Ужасът анорексия. Момичета, не умирайте!

Анорексията е бичът на съвременното общество. Все по-голям брой момичета заболяват от анорексия и крещящо имат нужда от помощ.

Последният случай, който онагледява страшната болест, е руското момиче Ксения Бубенко. Преди вероятно е била красива млада дама.

Но в манията си да бъде по-слаба, по-красива, по-харесвана, се подлага на диета, която в началото уж е безобидна, в последствие нещата обаче опират до солета на ден или парче ябълка. В момента Ксения е на 20 години. Висока е 158 см, но тежи едва 20 кг. Цифрите плашат. За съжаление Ксения, както и много други момичета в нейното състояние, се харесват точно в тези килограми.

Всъщност какво е анорексия?

Това е едно от най-фаталните психични нарушения. Специалисти в областта правят задълбочено проучване по темата. Те стигат до извода, че жените с по-лека форма на анорексия, могат успешно да се лекуват и в извънболнична обстановка. Не стоят така нещата обаче при тежките форми, които не рядко завършват със смърт.
С какво се характеризира анорексията?

Ксения Бубенко

Драстично отслабване, невъобразим страх от качване дори и на един килограм, ниска самооценка, депресия, липса на менструация при жените.

Заболяването тотално изкривява представата на болните, за начина по който тялото изглежда и най-вече за теглото. Болните често имат ниско кръвно налягане, мозъка се уврежда, кожата е суха и бледа, стига се до полиорганна недостатъчност и дори смърт.
Специалистите в областта, доказват след редица направени от тях проучвания, че при жените, страдали от анорексия, рискът да имат проблеми със забременяването е изключително висок, има опасност от преждевременно раждане, постнатална депресия. Често момичета, които са сметнали, че са преодолели болестта, се връщат към нея почти веднага след раждането.

Близките трудно улавят болестта.

Това се случва едва, когато килограмите са видимо надолу. Анорексичките добре прикриват диетите си. Те или крият храната, която им се дава и в последствие я изхвърлят, или никога не сядат на маса с извинението, че точно в този момент не са гладни.

Често не получават подкрепата на роднините си, дори са обвинявани, че това е глезотия и каприз. Това води след себе си до още по-фатални последици. Ако усетите вашето дете, че има проблем, поговорете, а след това задължително потърсете помощта на специалист.

Анорексията взима жертви всяка година. Вече един процент от населението на света страда от болестта, която все още се определя от невежите като „срамна“. Има случаи, в които болните от анорексия преминават към другия вид сходна болест- булимията. Булимията е контролирано изхвърляне на храна. Поглъщане на огромни количества и после освобождаване чрез предизвикано повръщане. Последствията също са много опасни.

Затова, момичета. Обичайте себе си, обичайте тялото си, не си позволявайте лошите чувства да превземат душата. Ако навреме осъзнаете, че имате проблем. Обърнете се към специалист. Лекувайте се. Няма нищо по-хубаво от здрав дух в здраво тяло

Анорексията е тежко заболяване, което поразява тялото и душата и в крайна сметка води до смърт.

При анорексия страдат всички органи и системи. Ето и някои типични проявления на болестта на физическо ниво:

Драстично намаляване на теглото. Показателят, който се следи е така наречения индекс телесна маса. Той се изчислява като се раздели височината в сантиметри на теглото*2 в килограми. В интернет има автоматични калкулатори на индекс телесна маса, чрез които можете лесно да го изчислите, само нанасяйки данните. Препоръчвам ви тези, в които освен височина и тегло са взети под внимание пол и възраст.

При анорексията индексът телесна маса е под 17. Това е белег за недохранване и застрашително ниско тегло.

Анорексията личи и по състоянието на кожата. Тя става восъчно бледа, землиста. Лющи се и е съсухрена. Косата също е изтощена и суха. В по-напреднали стадии се появява бебешка коса. Ноктите са чупливи, появяват се гъбични инфекции, в напреднал стадий- падат. Зъбите са с изтънял емайл, стават прозрачни отгоре.

Пулсът на сърцето се забавя, за да компенсира недостига на енергия в тялото. Кръвното налягане спада. Човек се чувства изтощен и разсеян. Повечето от психиатрите определят това състояние като депресивност. Причината обаче е физическата слабост.

Често срещана е и аменореята . Липсата на цикъл е психотелесен симптом. От една страна организмът е в режим оцеляване. Аменореята се преодолява обикновено без лекарства, в процеса на терапия и приемане на женствеността. Както и с повишаване на теглото, до степен не застрашаваща здравето.

С времето бъбреците(особено при употреба на диуретици), черния дроб също биват поразени.

КАКВО Е АНРЕКСИЧНОТО ПОВЕДЕНИЕ?

На масата

Те рядко се хранят на масата със семейството си. Разбира се, че предпочитат да не ги гледат какво и колко ядат. Така си спестяват вечните конфликти, насилването, молбите, хистеричното крещене. Все неща, които рано или късно стават част от семейните отношения на болния. Също така дробят храната, за да изглежда повече в чинията и за да може храненето да продължи по-дълго. Крият храна по шкафове, в салфетки. Хвърлят я в боклука.

Определят какво ще се готви, продуктите. Забраняват готвенето на определени неща, за да не ги съблазняват. Въвличат родителите в анорексията. Започват да поставят и тях на диета.

Събират готварски рецепти, гледат предавания за здравословно хранене. Т.е. докосват се до липсващата им храна, но само интелектуално.

Постоянно се теглят и изчисляват калории. Ядат предимно плодове или зеленчуци, но и тях ограничават. Ако си позволят нещо забранено после се чувстват зле и виновни. Страхът от напълняване ги кара да спортуват, за да изразходят калориите.

Спорт

Често се подлагат на изтощителни тренировки и то всеки ден. Ако пропуснат не се чувстват добре и изпитват вина. Има и случаи, в които спортът се заменя с изтощително ходене. Те са хиперактивни. Дори и когато седят не седят спокойно, стягат мускулите си, клатят краката си. Тялото постоянно изпитва напрежение.

Обличане

Дрехите, които носят целят да не се подчертават женските форми. И мъже и жени са вманиачени да влизат във все по-малък размер дънки. Дрехите са обикновено в черно, сиво, синьо. Анорексиците не обичат светлите и топли тонове.

Приятели

Контактите им са ограничени. Често нямат приятели. Трудно и ме да се впишат в средата от връстници. Техните интереси изглеждат малоумни за анорексиците. Те старателно крият положението си от околните. Дори и да имат контакт с другите, те рядко знаят истината за тях. Рядко споделят как се чувстват. Другите ги виждат като надменни, затворени и консервативни.

Другият пол, сексуалност

Ако има нещо, с което анорексика въобще няма никаква допирна точка то е с неговата сексуалност. Момичетата по правило не приемат пола си и типичните за жените занимания. Това да бъдат харесвани е опасно. Комплиментите се приемат по-скоро като обида или манипулация. Голяма част от тях нямат контакти с другия пол.Коментари

ццц