Как се променя метаболизмът през годините

Като деца възможността да хапвате каквото си поискате, без да се ограничавате е страхотна. Шоколад, бонбони, банички. Килограмите си стоят същите и нищо не се отразява негативно на формите ви. За съжаление с напредване на възрастта метаболизмът се променя.

Изведнъж се налага да проявите огромна воля, за да контролирате апетита, да се занимавате с упражнения и непрекъснато да следите теглото си, ако не сте от малкото щастливки, които никога не са имали проблеми с килограмите. С напредването на годините метаболизмът ви започва да спада с около 2%, твърди Американския институт по спорт.

Интересно е, че при жените забавянето на метаболизма започва 6 години по-рано отколкото при мъжете. При жените първите видими признаци за забавен метаболизъм са на около 38 години, а при мъжете едва на 44.

Ето и основните причини за забавянето на метаболизма и как правилно трябва да се храните, за да не качите килограмите рязко.

Метаболизъм на 20

Според повечето учени, които правят редица изследвания в тази област, краят на тинейджърските годините до началото то 20-те е пикът на вашата физическа форма и метаболизъм. Това е периодът, в който без никакъв проблем може да трупате и развивате мускули.

Тялото все още произвежда активно така наречения хормон на растежа, който спомага и за изграждането на костната система. А това е огромен разход на допълнителни калории. Доста от храните, които си хапвате в този период, без никакъв проблем могат да бъдат „изгорени“ и вие да изглеждате в страхотна форма.

Метаболизъм на 30

Все още сте физически активни, но определено горенето на калории започва да се забавя. Мускулите в този период се нуждаят от сериозна системна поддръжка, а самият организъм почти не произвежда така наречения хормон на растежа и забавянето на метаболизма започва. Това са годините и, в които най-вероятно вече сте се устремили към изграждането на кариера и със сигурност започвате за водите много по-заседнал живот зад бюрото и после у дома.

Съвет: Ако не искате да си лепнете от 5 до 10 килограма само за няколко години, заложете на спорта и най-вече на силовите тренировки, чрез които се изграждат повече мускули и засилват производството на хормона на растежа. Определено положителен ефект ще имат дългите и разтоварващи разходи, когато това е възможно. Не отрупвайте бюрото с чипсове и бонбони. Намерете време да хапнете здравословна храна някъде навън.

Метаболизъм по време на бремнност

Ако сте взели решение да родите дете, това определено ще повлияе добре на метаболизма и той ще се засили. Но има и уловка. Ако решите, че всичко е наред и да започнете да ядете за двама, че и за трима резултатът ще ви изненада неприятно. По време на бременността калоричният прием не трябва да е повече от 200-300 калории от обичайното ви меню. Според лекарите здравословно е да се наддаде между 8 и 12 кг по време на цялата бременност.

Кърменето и метаболизма

Освен, че е полезно да кърмите детето си, кърменето ще се отрази добре и на фигурата. Жена, която кърми бебето си няколко пъти на ден, изразходва минимум около 500-1000 калории, което не е никак малко. Почти един час потене във фитнеса.

Метаболизъм на 40

Всички добре познаваме кризата на 40-ете. Тогава жените за първите път осъзнават, че остаряват и драмата започва. Хормоните не бушуват, а нивата на естроген, прогестерон и хормон на растежа са далече от нивата, когато сте били на 20-ет. И определено те имат огромна вина за драстичното намаляване на метаболитната дейност. И ако продължавате да си хапвате като двайсетгодишна, със сигурност ще натрупате достатъчно килограми, за да се наложи да обновявате гардероба си поне с два размера отгоре. Дневният прием на калории трябва да се намали с 200-300 калории дневно, от това, което сме хапвали през 30-те.

Съвет: Важно е да се движите и да тренирате умерено. Когато вече сте на 40-ет, наблегнете на здравословното хранене и добавете в менюто си храни с повече протеин , желязо, фибри и витамини. Набавете си фолиева киселина под формата на таблетки. Пийте много вода и спортувайте е умерено. И не се отчайвайте, животът не свършва на 40-ет, а тепърва започва. Коментари