Какво казват ноктите за здравето. Един ден без лак разкрива ценна информация за организма

Перфектният маникюр е мечта за всяка жена и всяка уважаваща себе си дама задължително отделя определени средства от бюджета си, за да поддържа в перфектен вид ноктите си. Ако за мъжете релакса се състои в гледане на мач, пиене на бира с приятели или риболов, то за дамите част от релакса включва задължително посещение на някой козметичен център през уикенда.

Дамите държат да имат перфектни, красиви и впечатляващи нокти. Това определено е възможност да се демонстрира вкус и стил. Това е знак, че жената държи да има безупречен външен вид и разбира се начин да покаже, че следва модните тенденции.

Проучванията показват и друго, че почти всяка жена понякога би искала поне за няколко дни да не лакира ноктите си и да ги остави в техния естествен вид. Всъщност едва тогава ще забележи и какво е тяхното истинско състояние. А това определено може да разкрие много неща за здравословно състояние на организма като цяло.

Погледнете какви са ноктите ви – съвсем крехки, на вълни, с много бели петна, жълти. Според това какви са те ще определите и какво липсва на организма в момента и в какво здравословно състояние се намирате.

Ето няколко съвети как да разчетем какво ни казват ноктите за нашето здраве и какви мерки да предприемем

Ноктите се разслояват

Ноктите ви са разслоени и то на няколко пласта. Това се случва особено, когато са били изложени на много сух въздух или пък на влага. Но беленето може да е причинено и от липса на някои хранителни вещества. Хубаво е, че това бързо може да се установи. Включете различни растителни масла в менюто си. Купете си и специален продукт, който да подхранва ноктите. Може да мажете ноктите с Витамин Е, масло от бадем, масло от жожоба. Те ще помогнат за бързото и видимо подобрение.

Ноктите са вдлъбнати и на вълни

Нокътните легла се определят като здрави, когато са без гънки, ръбове или вдлъбнатини. Ако вашите не изглеждат така, трябва да вземете мерки и то веднага. На първо място една кратка почивка няма да ви се отрази зле. Стресът е основният виновник за ръбестите нокти. Шопинг, басейн, пътуване, ново гадже– каквото и да е. Дайте време на вас и на ноктите си.

Ноктите ви са жълти

Ако ноктите ви са жълти то това е аларма, че нещо се случва. Ако непрекъснато ползвате лак за нокти в тъмните нюанси, без да поставяте основа, след време ноктите наистина ще придобият силно жълтеникав оттенък. Първото правило при лакиране, което трябва да спазвате – поставяйте основа, тя ще ви спаси от пожълтяване. Но ако е късно и ноктите са пожълтели хубаво е да оставете ноктите си няколко дни без лак.

Здравите нокти са с бял тон и ако видите жълти петна това може да е и неприятна гъбична инфекция. Посетете дерматолог, който ще ви предпише правилното лечение. Ако не го направите ноктите ще започнат да загрубяват и нищо чудно да паднат.

Ноктите са със сини оттенъци

Ако имате оттенък по ноктите си, това на първо място означава, че тялото ви се нуждае от повече кислород. Медицинското название на това заболяване е цианоза. Цианозата може да бъде причинена и от много ниски нива на хемоглобина. Направете си изследване. В никакъв случай не пренебрегвайте цвета на ноктите си. Ако се наложи посетете специалист, за да установи причината.

Ноктите се чупят

Има много причини за чупливите нокти. Една от основните е прекомерното изсушаване вследствие на слънчевите лъчи или хлорираната вода в басейна през лятото. Знаете обаче, че на пазара се предлагат много хидратни кремове за нокти, които моментално могат да възстановяват баланса. Другата причина ноктите ви да са чупливи може да е и е недостига на желязо. Това също лесно се коригира като включите в менюто си повече тъмнозелени зеленчуци. Коментари