Сбогом портокалова кожа

Не ти ли омръзна всяка пролет да подновяваш битката с целулита?

Време е да вземеш радикални мерки, като комбинираш методите, които наистина работят.

Думата целулит кара всички жени да настръхнат, без значение дали са пълни или слаби, ниски или високи. Тази неприятна подкожна мазнина, която кара тялото да изглежда на дупки, се настанява на най-сексапилните му части – бедра, ханш, дупе, деколте, дори колене. Направо ужас.

И заради нея, вместо да привличаш възторжени погледи по бански на плажа, се увиваш с парео от сутрин до вечер. Единственото спасение от целулита е комплексно: правилен хранителен режим, стимулиране на засегнатите участъци с козметични продукти, масажи, движение и спорт.

Каква е кожата засегната от целулит?

Целулитът представлява подкожен слой мазнина, който организмът складира под формата на мастни клетки. В повечето случаи тази тъкан се придружава от задържане на вода или от втвърдяване на фибрите в дълбочина. Ако си по-слаба, ще ти е доста по-лесно да се пребориш с проблема. Портокаловата кожа се дължи на нарушеното равновесие между складираните мазнини и тяхното отделяне. При този дисбаланс мастните клетки се уголемяват, натрупват се вода и токсини.

Причини за появата му?

Портокаловата кожа е заболяване на модерната епоха. В местата където се запазва традиционният метод на хранене и живот, жените нямат целулит. Една от причините е хормоналният дисбаланс, особено повишеното количество естроген, благодарение който складираме мазнини. Друга теория гласи, че имаме генетична предразположеност към целулита.

Храненето, липсата на спорт и нарушената циркулация могат да доведат до портокалова кожа. Друга пък теория дава предимство на лимфната система, известна като „канализацията на организма“ за появата на портокалова кожа. Когато циркулацията на лимфа отслабне, клетъчните отпадъци се натрупват около и самата клетка и това може да причини неравности под кожата.

Разумно хранене

За огромно съжаление, правилният хранителен режим не може да премахне вече съществуващият целулит, по-скоро ще спре развитието му. Не ти препоръчваме да се подлагаш на стриктна диета, а да подбираш внимателно храните си. Обогати менюто си с естествени витамини и антиоксиданти, които ще помогнат на метаболизма и ще поддържат еластичността на кожата.

Вода, вода, вода срещу целулит!

Спортуването е крайно необходимо, ако искате да предотвратите появата на портокаловата кожа. Водните спортове като плуване и аквагимнастика са за предпочитане, тъй като при движенията във вода укрепваш мускулатура, а хидростатичното напрежение масажира и изглажда кожата. Едновременно с това се засилва циркулацията на кръвта. Пиенето на вода пък спомага за по-бързото изхвърляне на токсините.

Ексфолирай срещу целулит

Желателно е поне веднъж или два пъти седмично да отстраняваш мъртвите клетки от повърхността на кожата. Натрупването им пречи на нормалното функциониране на кожата и достигането на козметичните продукти в дълбочина. Тъй като дишаме и чрез кожата ,тази процедура ще ще подобри кръвообращението и ще прочисти епидермиса.

Удоволствието от масажа- бич за целулита.

Дълбокият дрениращ лимфен масаж безспорно е сред най-ефективните средства против целулит. Дали ще избереш ръчен масаж или тип манипулации с уреди, принципът е един и същ. Разбиват се мастните клетки и се „втечняват“. Това става и чрез засмукване – вакум, който освобождава мазнините от тялото и те се отвеждат извън организма. След масаж не се прибирай у дома , седнала в кола, а ходи и се движи поне половин час. Най-добре ходи на масаж два пъти седмично. После може и един масаж в месеца, за да поддържаш формата си.

Кофеинова козметика срещу целулит

Кофеиновите продукти действат директно върху „адиопоцитие“ – това са мастни клетки, в които се съхранява запас от мазнини. Отдавна е известен фактът, че кофеинът стимулира мастните клетки и ги разгражда. Пречи на складирането и ускорява освобождаването на мастни клетки.

Повечето проучвания през последните години сочат, че антицелулитните продукти се насочват само върху активни съставки от кофеин, които да улесняват достъпа до транспортирането на молекулите до мастната тъкан. Ако поставиш продукт преди лягане, няма да има ефект. Според специалистите кремовете са полезни, ако се използват малко преди тренировката. По време на физическото натоварване ще изгориш и освободилите се мастни киселини.

Кога ще има ефект?

Ефект ще има след около 6 месеца и то след упорита работа на всички нива – правилно хранене, усилен спорт, масаж и козметични грижи. Ако целулитът е в начална фаза може да се премахне напълно, но ако е в най-сериозната фаза, ням а как да се отървеш от него завинаги. Е, добрата новина е, че кожата при всички случаи ще стане по-гладка и еластична. Коментари