Синдромът Уенди: Необходимостта да се харесаш на другите

Синдромът на Уенди има своите корени в популярната психология. Въпреки че не е признато разстройство в учебниците по диагностична психология, то включва някои аспекти, които могат да бъдат преведени в клинични измерения, които трябва да бъдат разгледани.

Фокусирането на вашето съществуване върху грижата за друг човек води до бавен процес самоунищожение

Загубата на самочувствие или прекомерното физическо и психическо изтощение могат лесно да доведат до депресия. Класическата литература предлага няколко, дори автентични, архетипа, които помагат да се опише това съвсем реално поведение.

Синдромът Отело и Синдромът на Алиса в страната на чудесата описват разстройства, проблеми и поведение във фантазия, която се превръща в реалност. Лесно можем да кажем, че темата на тази статия е най-често срещаният синдром от всички. В известен смисъл много жени се опитват да загърбят този синдром, не защото са принудени, а защото го виждат от поколения и го усещат.

Изоставянето на себе си изглежда като чудесен начин да обичаш. Но не е точно така. Понякога хората без никакво самочувствие лесно забравят нещо: който дава, си струва и да получи.

Тук започват проблемите, с емоционална дисхармония и тъга. Днес ви предлагаме да помислите за това въз основа на следната информация.

Синдром на Уенди или Синдромът на на Питър Пан, е прогресивното самоотричане

Както споменахме, този синдром има своите корени в популярната психология и симптомите му са много ясни:

1. Мислите ли, че да обичаш означава преди всичко да служиш на друг човек?

Дълго време може да се чувствате добре в този вид връзка. Така разбирате любовта. Нямате нищо против (в началото) фактът, че другите не се интересуват еднакво от вас. Просто знаете, че партньорът ви, например, усеща, че го обичате и той е щастлив. Така че се чувстваш добре. Правите всичко, което искат от вас, за да не се ядосвате или разстройвате околните.

2. Борите се за външен баланс, забравяйки собствения си.

Постепенно обаче разбирате, че другите смятат всяко ваше усилие и действие за „нормално“. Това може да стигне до точката, в която те стават тиранични и взискателни.Ако в момента страдате от синдрома на Уенди, обърнете внимание на някои неща, които трябва да се променят. Разберете, че любовта не означава жертва. Любовта означава даване и получаване Много хора са възпитани с идеята, че за да обичаш трябва да се откажеш от определени неща, за да върви връзката. Нищо подобно.

3. Ако искаш някого, трябва да „търпиш“ много неща.

Карат ви да вярвате, че за да е всичко наред трябва да кажете „да“, дори и сърцето ви да крещи „не“. И се започва. Другите са приоритет, не вие. Гоните целите на другите, не вашите. Ако сте възприели тези идеи в начина си на мислене, започвате да падате под тежестта на чужди идеи. Любовта не означава примирение. Любовта е свобода.

4. Ако се изоставите емоционално, просто ще станете жертва на другите.

Любящата връзка трябва да се характеризира със зрялост и осъзнаване. Несъмнено и двете страни трябва да дават, но и еднакво да получават. Любовта означава създаване на екип, координиране на възможностите, интересите и нуждите на неговите членове. При синдрома на Уенди винаги има човек, който дава и човек, който получава.

5. Единият печели, а другият постепенно губи, но истинският проблем е, че губещият дори не го осъзнава.

В началото на връзката той изпитва радост, че се грижи за другия, тревожи се за това и обръща внимание на всеки детайл, за да увеличи максимално благополучието си. Но след месеци или години човекът със синдрома на Уенди забелязва, че нещо не е наред. В крайна сметка това, което се приема за даденост, не се оценява и другите изискват още повече от него. Не позволявайте да попаднете в този ужасен и тъжен капан.

6. Как да се съсредоточим върху други видове емоционални взаимоотношения

Нашият първи и най-важен съвет. Никога не спирайте да бъдете себе си, без значение колко много обичате другия човек.

В противен случай рано или късно ще се появят разочарование, дискомфорт и нещастие. Да се ​​грижиш, да защитаваш, да предлагаш, да отказваш определени неща за себе си. Добре, но партньорът ти също трябва да се грижи за теб, да ти дава неща и да отказва нещата на себе си заради теб. Независимо от всичко това себеотрицание трябва да има само ако е за общото благо. Не се извинявайте за нещо, което не е ваша отговорност Най-големият страх, който хората със синдром на Уенди имат, е изоставянето. Страх да сме сами.

Не забравяйте, че в любовта трябва да има достойнство. Никога не приемайте нищо по-малко. Научете се да приемате и се стремите към личната си почтеност и да уважавате себе си. Коментари