия акт. Например след незащитен секс, тя е прозрачна, а ако с партньора ти сте използвали презерватив, ще е кремообразна.

Появява се мирис

Той е рязък и неприятен? Посещението при гинеколога е неизбежно.

„Здравословната микрофлора на влагалището представлява общо взето лактобактерии, изработващи млечна киселина, която защитава слизестата обвивка от проникване и разпространение на инфекции.Затова вагиналните като норма секрети могат да имат млечен цвят и специфичен кисел мирис.

Появата на не свежа „рибена“ миризма е знак за такава инфекция като бактериална вагиноза или вагинит /колпит/ Лекарите дават надежда: в 40-50%от случаите причината за появата на тревожния симптом са вагиналните инфекции, които не са свързани със заболявания, предавани по полов път и не изискват спешно лечение.

Цветът на бялото течение е притеснителен

Нетипичните промени в микрофлората на половите пътища, възникващи между два цикъла, са тревожен знак. Особено, ако са съпроводени с болки ниско долу в коремната област. Отделянията в норма през целия период между двата менстурални цикъла имат прозрачен или белезникав вид. По време на овулация той може да се промени от бял към бежов. Причината за отклонението могат да бъдат вагинални или предавани по полов път.

Един от разпространените проблеми оказва влияние и на цвета – вагинитът. 

Клиничната му палитра варира от жълто до кафяво, понякога с кървави примеси. Другият виновник е споменатата бактерия вагиноза. При нея отенъкът се променя на сиво-бял. Болните ги съпровожда постоянен дискомфорт в интимната област, особено при уриниране и по време на полов акт.

Жълтият цвят може да бъде знак за хламидоза. Обилно,пенливо течение със жълт и зеленикав отенък е проява на трихомоназа.

Лечение при бяло течение

Дори и да сте открили подобни симптоми, не бързайте да се паникьосвате. Да се установи истинската причина е възможно,единствено, когато се разпознае „смутителят“ с помощта на инструментални и лабораторни изследвания – цитонамазка, микрофлора и. т. н .

Специалистът е този, който ще ти постави точна диагноза и ще определи чувствителността на бактериите към антибиотици. Ще подбере дозировката и лечението. Това ще ти помогне в бъдеще да избегнеш усложнения и рецидиви. Нали не искаш проблемът да стане хроничен и да се появи в живота ти в най-неподходящия момент?

Продължителният възпалителен процес има негативен ефект върху състоянието на репродуктивната система, което впоследствие може да доведе до безплодие, неизносване на плода и други гинекологични проблеми.

Доказано е, че 75% от представителките на нежния пол поне веднъж в живота си са страдали от кандитоза. Коментари