Как да предизвикаме цикъла си по-рано с помощта на билки

По данни на световната здравна организация над 70% от жените поне веднъж в живота си са имали проблеми с нередовната менструация. Или им е идвало много по-рано, или им закъснява, а понякога въобще пропуска месеца. Билките са помагали на жените хиляди години да регулират цикъла си. Предлагаме Ви няколко народни средства за предизвикване на цикъл.

Нередовната менструация не е проблем, който трябва да бъде пренебрегван. Нередовният цикъл може да се дължи на много неща – здравословни причини, стрес, смяна на работа или смяна на климата. При всички случаи е необходима консултация с гинеколог.

Причини за нередовен цикъл

Има обаче и жени, които се опитват да предизвикват цикъл с прием на какви ли не лекарствени средства. Преди да пристъпите към хапчетата, пробвайте нашите рецепти, които са на основата на билки и природни продукти.

Тук ще се опитаме да ви дадем няколко съвета как за предизвикване на цикъла, но не забравяйте, че ако наистина имате здравословни проблеми е по-добре да се консултирате със специалист преди това.

Както казахме има жени, при които цикъла си идва навреме, но понякога искат да го изместят по-напред, водени от различни причини – предстоящо море, среща, пътуване и .т.н.

Няколко растения могат да ви свършат работа и да ви помогнат при подобна ситуация, предизвиквайки менструация по-рано. Ето растенията, които помагат за предизвикване на цикъл:

1. Предизвикване на цикъл с канела

Само едно супена лъжица канела, може да предизвика до цикъл в рамките на едно денонощие. Няма да ви лъжем, приемът й не е особено приятен, тъй като канелата предизвиква не съвсем приятни усещания в стомаха. Канелата не трябва да се приема с вода иначе ефектът и намалява.

2. Предизвикване на цикъл с магданоз.

Сита се, че магданозът успешно регулира смущения, хормонален произход и в в същото време предизвиква силни контракции на матката. Ако искате да предизвикате цикъла възможно най-бързо, пригответе чай от магданоз, без значение дали е пресен или сушен. Получената отвара се пие три пъти на ден.

3. Предизвикване на цикъл с джинджифил

Използва се пресен корен от джинджифил, който се вари около 25 минути в 500 милилитра вода. Пие се охладен, по няколко пъти на ден, но в никакъв случай преди лягане, защото ще ви докара безсъние.

4. Предизвикване на цикъл с бял равнец

Белият равнец се пие по три чаши на ден, охладен ако искате да ви дойде по-рано менструацията.

5. Предизвикване на цикъл с девесил.

Най-силната билка, която се използва за предизвикване на цикъл е девесилът. Приемът на отвара от девесил предизвика кървене само след два или три приема. Пие се по 150 грама три пъти дневно.

Как да приготвите чай от девесил: Две супени лъжици девесил се варят в триста мл. вода за около 10 минути. Оставя се да изстине и след това се прецежда. Девесилът е полезен и при болки вследствие на смъкната матка. Ако имате заболявания на матката се правят вани с билката.

Внимавайте с приема на девесил, защото има някои противопоказания.

1. Девесилът, приеман под каквато и да е форма е изключително опасен при бременност, защото е възможно да предизвика аборт, особено в началните стадии на забременяване.

2. Девесилът не трябва да се приема и по време на редовен цикъл, защото това може да доведе до силно кървене.

6. Аспирин за предизвикване на менструация

Въпреки разпространеното мнение аспиринът сам по себе си не може да предизвика менструацията. Ако не страдате от язва на стомаха или дванадесетопръстника веднъж дневно може да приемате по една таблетка аспирин, разтворена в съответната отвара. Аспиринът разширява кръвоносните съдове и ще засили действието на билките.

7.Хапчета за предизвикване на цикъл:

Преди да опитайте някое от средствата за предизвикване на цикъл трябва да сте сигурна, че не сте бременна
Следните лекарства, изброени по-долу, се предписват, само когато е налична недостатъчност на прогестерон като фактор за забавянето на месечния цикъл.

Таблетки дуфастон- често предписвано за справяне с нередовен менструален цикъл (забавена менструация), но е точният медикамент единствено за тези, които имат реална липса на хормони.

Капсули утрогестан – Лекарството утрогестан оказва същия ефект върху цикъла, както и дуфастон.

Таблетки постинор – Един от често използваните и предпочитани препарати за стимулиране на цикъл е контрацептивът постинор, от който е достатъчно да бъде приета само таблетка. До три-четири дни след това цикълът настъпва. Препаратът се използва и като контрацептив след непротектиран полов акт

Ако менструацията ви се бави повече от няколко дни, помислете :

1. Вероятно сте забременяла

2. Имате нелекувани хормонални проблеми.

3. Вероятно страдате от гинекологично заболяване.

В такъв случай е най-добре да се обърнете към квалифициран специалист и да не отлагате нещата. Само гинеколог след обстоен преглед и назначаване на изследвания може да даде отговор на вашите притеснения и да назначи адекватно лечение. Коментари