Ядеш хамбургер, развод ми дай и повече не ме мъчи!

Любовта е сляпа! Доста често се случва двама души да се съберат след бурни страсти, но много бързо след това осъзнават колко са различни всъщност. Невероятно, но факт. Понякога не сексът, а хранителните навици могат да се окажат препъни камъка във вашата връзка.

Да речем, че Вие сте изрядни.

Храните се абсолютно здравословно, спазвате всички правила и сте изчели куп книги по темата. Но това определено не важи за партньора Ви. Той обожава да поглъща количества хамбургери, пици, полуфабрикати, пържени картофки. И това в даден момент, може не само да ви подразни, но да ви изкара извън нервите.

Въпросът е защо?

Едва ли точно заради тези проблеми няма да заспите от тревога и притеснения, че той или тя ужасно вреди на организма си. По-скоро не се ли дразните от факта, че качва килограми като за световно и вече не изглежда по начина, по който го помните в началото на вашата връзка.

А може би искате да води вашия здравословен начин на живот?

И както най-често се случва, просто се опитвате да промените човека до себе си, без да се съобразяваме дали той иска това.

Но да не забравяме, че е по-важно всъщност как ще подходите, защото само така ще увенчаете целите си с успех. И ако изобщо не внимавате как и какво казвате, има голяма вероятност не само да провалите връзката си, но и брака, ако сте сключили вече такъв.

Специалистът по диети и хранене д-р Синтия Сас дълги години дава консултации на семейни двойки или партньори как да преодолеят този уж маловажен проблем. Важно е да запомните основните правила, които не бива да нарушавате и никога да не казвате, ако искате здрав и продължителен семеен живот.

„Станал си много дебел!“

Да, половинката със сигурност знае за натрупаните килограми. Но понякога това не се дължи само и единствено на преяждане. Случва се при всички да се появят хормонални проблеми, неврози, депресии, да се пият определени лекарства, фактори, от които често се напълнява.

Не е нужно да нападате веднага и да крещите колко много е напълняла/а.

Най-простият начин е да отидете и да попитате искрено: „Как си?“ Голяма част от съвременните двойки залитат към вредните и нездравословните храни, само защото, тъпчейки се искат да разрешат други проблеми (депресия срив, раздяла,раздразнителност). Експертът по храните Д-р Сас обяснява, че много от пациентите й са загърбили калоричните храни почти веднага, след като са имали смелостта открито да говорят за тревогите и проблемите си със своите партньори. Но се изисква смелост, да поговорим.

„В никакъв случай не докосвай тази храна!“

Половинката ви много добре знае, че шоколадът, към който се е устремил, не е най-полезният вариант за десерт. Не го спирайте. Отстрани ще изглежда, че не уважавате свободата му, осъждате го и наранявате чувствата му.

Специалистът по диетите споделя още, че е консултирала партньори, които дори са спрели да правят секс и не си е говорили с месеци, само защото единият е накърнил по подобен начин чувствата на другия или пък като наставник е започнал да записва от сутрин до вечер какво яде любимия и безусловно му спускал неговия хранителния му режим“.

Най-добре е да промените навиците на хранене на партньора/ката си до вас не като му/ѝ натяквате непрекъснато къде греши. Всички грешим, а като му давате по-добри съвети и го подкрепяте.

„ Хайде, стига ял вече“

Има и и такива хора. Преди да седнат на масата, някои хора молят партньора си да ги спре по някое време, за да не преяде. А дали го иска е друг въпрос.

Но пък има и такива, които сами решават да действат. И в единия и в другия случай тази тактика не е работеща. Да, някои хора са склонни да похапват повече отколкото други и тайно да се тъпчат с куп „гадни“ неща.

Но пък когато някой непрекъснато ти налага контрол, подсъзнателно имаш неустоима нужда да поизлъжеш и тайничко да си хапнеш на воля, казва д-р Сас.

И дава правилния съвет. Нека е безобидно. Нека не вървим с рогата напред. Храната си е храна. Но примерно имаме възможност да даваме за вечеря по-малки чинии, с по-малко храна, пълним хладилника с по-малко нездравословни неща и никога не ядем сами. Да, диетоложката горещо препоръчва да се храним заедно.

Искам само да съм полезна и да ти помогна“

Ако непрекъснато му/ѝ повтаряте, че помагате след известно време в нейната/неговата глава ще заприличате на досаден настойник. Всички сме били деца и покрай нас е имало учители, треньор, родител, който все е контролирал положението и е натяквал, че всички ограничения са само и единствено, за да ни се помогне.

Разбира се, има резон в подобно наставничество, ако е без крайности. Но пък, ако не се вземат необходимите мерки и правилното хранене се превърне в натиск и закон обикновено детето с„проблемно хранене“ е и големия човек с проблемите. В никакъв случай не се дръжте с партньора си като с малко и неразбиращо дете.

Половинката ви е голям човек и трябва да разберете, че няма как да го промените с магическа пръчка. Всъщност той сам е отговорен за действията си.

Вместо непрекъснато да си дърдорите, че искате да му помогнете, по-добре вие станете модел за пример. С уважение, търпение и и любов, насочете любимия човек към по-здравословен начин на живот, съветва Синтия.

Така де, заради единия хамбургер не бива да губим семейството! Коментари