Как да се хранят правилно вегетарианците?

Как да се хранят правилно вегетарианците? Да си вегетарианец, това означава да следваш определен начин на живот, който се различава от живота на на хората, които консумират всякаква храна без ограничение. Вегетарианството е течение, чиито последователи градят хранителния си режим само от храни на растителна основа, евентуално с включване на яйца и млечни продукти. Това обаче не означава, че трябва лишаваме напълно организма от определени хранителни вещества, които са нужни за неговото нормално функциониране.

Ако сте начинаещ вегетарианец,

а искате да се храните хем здравословно, хем пълноценно без менюто ви да включва месо задължително е да знаете някои основни правила при този тип хранене. Трябва да разберете какви предимства имат някои вегетариански храни и какви недостатъци и след това умело да ги съчетавате при избора на вашето вегетарианско меню.

Ако се научите умело да планирате менюто си за седмицата и не се притеснявате да експериментирате с нови идеи то определено едно вегетарианско меню също може да е изключително разнообразно, вкусно и полезно. Вегетарианско меню трябва задължително да включва добре балансирана и същевременно пълноценна храна

Има хиляди рецепти за вегетарианци. Като започнем от сандвичи без месо и бургери, до блюда със соя, супи с тофу и така любимите салати от нахут.Веднъж открили тайните на здравословното приготвяне на вегетарианското ви меню, вие ще се потопите в един нов свят от вкусове, а същевременно удоволствието от храненето ще придобие нови измерения.

Практикуват се няколко разновидности на вегетарианството. В най-лекия му режим се приема риба, морски деликатеси, млечни продукти. Вторият тип е, когато в менюто не включва никакво месо.

Повечето вегетарианци изключват от менюто си рибата и месото, но консумират мляко, масло и яйца. Трети отричат напълно употребата абсолютно всички продукти, които имат животински произход. Това всъщност са Веганите, най-стриктната форма на пълните вегетарианци.

Задължителни храни, които вегетарианците трябва да консумират

Как правилно да се хранят вегетарианците?

Изборът на добре балансирана диета много зависи от типа режим, който се спазва.
Веганството определено изисква стриктен подбор на храната. Но пък трябва да се приемат и продукти, които да попълнят липсата на веществата, които обикновено се набавят с месото. Това са различни видове протеини, желязо, омега-3 мастни киселини, витамин В12, и т.н.

Хранителен режим, който е добре балансиран може да се прилага неограничено време. От деца, които не искат месо, до бременни и хора на възраст. Хубаво е да помните обаче, че дори и вегетариански, менюто ви трябва съчетава различните видове храни и да не пренебрегвате консумацията на такива, които доставят всички жизненоважни вещества за функционирането и развитието на организма.

Ако сте бременна или кърмите, задължително посетете лекар и се консултирайте с него преди да откажете месото напълно. Ако е необходимо приемайте витамини и хранителни добавки, за да сте убедени, че бебето ще се развива добре, а и вие ще сте заредени с достатъчно енергия. Ако сте вегетарианец и минавате 50 години консултирайте се с лекар за как да си набавяте така нужните на организма ви калций, витамин D и В12.

Хранителният режим без консумация на месо влияе положително на здравето, значително се намаляват рисковете от:

  • диабет
  • инфаркт
  • наднормено тегло
  • хипертония
  • лош холестерол
  • развитие на рак

Вижте основните вещества, които задължително трябва да набавяте за организма си, ако сте вегетарианец и съответно храните, които трябва да включите в ежедневното си меню:

  • Протеини – изключително важни за изграждане на мускулната тъка, червените кръвни телца и добро кръвообращение. Прибавете към менюто си варива, соя, сурови семена и ядки, яйца и пълнозърнести храни.
  • Цинк – той подобрява функционирането на имунната система и и борбата с инфекциите в организма. Добавете към диетата – варива, семена, подправки, билки, пълнозърнест хляб..
  • Желязо – без него няма хемоглобин и страда пренасянето на кислород в организма. А трябва да се каже, че Вегетарианците имат необходимост да приемат двойно по-високи количества желязо. Яжте много плодове, тъмнозелени листни зеленчуци, стафиди
  • Омега-3 мастни киселини – те ще поддържат в добра форма сърцето, мозъка, очите. За тази цел консумирайте риба, соеви продукти, сок от портокал, ленено семе, авокадо.

 Как да откажете постепенно месото?

Като начало би следвало постепенно да промените хранителните си навиците, за да не усетите липсата и да запазите качеството на храната, която приемате. Намалете животинските протеини в храната си: Започнете на вечеря, докато сведете консумацията на месо до 2-3 пъти седмично и то преди всичко бяло месо.

Ако усетите глад за месо, не се ограничавайте. В противен случай ще се почувствате възбудени и агресивни.
Купувайте месо рядко, но се старайте да е от най-високо качество.
Лишавайки се от едното, за да не се получи срив, следва да компенсирате с другото. Наблегнете на зърнените и бобовите храни. Естествено в основата на „новото“ ви хранене задължително трябва да присъстват млечните продукти и яйцата, поне веднъж на ден.Коментари

Как рибата се връзва с вегетарианската диета?
По тази логика можем да добавим пилешко и пържоли от хуманно убити прасета…

Пескетарианството е вид вегетарианство и включва консумацията на риба.

„…Първоначално ми се струваше, че след като вече не ям месо, а само риба, значи съм вегетарианец. Оказа се обаче, че някои вегетарианци са чувствителни, когато хора, които се хранят с риба и морски дарове също се определят като вегетарианци, тъй като за тях рибата също е месо (а не е зеленчук, например). Вегетарианството означава твърдо да не се консумира месо – всякакво, в т.ч. и риба. Доколкото успях да разбера, Вегетарианското общество (основано още през 1847г.) официално не приема пескетарианството за вегетарианска диета…“

Аз прочетох нещо интересно относно консумирането на риба.Не знам дали ви е известно , но богомилите са били вететарианци, обаче са ядяли риба, защото за тях нечисто е било месото, което е от животни размножаващи се чрез полов акт, което липсва при рибите.Малко странно виждане.

тези които консумират риба и пилешко месо са полувегатарянци