Ревността е убиец

Ревността е убиец! Как да се освободим от зеленоокото чудовище.

Представете си това. Вие сте на парти. Някой ти е особено приятен и ти се усмихва приятелски. Да, но вашия партньор смята, че вие го предавате с това поведение. Усещате гнева и тревогата, които нарастват в него и той се обърква. Не знае какво да прави. Нещата излизат извън контрол.

Ситуацията

Тя, да я наречем Сюзън, можеше да се идентифицира с това. Тя гледа обидено нейния партньор. Опитва да му изпрати „послание“, че наистина е ядосана и наранена. Той обаче не я разбира. Сюзън се старае да разбере съобщението. От време на време се оттегля нацупена. Надявай се да накаже неговата проявява на интерес към някоя друг. Но и това не работи. Объркана е. Страда, ревнува. Скандалът е сигурен.

Ситуацията

В друг случай Сюзън пита директно: „Скучно ли ти е с мен?“, „Не съм ли вече привлекателна?“ „Твой тип ли съм?“. Да, в начало мъжът ще се опита да я успокои. Но ако това се повтаря и повтаря всеки път. Няма ли да му писне да я убеждава, че я обича? Идва и нов въпрос: А може би тя не е най-подходящата жена за мен с тази несигурност и ревност.

И когато нещата стават по-трудни а Сюзън, ще крещи по него, „Защо не отидеш вкъщи с нея? Очевидно е, че искате да! „

Тези видове ревниви конфликти могат да се окажат пагубни за една връзка. И въпреки любовта и страстта всичко да приключи.

Ако сте ревниви, това означава ли, че има нещо ужасно, нещо нередно в самите вас!!!

Денис Търч публикува книга за ревността и как да се справим с нея. В нея стъпка по стъпка помага на хората да се справят със състоянието, в което се намират. Нека да погледнем какво се случва, когато сте обзети от ревност и как може да се справите сами.

Когато сме ревниви се притесняваме,

че нашият партньор може да намери някой друг, по-привлекателен и се страхуваме, че той или тя ще ни отхвърлят. И тъй като се чувстваме заплашени. И мислим, че може да се намери някой по-привлекателен, ревността се активира. Като защитна реакция, като начин да се справим със заплахата. Вярваме, че нашата ревност може да защити място ни на първата в сърцето, но съвсем не е така.

Или пък ревността ни да е „стратегия“,

която ние използваме, така че да можем да разберем какво се случва при половинката ни. Да го държим на къс пас и да го накараме да каже какво „наистина чувства“. Ако се чувствате ревнив, важно е да се запитате какво се надявате да получите от вашата ревност. Ние гледаме на ревност като справяне с психологичен проблем.

Подобно на други форми на безпокойство, ревността,

ни кара да се съсредоточим само върху негативното. Ние непрекъснато интерпретираме поведението на нашите партньори, че едва ли не те са загубили интерес към нас, или имат по-голям интерес към някой друг: „Той я намира привлекателна“ или „Той се прозява, защото съм скучна“.

Подобно на други форми на безпокойство, ревността ни кара да приемаме нещата лично и на ум да четем и измисляме отрицателни емоции в други хора: “ Да, той се облича по-хубаво, за да привлича други момичета“.

Ревността може да бъде адаптивна емоция.

Хората имат различни причини, но ревността си е една универсална емоция. Психологът Дейвид Бъс в The Dangerous казва, че ревността е един добре развит механизъм, който да защитава нашите интереси. В крайна сметка и в миналото ревността е играела ролята на разчистване на сметки.

Психолозите вярват, че е много важно да се нормализира ревността като емоция. Слушаме често да казват: „Вие трябва да сте невротични, ако сте така ревниви“ или „Трябва да имате доста ниско самочувствие“. В действителност обаче ревността в доста случаи може да отразява високо самочувствие : „Аз няма да си позволя да бъда третирана по този начин“.

Ревността може да се отрази на вашето душевно и емоционално състояние

Психолозите, особено психоаналитиците, са се занимавали с ревността като знак за дълбока несигурност и личностни дефекти. Но днес се гледа на ревността като много по-сложна емоция. В действителност, ревността може да отразява вашите по-високи емоционални стойности на ангажимент, моногамия, любов, честност и искреност. Може да ревнувате, защото искате моногамна връзка и ви е страх, че ще загубите това, което е ценно за вас.

Някои хора могат да кажат: „Вие не сте собственик на друго лице“. Всяка връзка с взаимност, се основава на свободата. Но тя също така се основава на избор, който двама души правят. Ако вашият партньор свободно избира да отиде с някой друг, тогава може да бъдете сигурни, че нямате причини да бъдете ревнив. Ние не се притежаваме един от друг, но ние може да направим знак за нашия ангажимент един към друг.

Продължение Коментари