Остри възпаления на външното ухо – причини и лечение

Възпаление на ухото, ами сега? Кошмарните болки в ухото са мъчителен симптом. В повечето случаи те се проявяват в резултат от ушна инфекция и натрупването на течности в средното ухо. Възпалението на външния слухов канал се появява най-често през летния период заради честото мокрене на ушите по време на къпане. Затова подобни възпаление се наричат най-често „ухо на плувеца“ или „тропическо ухо“.

Възпалението на външното ухо е често срещано заболяване

във всички райони по света. Засяга предимно деца от 7 до 15 годишна възраст, както и плувците, и гмуркачите. Боледуват еднакво и мъжете, и жените, без оглед на расата.

Възпалението на външното ухо се предизвиква най-често от задържането на вода в канала.

Други причини за възпаление могат да са шампоаните, балсамите, препаратите за миене на коса, парфюмите, които влизат в ухото. Болестите по кожата, екзема, прекомерно изпотяване или увреждане на ушите от клечки за чистене на уши.

Опасните клечки за уши

Когато водата се задържи в ухото, се отделя малко ушна кал, която е естествена защита от инфекции. Продължителното излагане на канала на вода може да предизвика значителна загуба на ушна кал. Заради недостатъчната ушна кал водата дразни чувствителната кожа на канала и понижава киселинността му, което при топла, мрачна и влажна среда на канала представлява идеално условие за инфекции. Честата употреба на клечки за уши води до инфекции.

Церументът навлиза навътре вместо да изпадне по естествен път чрез косъмчетата и епителните клетки на ушния канал. Освен това при бутането на клечките за уши или други предмети в ушния канал се случва така, че много лесно може да се увреди тънката кожа, правейки го податливо към инфекции.

Гъбички в ушите

Болното ухо е благоприятна среда за навлизане на бактерии и гъбички и тяхното размножаване. Бактериите, които предизвикват възпаление на външното ухо са Escherichia coli, Pseudomomas aerguginosa, Proteurs vulgarisus,Enterobacte и други. Гъбичните възпаление са Candida albicans, Aspergillus niger. Трябва да се споменат и вирусните инфекции на външния ушен канал, които предизвикват Herpes zoster и Herpes simplex.

Симптоми на възпаление на ушите при деца и възрастни

Симптомите на възпаление на външното ухо могат да варират от леки до тежки.

1. В началото се появява сърбеж, болка при докосване, зачервяване, чувство за пълнота в ухото. С усложняване на инфекцията започва да се появява и болка, която се проявява при дъвчене,при оток на ухото , увеличаване на съседните лимфни възли, секрет с неприятна миризма, отслабен слух с жужене и шушкане в ухото.

2. При гъбични инфекции се наблюдават жълтеникаквосиви петна, които се появяват по врата и имат гъст бял или безцветен секрет. Наличен е и сърбеж в ухото. Температурата като симптоми се появява при по-сериозни случаи на инфекция. Тя е показател, че организмът се бори с напредналата инфекция. Това е знак да се обадите на лекар.

3. Възпалението на външното ухо при децата не се различава клинично от възпалението при възрастните. Разпознаването на подобни възпаление при децата не е лесно, но ако малчуганът се оплаква от болка в ухото, като при това няма температура и запушен нос, най-вероятно става въпрос за възпаление на външния канал.

Диагноза и лечение 

Диагнозата възпаление на външното ухо се поставя в лечебно заведение, като се изследват детайлите и симптомите, прави се преглед на ушния канал с отоскоп, както и преглед на тъпанчето, за да се потвърди възможното увреждане на тъпанчевата мембрана. По-нататъшните анализи обхващат вземане на натривка от ушния канал и правенето на микробиологичен анализ.

След поставянето на диагнозата се преминава към лечение. Каналът се прочиства от основното съдържимо. Почистването се прави с аспирация или с памучни клечки при адекватна светлина. След това се прилагат антибиотични или антимикотични капки – в зависимост от причинителя.

Ако инфекцията е в напреднала фаза, в ухото може да се постави памучен тампон, напоен с лекарство. Той се държи в ухото от 24 часа до 72, след което се изважда. Това дава възможност за продължителен контакт на лекарството с инфекцията, води и до намаляване отока на ухото.

Самото заболяване продължава 5-7 дни, а до подобряване на симптомите се стига след 2-3 дни. Лекарства се взимат точно по препоръка на лекаря. По време на лечението ухото трябва да се поддържа максимално сухо – може да го предпазите с памуче, което от външната страна е намазано с вазелин.

Специално внимание да се обърне на миенето на косата. Не се препоръчва плуването, както и водните спортове.

Предпазване на ушите

Важно е да не се нарушават нормалните съпротивителни механизми на самия канал, следователно да не се поставят различни предмети в канала, с които той да се почиства.

В случай, че имате чувството, че ушната кал оказва влияние върху слуха, обадете се на лекар, като в никакъв случай не се опитвайте да отстраните калта. Ако страдате от продължителен сърбеж в ухото, също посетете лекар.

Ако сте склонни към възпаление на каналите, оставете водата да се изтече след къпане, като наклоните глава настрани, докато движението на ушната мида в различни посоки ще даде възможност на водата да излезе по-лесно.

Винаги оставяйте малко ушна кал, тъй като тя е с антибактериално действие. Употребата на сешоар се препоръчва на по-бавна скорост на разстояние около 30 см от ухото. По време на къпане в басейн или в морето трябва да се използва шапка за плуване. Употребата на тапи е спорна. Не мийте ушите със сапуни и шампоан.

Бабини рецепти за болки в ушите

1.Джинджифил

Действа болкоуспокояващо и противовъзпалително. Помага за спиране и облекчаване на инфекцията на ушите. Малко малко парче от подправката се обелва и се поставя в ухото. Само след минути болката и неразположението ще бъдат значително облекчени.

2.Зехтин

Зехтинът може да ви помогне и за облекчаване на ушни инфекции. Капнете 2-3 капки зехтин о в ухото. Маслото не трябва да бъде студено. Болката намалява до минути.

3.Босилек

Босилекът може да го използвате при болки в ушите. Вземете няколко свежи листа босилек и изстискайте от тях сок. Капнете в болното ухо 3 капки от него.

4.Мента или ментово масло

Ако разполагате със свежи листа, изстискайте сок от тях и поставете три капки от него в ушите. Ментовото масло трябва да се използва деликатно и само нанесено в малки количества (2-3 капки) върху памучен тампон.

5.Лук

За да облекчите болките в ушите, направете си сок от лук и капнете по 2-3 капки във всяко ухо.Лукът има силни анти-бактериални и противовъзпалителни свойства, които се борят с инфекциите и намаляват болката. Коментари