„Диетичните храни“, които диетолозите никога няма да поставят в чинията си

Диетолозите непрекъснато се стремят да убедят пациентите си, че точното спазване на предписаните от тях програми за здравословно хранене са от съществено значение в борбата с наднорменото тегло и пречистването на организма от натрупаните с години токсини.

Има диетолози, които са абсолютни привърженици на протеиновите диети, други препоръчват храненето през няколко часа на малки порции, трети пък са за диетата на зеленчукова основа, а четвъртите пък са категорични, че е най-полезно е да хранят с пълнозърнести продукти и т. н.

Кои са храните обаче, които нито един диетолог не би включил в собственото си меню? Вижте по долу

5-те най-лоши „диетични храни“ според специалистите

1. Обезмаслените храни

За тях диетолозите са измислили и име „храни без смисъл“. Това са всъщност храни, които не съдържат никакви мазнини, не са полезни и дори има в тях съставки, които вредят на организма, .
Експертите се опитват да докажат това чрез някои примери. Според тях намаленото съдържание на мазнини във фъстъченото масло, означава че производителите са си позволили да намалят фъстъците в продукта, а те са всъщност са истинския здравословен източник на добри мазнини. И вместо фъстъци са сложили много захар.
Тоест, ако искате да ядете нещо полезно вземете си оригиналната версия, а не обезмаслената.

2. Продуктите, произведени в конвенционални ферми

Диетолозите почти не хапват червено месо и пилешко. Те предпочитат на масата да има риба, морски дарове и млечни продукти с доказан произход, от които си набавят необходимите животински протеини. Специалистите по здравословно хранене винаги четат с какво са хранени животните. Много е важно дали то е приемало трева или царевица.

Месото на животите, яли трева е с много по-високо съдържание на полезни омега-3 мастни киселини, също и на витамини A и E,. А царевицата не носи нищо полезно за организма. Да припомним също, че почти всички животни гледани в конвенционални ферми се третират с индустриални количества антибиотици, за да се ускори растежа им.

3. Замразено кисело мляко

Искате десерт, който хем да е здравословен, хем да има вкус на сладолед. Първото нещо, което ви хрумва е така вкусното и полезно според вас замразено кисело мляко. Но замразеното кисело мляко има в състава си а прекалено много мазнини и захар, консерванти, стабилизатори и съответно много повече калории. Лекарите съветват да хапнете порция истински сладолед, вместо кофичка замразено кисело мляко, което е пълно с какви ли не консервантни.

4. Десерти с фибри

Доказано е, че фибрите са здравословни по различни причини. Диетата богата на фибри, води понижаване нивата на холестерола в кръвта, по-малко запек и дори намаляване на излишното тегло. Закуската, която е богата на фибри донякъде помага да ядем по-малко през деня.

Фибри има в плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни. Но оттук идва и другия проблем. Много хора си мислят, че трябва да си набавят фибрите не като консумират плодове и зеленчуци, а чрез десерти, които съдържат фибри. Тези супер рекрамирани продукти всъщност са пълни със захар, царевичен сироп и палмово масло. Производителите са добавили фибри дотолкова, че да имат право да поставят на продукта си съответния „здравословен“ етикет. Е, това не ги прави здравословни. Една ябълка би ви свършила по-добра работа

5. Калорични напитки

Няма нищо по-хубаво да започнете деня с горещо кафе. Доказано е, че кафето има редица ползи за вашето здраве. Кафето в умерени количества намалява риска от сърдени проблеми, диабет и някои инфекции. Проблемът идва от това, че към кафето масово се добавя какво ли не – мляко, захар, сметана и т. н. Ето и един прост пример – голямо ароматизирано кафе-лате съдържа 300 калории, а в чистото еспресо калориите са само 5. Коментари