Всичко за кашлицата и нейното лечение

Кашлицата е повод да сме на лекар?

 А знаете ли коя е най-честият повод да посетите лекар – кашлицата. Според много експертни оценки над 40 % от дейността на личните лекари в световен мащаб е свързана точно с този симптом.

Кашлицата е изключително важен защитен рефлекс на организма ни.Той изчиства чуждите частици в дихателните ни пътища и предпазва от вируси и бактерии.

Колко често е нормално да се кашля?

Отделните случаите на кашлица през деня са нормални. Но когато кашлицата е постоянна, това се превръща в доста неприятен проблем. За съжаление външни и вътрешни фактори мога да повлияят на симптомите и кашлицата да стане мъчителна и непродуктивна. Това от своя страна е като аларма за наличие на редица белодробни заболявания.

Според лекарите пулмолози, ако човек започне да кашля, независимо по каква причина, трябва да потърси незабавно лекарска помощ.

В зависимост от продължителността кашлицата е два вида:

Остра – с продължителност около 3 седмици

Хронична– с продължителност от повече от три седмици

Лекарите свързват острата кашлица най-често с някои простудни и вирусни заболявания, а хроничната кашлица пък се обуславя от редица белодробни заболявания.

Хроничната кашлица

Хроничната кашлица е предпоставка за наличие на бронхит, астма, алергия, ХОББ, туберкулоза и белодробни тумори.

Ако кашлицата не е свързана с белия дроб, то може да става въпрос за хроничен рино- синуит, аритмии, сърдечни проблеми и други.

Добрата новина е, че причините за хроничната кашлица могат да е установят поне в 80- 100% от случаите. Продължителната кашлица може да се дължи на астма, стичане на секрет и др.

Острата кашлица

Острата кашлица се лекува чрез препарати, които втечняват секретите и в същото време имат локално противовъзпалително действие. Малко по-различно стоят нещата при хронична кашлица – първо се установяват причините, а после започва приема на лекарства за нейното подтискане.

Затова дори, когато причината за кашлицата е установена, процесът на нормализиране на дихателните пътища трябва да бъде подпомогнат. Това става чрез прием на сиропи, инхалации за овлажняване, а ако лекарят реши се взимат и потискащи лекарства за центъра на кашлицата, когато тя се окаже непродуктивна.

Как сами да направим диагностичен алгоритъм за установяване причината за кашлицата

1. Клиничен преглед – златен стандарт. Той не може да се заменени от никакви машини и високи технологии. Има случаи, когато самото заболяване се диагностицира правилно само от отговорите, които дава болният. Затова никога не пренебрегвайте това, което лекарят ви пита.

2. Преслушване – повече от двеста години този метод е актуален. Истинският лекар може да установи вашето заболяване само с обикновена слушалка.

3. Рентген – също си остава класика в диагностиката на редица белодробни заболявания. Чрез скопия – оглеждане на рентген и рентгенова снимка, могат да се установят или изключат не само възпалителни, но и други белодробни заболявания.

4. Кръвна картина – броят на левкоцитите и съотношенията между различните видове бели кръвни клетки, както и скоростта на утаяване на еритроцитите и някои други проби, дават ясна представа дали и доколко тялото е засегнато от инфекция.

5. Микробиология – микробиологията на белия дроб е един от начините за установяване има ли бактериален причинител на инфекцията, какъв е и на какви антибактериални средства е чувствителен.

6. Бронхоскопия – проникването с фиброоптичен уред в трахеята и бронхите е необходимо, когато има съмнение за някакви патологични процеси, които не могат да бъдат установени по друг начин.

7. Компютърна томография – дава цялостна картина за структурата и заболяванията. Могат да се видят различни малоформации, увеличени лимфни възли, тумори, кисти и др.

Народни рецепти за кашлица

Масло от бадем.

Изключително подходящо при ринит и хрема на алергична основа. Маслото се поставя в носа 5-6 пъти на ден по две – три капки.

Отвара от лайка

В 100 мл вода се поставя супена лъжица лайка и 1 чаена лъжица мед. Вари се докато водата остане наполовина. Течността се прецежда. От така получената отвара се поставят по 3-4 капки няколко пъти на ден. Има положителен ефект при обилна хрема и запушен нос. Особено ефикасно при бебета и деца.

Мед.

Медът трябва да е захаросан. Взима се съвсем мъничко, колкото нокът и се поставя в двете ноздри. Ефективна помощ при синузит.

Клеева тинктура.

10- капки се разтварят в 10 мл вода и се поставя в носа по 4 капки пет пъти на ден и в двете ноздри.

Кромид лук.

Настържете една голяма глава лук и разбъркайте с 200 грама мед. Сместа се приема по 5-10 пъти на ден. Изключително ефективна при суха кашлица, втечнява секретите и прочиства бронхите.

Вино.

Настържете две големи глави кромид лук, прибавете 100 г мед и оставете да престои седмица в 750 мл бяло вино. Прецедете сместа през тензух. Приема се по 50 мл 3 до 8 пъти на ден. Ефикасна рецепта при хроничен бронхит, ХОББ, астма.

Черна Ряпа.

Вътрешността на ряпата се издълбава и се пълни с мед. Оставя се една нощ. Полученият сироп се пие на сутринта.

Орехи.

Няколко ореха се начупват и се варят с черупките за около 10 минути в половин литър вода. Добавя се половин лъжица босилек и същото количество индрише. Пие се два пъти на ден.

Нишадър.

Малко прах от нишадър се прибавя в чая. Перфектно средство за избавяне от храчките.

Мед и мляко срещу кашлица

Смесете 250 мл топло прясно мляко със супена лъжица мед и изпийте на бавни глътки. Лятната кашлица с храчки никак не обича лук! Затова настържете една глава лук, залейте я с 250 мл прясно мляко и варете, без да довеждате до кипене. Оставете за 4 часа, след което прецедете. От настойката се взема на всеки 3 часа по една супена лъжица.

Инхалации.

В подходящ съд се кипва 50 -100 г вода, прибавя се лъжичка сода и щипка сол. След като заври се навеждате над сместа и вдишвате бавно и дълбоко над нея за около 10 -15 мин.

Сиропи за кашлица

За суха кашлица: Димекс. Хустагил. Бронхостоп

За влажна кашлица. Мукосолван. Флавамед. Мукоплант от теснолист живовляк.

За деца и бебета – Флудитек.

Хомеопатичен: Стодал. Ен-ти-тус от 7 билки. Проспан с листа от бръшлян. Коментари