Коремни проблеми – рак на дебелото черво или нещо безобидно?

Проблемите с дебелото черво са чести. Но дали е рак или нещо друго?

Ако някога сте имали коремна болка, диария или кръв в изпражненията, то несъмнено сте се уплашили. Първото нещо, за което всеки би си помислил е рак. Но има ли наистина място за притеснение? Надяваме се с тази статия да дадем отговор на този важен въпрос.

Да започнем с това, че дебелото черво е най-чувствителният орган на храносмилателната система. При нарушаване на неговата структура и функция възникват разнообразни симптоми.

Различни заболявания могат да доведат до сходни оплаквания. И точно тук започва притеснението – дали е рак на дебелото черво или далеч по-честото заболяване синдром на раздразненото черво?

Какви са причините за коремните симптоми?

Както ви е добре известно, всяко заболяване си има причина. В повечето случаи причините са свързани с нездравословен начин на живот (фактори на околната среда) или с наследствена обремененост (генетични фактори).

Ако някой от вашето семейство (кръвен роднина) е имал рак на дебелото черво, то рискът за вънзикването му при вас е значително по-висок от обичайната му честота. Все пак, по-високият риск не означава непременно, че ще развиете рак или че настоящите оплаквания се дължат на криещия се тумор.

Друга важна причина за коремни оплаквания е неправилното хранене. Старайте се менюто ви да включва разнообразна и здравословна храна – плодове, зеленчуци, риба. Неправилната диета може да доведе до възникване на неприятното заболяване синдром на раздразненото дебело черво. То протича с редуване на диария и запек, а често и с коремна болка и подуване.

Началната му изява може да имитира напълно симптомите при рак на червото. Ето защо е важно да се консултирате с лекар, особено при наличие на следните фактори: кръв в изпражненията, възникване на оплакванията след 50-годишна възраст, необяснима загуба на килограми и намален апетит.

Ако забележите кръв в изпражненията, не изпадайте в паника. Понякога кръвта може да се дължи просто на хемороиди, но това задължително трябва да бъде уточнено. Не отивайте и в другата крайност, а именно да пренебрегвате този алармиращ симптом, обяснявайки си го единствено с хемороидите.

Ако напоследък се чувствате слаби и имате видима умора при качване на стълби, то трябва да се изследвате за анемия. Това е лесен кръвен тест, който бързо открива причините за лесната уморяемост. Ракът на червото води до анемия, докато раздразненото черво – не.

Тук е важно да се отбележи, че трябва да спрете цигарите. Те вредят не само на белите дробове, но и предразполагат към образуването на чревни тумори.

Защо е важно бързо да се уточни причината за оплакванията?

Отговорът е много прост – ранно откритият рак е лечим в почти 100% от случаите, при това дори без операция.

Ето как става това.

Основният метод за изследване на дебелото черво се нарича колоноскопия. По време на самата процедура ранният рак може да бъде отстранен лесно и бързо. Ще бъдете отново на крака точно 6 часа след края на процедурата. Този благоприятен сценарий се среща обаче твърде рядко. И причината за това е забавянето на диагнозата поради пренебрегване на наличните оплаквания.

Ракът в напреднал стадий, (т.е. с наличие на метастази в черния дроб, белите дробове и мозъка) е на практика нелечимо заболяване. Химиотерапията е далеч по-неприятна и неефективна от ранната диагностика и профилактика чрез колоноскопия.

Наличието на внезапно появили се чревни оплаквания не е причина за притеснение и паника, но със сигурност е стимул да предприемете активни действия за откриване на подлежащата причина. Не отлагайте медицинската консултация и не се притеснявайте да потърсите лекарска помощ. Коментари