Как да предотвратим вагиналните инфекции?

Щастието „там долу“ е важно за цялостното ти благосъстояние. Тук са събрани няколко от по-често срещаните главоблъсканици, свързани със сексуалното здраве. Гинеколозите помагат за най-интимните въпроси, върху които се чудиш, но не смееш да попиташ.

Вярно ли е, че е по-добре за вагината, ако не махам цялото окосмяване?

И, да и не. Всъщност самият орган не се вълнува особено от естетичните ти предпочитания при оформяне на външния вид. Но бръсненето и кола маската могат да увеличат риска от външните инфекции там, където растат косъмчета. Бръсненето и кола маската могат да увеличат риска от външни инфекции, там където растат косъмчета. Например възпален космен фоликул е в състояние да образува болезнена подутина с размера на топче за пинг- понг.

Естествено, че е по-добре да се подстригва ливадката, но ако предприемеш по-драстични мерки, просто внимавай.

Сменяй бръснача редовно, а за бразилската кола маска избери салон, където си си сигурна, че хигиената е безупречна, дори и да ти струва по-скъпо. Освен това никога, независимо от начина, който си избрала, не махай окосмяването по-често от веднъж седмично, за да сведеш кожните възпаления до минимум.

Мога ли да използвам спирала, въпреки че още не съм раждала?

Отговорът е, да. В миналото се е смятало, че вътрематочната спирала може да предизвика инфекция дори стерилитет. Затова не я препоръчвали на жени, които не са раждали. Но това е отживелица. За съжаление много гинеколози от старата школа все още отказват на младите си пациентки това доста ефективно средство за предпазване от бременност.

Ако лекарят не се вслушва в твоите нужди, просто го смени. Истината е, че спиралата е вероятно най-добрата форма на контрацепция за почти всички жени и това е неоспорим факт.

В повечето случаи просто я слагаш и забравяш за нея поне няколко години. Страничните ефекти са малко, а успеваемостта е почти 97%.

Често плача, след като свърша, макар че в този момент изобщо не съм тъжна. Странно ли е това? 

Не. Оргазмът е невероятна физическа и емоционална сила – сякаш те събаря приливна вълна. А сълзите за много жени са естествена реакция на облекчението, което получават, когато свършат. Всъщност те могат да са знак, че оргазма наистина си го е бивало.

Противозачатъчните могат да повлияят негативно на привличането, което изпитвам към партньора. Вярно ли е?

Хората обикновено обвиняват хапчето за какво ли не – спадането на либидото, качването на килограми, глобалното затопляне. И макар, че наистина има изследвания, според които таблетките със съдържание на естроген могат да се отразят на желанието за секс, съществуват и такива, доказващи точно обратното.

Привличането е сложно нещо. Стресът, тревогите и още един куп неща, играят своята роля. Тоест, ако напоследък нямаш желание да тръшнеш половинката си в леглото, противозачатъчните едва ли са основната причина. Има си поне десетина по-вероятни виновника.

Имам инфекция, предавана по полов път, която лекувам вече няколко пъти и след кратък период „на затишие“ се появява отново. Мога ли да направя нещо?

Можеш и то е много просто. Както правилно си усетила, извинението, че бактерийките са упорито племе, всъщност е само добър повод а предписване на още лекарства. А истината е, че когато не се лекуват правилно, тези инфекции влизат в затворен кръг: те се оправяш, но партньорът ти пази заразата и тя се предава отново, и отново.

Трябва да помолиш гинеколога си да даде рецепта и за гаджето. Разбира се, най-чистият вариант е любимият лично да се прегледа, защото е възможно да има някакви алергии. Но както се знае, трудно е един мъж да се заведе на лекар, така че ако не става и дистанционното лечение е решение. По-добре така, отколкото никак.

Какво да направиш, за да предотвратиш вагинална инфекция?

1.Забрави за сапуна и душ – гела. Те могат да нарушат естествената хармония на вагиналната флора и те поставят в риск за други неприятни инфекции.

2. Носи само памучно бельо . Когато носиш много тесни дънки, блокираш достъпа на въздух и изпотяването създава идеална среда за развитието на различни инфекции

3. Спи без бельо. Отказът от бикини през нощта помага за дишането на влагалището ти, което пък от своя страна понижава размножаването на бактерии.

4. Ограничи стреса. Макар и неочаквано, стресът също води до появата на гъбички, тъй като понижава естествените защитни сили на организма и го прави податлив на инфекции. Коментари