Семена от чиа – дар за здраве от боговете

Още от древни времена жените разчитали на листата, цветовете и семената от различни растения като средства за разкрасяване. В тяхна помощ е и древната философия аюверда, която над пет хиляди години изучава, събира и насърчава употребата на билки и растения, които действат на вътрешно и външно ниво.

Целта е да се открие хармонията между здравето и красотата, за да поддържаме тялото и кожата млади. Учените се се обръщат към семената, които се оказват безценен източник на витамини, здравословни мастни киселини и въглехидрати.

Те от хилядолетия са били част от хранителния режим на хората, тъй като са мощно антиоксидантно и силно подхранващо средство. Но от всички възможни стотици семена по света учените се вдъхновяват от една древна легенда, която се базира на семената чиа.

Наследство от мексиканските племена

Основната част от бита на ацтеките била една вълшебна напитка, наречена iskaite. Благодарение на нея племето Tarahumara в превод „хората, които тичат дълго“, изминавали хиляди километри, без да се уморяват. Древната напитка ацтеките приготвяли като накисвали семена чиа във вода.

Семена от чиа за отслабване

Това, което отличава семената от чиа, е високото съдържание на омега-3 мастни киселини, 8 пъти повече от сьомгата. В тях има 3 пъти повече антиоксиданти от боровинките и 15 пъти повече магнезий от броколите и тройно повече желязо от спанака. Семената чиа са с високо съдържание на фибри и според изследването само 37 от тях, включени в храната ежедневно , намаляват кръвното налягане и възпаленията, регулират кръвната захар.

Семена от чиа в козметиката

Тази суперхрана се оказва не само ценна за здравословния режим на хранене, но учените намират и нейно друго приложение – в козметиката. Голямото предимство на семената от чиа е тяхното свойство да абсорбират 12 пъти повече вода от собственото си тегло. Самото семе е покрито от микрофибри, които задържат водата и това тяхно свойство го превръща в естествен сгъстител и перфектен източник за добра хидратация.

Клинични проучвания за действи на семената от чиа върху кожата

Екстрактът от семена чиа спомага за стабилизиране нивата на кожната мазнина, помага срещу инфекции, предотвратява белези и намалява зачервяването. Голямото насищане на семената с антиоксиданти помага на клетките на кожата да се възстановят по-бързо, тушира възпаленията, блокира вредното влияние на околната среда и намалява фините бръчки.

Чиа семената доказано предотвратяват акнето, бръчките, изглаждат текстурата на кожата и подобряват цялостния й вид. Подпомагат цялостната регенерация на клетката и предпазват кожата от свободните радикали.

Удължаване на хидратацията със семена от чиа

В момента хит на пазара са кремовете, създадени от екстракти от семена от слънчоглед, чиа, атиоксиданти и витамини. Доказано е, че осигуряват 24 часова хидратация и освежават кожата. Тя е подмладена и еластична. Коментари