Цистит – лечение, симптоми и профилактика

Посещения до тоалетната са все по-чести и все по-малко продуктивни, урината е примесена с кръв. По време и след уриниране има болка и парене, тежест ниско в корема и неприятното усещане, че не можеш да се доизпикаеш. Всичко това не е нищо друго, освен симптоми на омразния цистит.

Циститът е заболяване, което засяга предимно жените и то почти всяка втора жена. И въпреки че рискът за живота няма, ако имате цистит, той е способен да вгорчи живота ви, дни наред.

Целта на тази статия – да ви запознаем подробно с това заболяване и да ви дадем съвети как да се справите най-бързо.

Домашни рецепти за лечение на цистит

Лечение с отвара лайка.
Сок от червена боровинка.
Сода при цистит.
Ябълков оцет.
Магданоз при цистит.

Какво представлява циститът?

Цистит е инфекциозно заболяване. Неговите причинители живеят в организма ни в латентно състояние. В 85–95 % от случаите главният виновник за инфекцията на пикочните пътища е бактерията Ешерихия коли – нормален обитател на червата. Другите често срещани патогени, които могат да причиня цистит са – staphylococcus и saprophyticus. Те влизат в пикочния мехур през кожата или от ректума към пикочния мехур. Причините за цистит могат да бъдат и лоша хигиена, бурен секс, измръзване, носене на неподходящо бельо, стрес, преумора, недостатъчен прием на вода, диабет и други.

Как да се предпазим от цистит?

Съвсем разбираемо е защо жените страдат много по-често от цистит, отколкото мъжете. Всичко се дължи на анатомията. Уретра при жените е значително по-къса, отколкото при мъжете, а пикочния мехур е по-голям при жените и това предполага, че те повече време могат да задържат урина.

Редовното изпразване на пикочния мехур е важно, защото урината отмива, проникващите микроорганизми в пикочния канал. Следователно, първо и важно правило за жените: ако не искате да се „запознаете“ с неприятния цистит, посещавайте тоалетната поне на 3-4 часа.

Друга често срещана причина за причиняване на цистит са някои микротравми на женската уретра по време на полов акт. Съвет за жените – преди и след секс задължително посетете тоалетната, това значително намалява риска от цистит.

Мъже, спазвайте добра лична хигиена. След анален секс се мийте преди да продължите, защото бактерията ешерихия коли много лесно ще проникне в пикочния канал.

Кога да се обърнем към лекар?

От изолирани случаи на цистит не е застрахована нито една жена. Ако циститът започне често да ви притеснява, е необходимо да се обърнете към лекар за преглед и консултация. Особено, ако циститът се появи по време на бременност, което е често срещано явление, проверката е задължителна.

По време на бременност имунната система отслабва, хормоните се променят, матката нараства, измества пикочния мехур и отделянето на урина се затруднява. Като резултат – налице е цистит. В същото време, бактерията, която причинява цистит увеличава риска от преждевременно раждане и аборт.

Цистит при мъжете?

Цистит е възпаление на лигавицата на пикочния мехур от инфекциозен или неинфекциозен характер. Ако се проявят някакви симптоми на цистит при мъжете, непременно трябва да се отиде на специалист. Циститът при мъжете почти винаги е вторичен. Основната причина за цистит при мъжете по-скоро е заболяване на простатата, диабет, уролитиаза, туберкулоза на пикочния мехур. Циститът при мъжете също е съпроводен с парене и затруднено уриниране.

Цистит - парене при уриниране

Какво да правим при цистит?

1 . Ако циститът се обостри, останете си вкъщи. Завийте се с топло одеяло и ако е възможно затоплете корема долу ниско.

2. Пийте много течности. Чай, вода, плодови сокчета. Кафето, виното и бирата са забранени.

3. Приемайте настойка от червена и черна боровинка, отвара от ечемик, мечо грозде, отвара от брезови пъпки, при появата и на кръв – чай от коприва.

4. Циститът се облекчава с при приема на някои лекарства – цистон, уринал, уринал акут, нош па, спазмалгон, папаверин

5. Диета по време на цистит изключва приема на силни подправки, консерви, туршии и алкохол. Яжте повече млечни продукти, плодове /най-вече диня/, зеленчуци.

6. Подмийте се с топла вода, ползвайте медицински интимен гел с неутрално РН, облекчава болката след ходене до тоалетна.

Цистит и секс?

Въпреки, че една от най-честите причини за развитие на цистит е полов акт, важно е да отбележим, че цистита не е полово-предавана болест. По време на сексуалния контакт, особено при “по-страстен” такъв, проникването на пениса във влагалището може да предизвика моментно отваряне на изхода на уретрата. Това улеснява, проникване на бактериите, които се намират на входа на влагалището в уретрата и пикочния мехур.

Заболяването не е полово предавана болест, тъй като жените обикновено се заразяват със своите собствени бактерии, а не с тези на партньора, който в случая, чисто механично улеснява инфекцията.

Цистит и антибактериални препарати

Ако циститът се усложни на помощ идват антибактериалните препарати.

Монурал – 3 мг еднократно, два часа преди хранене. Изключително ефективен. Едно саше струва около 12лева

Нолицин – по 1 таблетки 2 пъти дневно в продължение на три дни – цената на тези таблетки е около 8 лева

Бисептол по 2 таблетки дневно, два пъти на ден в продължение на три дни.

Ако циститът рецидивира, курсът на лечение трябва де е не по-малко от две седмици.

При силни болки

Включете в терапията приема на нестериодни противовъзпалителни препарати – Ибупрофен, Нурофен, Аулин

При инфекциозен цистит се приема антибиотик

Съществуват различни антибиотични групи, които са се доказали в ефективността си спрямо причинителите на възпалението. Това са Цефалоспорини, Тетрахинолони, Trimethoprim-sulphamethoxazol и други.

Най-изписваният антибиотик, с доказано действие при лечение на цистит е ципрофлоксацин, който не е и скъп – около 6 лева.

От избраната антибиотична група зависи и продължителността на терапията. При остър цистит често е достатъчен кратък курс на антибиотици. Всичко може да отшуми, както с еднократно приемане на антибиотика, така и с курс от три дни.

Добре е към антибиотика да се добавят и лекарства, които стимулират имунитета. Медикаменти, отделящи се в урината, където специфично се свързват с микробите, лишавайки ги от възможността да се закрепят за лигавицата на мехура. Ако няма закрепване, урината измива бактериите.

Какви са усложненията на цистита?

Най-тежкото усложнение е пиелонефрит: от пикочния мехур, бактериите могат да достигнат и да засегнат и бъбреците. Това е рядко усложнение на цистита, но трябва да се подозира всеки път при циститни оплаквания, съпроводени с покачване на температурата и/или тъпи болки в лумбалната област. Незабавно потърсете лекар.

Цистит, често уриниране при жените

Народни средства за лечение на цистит

1. Измиване с отвара лайка.

Отвара от лайка има силно изразено противовъзпалително действие, което може да помогне за облекчаване на симптомите на цистит. Лайката /около 60-70 грама/ се вари около 30 минути. Оставя се да престои около час и се прецежда. Може да се разреди с хладка вода и да се измиете или да си направите гореща вана, като прибавите настойката и останете във ваната поне 20 минути.

2. Сок от червена боровинка.

Много добър ефект върху пикочния мехур има сокът от червена боровинка. При леки симптоми на цистит само няколко чаши прясно изцеден сок от червена боровинка може да потисне основната проява на заболяването.

Пакетираният сок от червена боровинка, не е подходящ за лечениe. Той не съдържа тези микроелементи, които помагат на организма да се справи с патогенни микроорганизми. По възможност си купете пресни боровинки, а не сухи екстракти от червена боровинка, каквито дрогериите предлагат за лечение и профилактика на цистит.

3. Сода при цистит.

Содата се приема на гладно. Стомахът задължително трябва да е празен. В около 400 мл вода се разтварят около 2-3 чаени лъжички сода. Водата по възможност да е много топла, за да не се отлага содата в организма. Изпийте я и се опитайте да изчакате поне половин час преди да идете до тоалетна.

Нека содата да си свърши работата. Следващите 2 чаши изпийте след няколко часа. За да е пълен ефектът може да се подмиете със содена вода. Резултатът е изумителен няма и час след приема и ще почувствате невероятно облекчение. Ако циститът не е усложнен лечението със сода е гарантирано.

4. Ябълков оцет за лечение на цистит

10 супени лъжици ябълков оцет се добавят към литър и половина вода и се приемат през целия ден. Може 2 с.л. ябълков оцет да се разбият с 2 лъжички мед и малко вода. Пие се сутрин преди хранене. Помага както при цистит, така и и за лечение на бяло течение от влагалището.

5. Магданоз при цистит

Магданозът е силен диуретик, който помага да се изхвърлят токсините чрез урината, като засилва метаболизма на бъбреците. Не позволява на бактериите да се прикрепят към пикочния мехур. Хапвайте всеки ден на гладно връзка пресен магданоз. Коментари