Проблеми по време на менструация – как да ги решим?

Спазмите не са единствената болка, от която се гърчиш по време на адската седмица докато си в мензис. Може да те боли глава, да ти се гади, да се чувстваш много изтощена. Ето няколко съвета как да се почувстваш по-добре докато си в менструация.

1. Стомашни проблеми по време на менструация?

Същите хормони, които причиняват свиванията на матката, карат и органите, свързани с храносмилателния тракт, да правят същото. В резултат стомахът ти се подува, гади ти се, получаваш диария или запек

Какво да правиш?

Ако стомахът ти понася, можеш да пиеш лекарства с ибупрофен. Хормоналните противозачатъчни също помагат. Тези с ниски нива на естроген са подходящи за чувствителни стомаси, казват гинеколозите. И спри солената храна – може и да ти се яде, но от нея неприятните усещания, свързани с цикъла се увеличават.

Помага ми?

Ходя на йога и правя специални пози, които според инструктора помагат на жените в мензис.

2. Смяна в настроенията по време на менструация?

Когато цикълът ти започне има спад в нивата на естрогена, който играе важна роля в регулацията на настроението, затова се превръщаш жената Хълк или някой, който току що е изгледал „Тетрадката“.

Какво да правиш?

Хормоналните противозачатъчни понякога помагат, но могат и да предизвикат раздразнителност. Наблегни на храни с високо съдържание на протеини, за да избегнеш колебанията в нивата на кръвната захар, които влияят на промяната на настроението.

Помага ми?

Топло мляко с мед.

3. Акне по време на менструация?

Високите нива на прогестерон преди началото на цикъла ти водят до завършено омазняване на кожата, което води пък до запушване на порите.

Какво да правиш?

Почиствай лицето сутрин и вечер, като използваш нежни почистващи средства, каквито са тези със салицилова киселина. Избягвай агресивните и ексфолиращите, които ще унищожат не само лошите, но и добрите мазнини, в резултат на което кожата ще започне да произвежда още повече мазнини. Противозачатъчните също могат да повлияят добре, както и лекарства, предписани от лекаря ти.

Помага ми?

Вана с ароматни соли и пиенето на много вода с лимон.

Главоболие и мигрена по време на менструация?

Спадането на нивото на естрогена влияе на работата на невротрансмитерите, казва д-р Лий Петерлин, директор на центъра за изучаване на болки в главата от Университета Джон Хопкинс, затова имаш чувство, че главата ти е като парцал.

Какво да правиш?

Започни да пиеш обезболяващи два дена преди да дойде главоболието, свързано с цикъла ти. Медикаментите с магнезий могат да предотвратят мигрената. Ако работата е сериозна говори с лекаря си.

Помага ми?

Оргазмите, обикновено помагат, намирайте време за секс.

Умора по време на менструация?

Ако се случва няколко дни преди да ти дойде, най-вероятно става въпрос за задържане на вода. А виновникът отново са хормоните, много ясно. Жените са изтощени и заради спад на нивата на хормоните, точно преди да дойде цикъла

Какво да правиш?

Напитките с кофеин са естествен диуретик, казват специалистите. Заложи на кардиото и горещата йога, не само ще се потиш повече, а и цикълът ще ти мине по-безпроблемно.

Помага ми?

Чаша вино и хубава музика.

Болки ниско в кръста по време на менструация?

Това може да са прикрити спазми, защото понякога матката се измества назад и ти го усещаш като болка.

Какво да правиш?

Стари трикове като затоплени възглавници, поставени отпред или отзад, в зависимост от къде е болката, могат да я облекчат. Термо бельо също върши работа. Последните проучвания показват, че йогата, както и разтягането, намаляват болките в гърба, без значение дали е от цикъл или нещо друго.

Помага ми?

Леки упражнения и повече спокойствие. Коментари