Лунна диета през 2022

Лунна диета е режим на хранене, който се съобразява с фазите на Луната и движението й около Земята. Лунната диета е може би най-популярната от диетите и е с доказан дълготраен ефект. Нейната ефективност се дължи на това, че се спазва в периодите, когато организмът реагира най-добре на намаления калориен прием.

Вече хиляди години хората придават на Луната мистично значение свързано с магията, космическите сили и цикличната последователност на живота. Научно доказан факт е, че при промяна на Лунната фаза, се променя електромагнитното поле на нашата планета.

Лунна диета – основни положения

Според специалисти диетолози Лунната диета е лесно осъществим и ефективен начин да поддържаме и балансираме теглото, като спазваме хранителен режим според Лунните фази.

Съобразяването на режима на хранене с фазите на Луната ще бъде от голяма полза при редовното пречистване на нашия организъм. Не се препоръчва за бременни и кърмещи жени.

Във всяка различна фаза на луната в организма ни протичат различни процеси и химически реакции на клетъчно ниво.

Новолуние: тази фаза е благотворен период за обновяване и възстановяване на организма

Първа четвърт: по време на увеличаваща се луна организмът усвоява пълноценно полезните вещества и реагира добре на физическите натоварвания. Метаболизма се засилва и се повишава общия тонус.

Пълнолуние: през тази фаза междуклетъчното пространство задържа течности

Последна четвърт: по време на намаляващата луна организмът се пречиства от различни течности и токсините получени при обмяната на веществата.

Фази на Луната и тяхното значение за целия живот на нашата планета.

Всеизвестно е влиянието на Луната върху приливите и отливите, растежа на флората, размножителните процеси при животните. Естествено Лунните фази имат и значителен ефект върху емоционалния и физически тонус на човека. Забелязали ли сте, че при пълнолуние голяма част от хората започват да се държат и чувстват по особен начин. Едни стават хипер активни, други изпадат в меланхолия и се депресират, а трети се настройват креативно и са извор идеи.

Лунна диета – варианти и продължителност

24 часова лунна диета

Стартира при настъпването на нова Лунна фаза и продължава, както казва името й 24 часа, до настъпване на същия час през следващия ден. През това време може да се консумира само течности – вода, чай (може да се подсилите с лъжичка мед в него), прясно изцедени сокове, било то плодови или зеленчукови.

Тридневна Лунна диета или известна още като 72-часова Лунна диета.

Спазва се веднъж месечно, най добре при новолуние или пълнолуние. Стартира 24 часа преди настъпване на избраната Лунна фаза (новолуние или пълнолуние) и продължава 24 часа след смяната на фазата. През първия ден може да консумирате зеленчуци, сурови или варени. На втория ден, както и при 24 часовата лунна диета карате само на течности. На третия ден може да похапнете някой морков (задължително суров, при готвене морковите придобиват ужасяващ хипогликемичен индекс), както и тиквички или гъби задушени на пара.

Пълнолуние

Пълнолунието е най-подходящото време за започването на тази диета. След него следва периода на намаляващата луна. По време на 24 часа на пълнолуние не яжте твърди храни. Пие са много вода и прясно изцедени плодове и зеленчуци. Няма ограничения за течностите.

Избягвайте по възможност прясно или кисело мляко или алкохол.Водата е едно от най-достъпните детоксикатори. Затова след един ден гладуване с голям прием на вода, можете да бъдете сигурни, че организмът ще е изхвърлил част от вредните токсини.

Намаляваща луна

Това е периодът, когато тялото се детоксикира и изхвърля задържаната вода. Може да намалите приема на храна и ще усетите как сваляте килограми. Отново е много важно да пиете вода- поне от 2, 2 и половина литра на ден. Храненето е балансирано. Не се тъпчете в деня след пълнолуние. Както и при пълнолуние по време на лунната диета, през тези 24 часа не трябва да се яде твърда храна и да се приемат много течности.

Новолуние

По време на новолуние чаят има детоксикиращ ефект. Пийте градински чай или зелен чай, тъй като те засилват обмяната на вещества. Ако не вие се пие чай, може да овкусите водата, която пиете с малко мед или изцеден лимон.

Нарастваща луна

Това е периодът, когато чувството за глад се засилва докато накрая стига пика си, което е по време на пълнолуние. Това е най трудната част част от лунната диета и трябва да подложите волята си на изпитание. Докато луната расте, не се подавайте на глада. През този период организмът ни е най-чувствителен.

Не яжте сладки изделия, мазни храни и тестени продукти с изключение на пълнозърнести. Спрете храната след 18.00. Когато лунната светлина започне да става видима, изчакайте до сутринта. За да потиснете глада си, направете чай с малко мед и така ще си набавите част от необходимите калории.

Лунна диета – приключване

Захранването започва с леки храни – предимно плодове (основно цитрусови) и зеленчуци, като домати и краставици, моркови, дайкон(японска бяла ряпа), целина и репички. Може да добавите бяла риба, като треска или хек. Ако чак толкова ви похапва мръвка поне избирайте крехко меса без мазнини. Задължително е да се избягва каквато и да е пържена храна, заместете я с приготвена на пара, или печена. Не консумирайте алкохол и цигари, кафето не е забранено, но не се препоръчва. И разбира се златното правило – никакво хранене след 18 часа вечерта!

Лунна диета – заключение

Лунната диета е великолепно се съчетава със здравословният начин на живот, тя е идеален начин за редовно прочистване на тялото ни и регулиране на баланса в организма. Комбинирайте я с движение и спорт, избягвайте тежките и вредни храни през останалото време и бързо ще постигнете завидни резултати.

Тази диета е лесна за спазване, защото няма много ограничения, но ефективността и е всеизвестна. Ако следвате дадените от нас насоки, може да отслабнете и същевременно да прочистите организма си от натрупаните токсини. Но лунната диета не е подходяща за хора с хранителни проблеми, а ако имате някое специфично заболяване е добре да се посъветвате с вашия лекар.

Его ги и фазите на луната – Лунен календар за 2020Коментари

абсолютно реална е лунната диета при пълнолуние..