Токсичните тигани в кухнята ни. В какво да готвим?

Токсични тигани, защо?

Идва момент в живота ни, когато решаваме да променим всички вредни навици и да заживеем здравословно. Обикновено първото нещо, което се стремим да променим е начинът ни на хранене. Оказва се, че половината неща, които държим вкъщи са не само вредни и опасни. Вглеждаме се под лупа във всеки етикет, но докато следим какво точно купуваме, забравяме за тенджерата и съдовете, в които приготвяме храна. Не знаете колко вредни могат да бъдат някои съдове, в които продължаваме да готвим.

Ще започнем с температурата, на която приготвяте храната

Вредно е да се обработва храна на температура по висока от 250 градуса по Целзий, без начение дали става въпрос за печене, пържене или грил. При такава температура се унищожават полезните съставки на хранителните продукти, а и покритието на повечето готварски съдове не е предвидено за нея.

Специалистите споделят факта, че при тези градуси се отделя огромно количество опасни хетероциклични амини (HCA), които са многократно по-активни дори от доста мощни канцерогени. Те са силни мутагени, които увреждат ДНК и стимулират свободните радикали. За да се предотврати тяхната поява избягвайте пърженето, най-малко HCA се образуват при готвене на пара и варене.

Онкологичен международен център, базиран в САЩ публикува проучване, че месото, загрято в микровълновата фурна за две минути преди печене, е с 90% по-ниско съдържание на хетероциклични амини. Преди печене мариновайте месото в бира, а също така и различни пресни подправки, които са източник антиоксиданти, като лук, чесън, розмарин, босилек.

Много е важно покритието на съдовете от вътрешната им страна да не е повредено.

Ако още имате вкъщи такива съдове, трябва час по-скоро да си кажете сбогом с тях, дори и това да е любимият ви тиган, който ви служи вярно от години.

Определено съдовете с покритие от тефлон са най-лошият избор, който може да направите. В САЩ са направили проучване, че перфлуороктановата киселина, която се използва за производството на тефлона, циркулира в кръвта на всеки втори американец. При готвене, особено ако е и на висока температура, тефлоновото покритие постепенно се разпадат и преминават в храната.

Токсичните пари

Токсичните пари, които се отделят са причина за проблеми на дихателните пътища. За последния половин век са направени стотици изследвания и проучвания, които доказват, че тефлонът в кухнята е силен канцероген и причинява появата на проблеми с щитовидната жлеза и дори безплодие. В Америка употребата на тефлон за покритие в готварските съдове е забранено от 01.01.2015 година.

Съдове от алуминий

Съдовете, изработени от алуминий са широко употребявани, тъй като са много леки. Те също не са най-добрият избор, тъй като частици от метала преминават лесно в храната. Доказано е, че повишените нива на алуминий в организма могат да причинят рак и болестта на Алцхаймер.

Съдове от мед

Някои специалисти препоръчват готвенето в съдове от в мед. Медните съдове имат много добра топлопроводимост. Твърди се, че са безопасни, но медта също преминава в храната при готвене. Използването на медни съдове води след себе си потенциална опасност за поява на алергии, особено ако не са калайдисани.

Съдове от чугун

Чугунените тенджери и тигани са едни от устойчивите съдове и имат своето място в кухнята. Те нагряват равномерно, но пък приготвената в тях храна съдържа повече желязо. Ако се употребяват твърде дълго чугунът може да стане токсичен и може да причини някои неразположения.

Съдове от неръждаема стомана

Дори най-масово използваните в кулинарната индустрия съдове, изработени от неръждаема стомана не могат да се квалифицират като съвсем безопасни. Иноксовите съдове са сплав на желязото, към която са добавени редица елементи, като хром, молибден, никел, титан, мед и ванадий.

Съдове от титан

Съдовете, изработени от титан са единствените наистина безопасни за здравето ни. При готвене неутралният титан не влиза в химическа реакция с храната. За съжаление титановите съдове са изключително скъпи, но заради здравето заслужава да се бръкнем по-дълбоко в джоба.

Глинени съдове

В българската национална глинените съдове се ползват от векове. Твърди се, че негледжосаните гърнета и гювечи са по-безопасни, защото не са допълнително обработвани с олово. Но пък такива съдове често пропускат и са по-трудни за почистване. Търговците на глинени съдове се опитват да ни убедят, че оловото в гледжосаните съдове не се отделя в храната.

Като обобщение може да кажем, че организмът на човек има възможност да се справя с неголеми количества токсични вещества, ако се приема подходяща храна с високо съдържание на антиоксиданти. Също така при топлинната обработка на зеленчуците се активират допълнително различни антиоксиданти – например ликопенът в доматите и бетакаротинът в морковите.

Гледжосаните и калайдисаните съдове

в които се вари домашната лютеница, крият сериозен риск за здравето. Приготвената зимнина в тях съдържа стократно повече олово от допустимото.

Повечето тигани на пазара имат тефлоново покритие.

Мултиварките имат чаши, чиято вътрешна повърхност е покрита с тефлон.

Тенджери и тави също имат тефлоново покритие.

Нагревателни уреди, прибори, преси и други устройства вероятно са покрити с тефлон.Коментари

Само с съдовете на Цептер можете спокойно да се храните. Те са изработени от висококачествена медицинска стомана с антибактерицидни свойства , а акупунктурното дъно и термоиндекаторите позволяват да се приготвя храната под температура на кипение и да се запазят всички полезни вещества и витамини!

Къде намесихте т. н. „антиоксиданти“ в тази иначе интересна тема? Или е някакво свободно съчинение това?

Дори не се споменават съдовете от стъкло.

Вие къде видяхте стъклен тиган, че да отида да си купя?

Vladislav Ilkov Dimitrov защо непременно трябва да е тиган!?

Тони Драганов Чолаков щото заглавието е такова 🙂 четете преди да спамите.

Христо Манолов В загавието не се споменава и за гърнета и гювечи, но присъстват в статията