Лападът – природен лек за рак, диабет и анемия

Лападът е многогодишно тревисто растение от семейство Лападови. Расте рано напролет. Легендите за изключителните лечебни свойства на лапада идват още от античността.

Историята разказва как легиони с римски войници се спасили от обезводняване и сигурна смърт, благодарение на растението. Самият Вергилий бил убеден в ползите му и апелирал да се отглежда във всеки дом. Хораций пък го прилагал като слабително средство.

Ацтеките път му дали име, което било свързано с мястото където расте – около вода. Наричали го „Atlinan”, което означава „майка му е вода”

От древността лападът намира разнообразно приложение в народната медицина. Един испански духовник описва лапада като силно очистително средство, което помага за болки в корема и висока температура. Древните са ползвали лапада за лечение на рани и язви, като правили лапа от смлените му корени и листа.

Индианците освен като кръвен очистител се доверявали на лапада и за лечение на редица заболявания на черния дроб, а арабските лекари го предписвали при лошо храносмилане и хепатит.

Корените на лапада се използвали също за приготвяне на чай, който успешно лекувал бъбречни проблеми.

През 20 век лападът става известен сред западните билкари, най-вече след като медицинска сестра от Канада го ползва за възстановяване на пациентка с рак на гърдата.

Въпреки положителните резултати и до днес не са проведени сериозни клинични изследвания.

В Стария континент ползват лапада най-вече за външно приложение. Листата от лапад се счукват към тях се прибавя свинска мас и сметана и се поставят на болното място. Лападът е изключително полезен при сърбеж на кожата, рани, подуване на жлезите и възпаление на очите.

В древността са приемали за храна основно листата на лапада.

През Средновековието популярността му расте и кралските готвачи започват да приготвят различни ястия от корените му. В Западна Европа обожават супите от лапад и специалния сос, известен като отлична подправка за рибни специалитети и меса.

В „Записки по българските въстания“ Захари Стоянов също пише за лапада и негоите полезни свойства.

Лападът съдържа 38 мг калций на 100 грама. Подсилва здравината на костите. Фосфорът стимулира мускулните контракции, усвояването на мазнините, протеините и въглехидратите. Лападът е мощен детоксикатор

Растението има леко разслабително действие и стимулира жлъчния поток. Дори и да не ви е известно, лападът е витаминозна бомба – съдържа А, В1, В2, В3, В6, В9, К, Е и С, дъбилни вещества, минерални соли на желязото, калция, калия, фосфора и натрия. Съдържа оксалова, ябълчна и лимонена киселина.

Какво лекува лападът?

1. Лапад при анемия

Анемията е следствие отнамаляването броя на червените кръвни телца и понижаване на нививото на хемоглобин. Дефицитът на желязо, витамини от група В и фолиева киселина се регулират с консумацията на лапад, благодарение на богатия му химичен състав.

2. При запек

Отвара от лапад има свойството да подобрява състоянието на чревните стени, като ограничава реабсорбацията на токсини. Сокът от лапад пречиства тялото и стимулира произвеждането на жлъчна течност. Би било добре да знаете, че приет в малки дози лападът действа запичащо , а в по-големи като слабително.

3. При рак на гърдата

Ако ракът се открие навреме, може да бъде и лечим. Благодарение на високото съдържание на бетакаротин, лутеин и витамин А, лападът е уникална превантивна мярка против рак на гърдата

4. За диабет

Учените са категорични че богатият на витамин, калий, магнезий, фосфор действа изключително благоприятно при диабет.

5. При наднормено тегло

Приемът на лапад се препоръчва при наднормено тегло, заради ниската си калоричност. Съдържа едва 20 калории и 0.64гр. мазнини в 100 гр. продукт. Това е и любимият зеленчук на вегетарианците.

6. При псориазис

Лападът си използва в народната медицина за лечение на псориазис. В равни части се смесва корен от орегонско грозде и живениче, корен от глухарче, сарсапарила, репей и лапад . С така получената смес се маже засегнатия участък.

7. За здраво сърце

Магнезият, който се съдържа в огромни количества при лапада, успешно регулира кръвното налягане, а фолиевата киселина намалява риска от инфаркт и инсулт .

Специалистите предупреждават обаче, че лападът може да донесе здравословен риск за хора, които имат склонност към образуване на камъни в бъбреците.

Лападът е най-разпространеният зеленолистен зеленчук у нас. Изключително устойчив вид. Лападът е и сред първите свежи растения, което го прави една от най-любимите пролетни храни за българина. Лападът се слави като първи братовчед на киселеца, но няма неговия кисел вкус.

Как да приготвяме лапад?

Най-полезен е, ако е току що набран от градината. Ако сте решили да пазарувате от магазин, избирайте възможно най-пресните или по-добре не купувайте изобщо.

Хубавият и пресен лапад се познава по крехките връхчета на листата, както и по свежестта на дръжката. Подбирайте лапад, който е само с много ярки зелени листа.

Листата на лапада има свойството да трупат нитрати. Трябва да се почисти хубаво и да се постави във вода за около 30 минути.

Лападът се съхранява не повече от 3 дни в хладилник. Лападът може да се замрази и във фризер, но не бива да се съхранява повече от месец, защото губи вкусовите си качества и полезните вещества.

Приготвянето му става в съд с малко вода и мазнина до омекване. Или пък можете да си приготвите чудесни вегетариански кюфтенца.

Бебето може да се захрани с пюре от лапад или супа след 8-10 месецКоментари

Стават чудесни сърми от лапад.