Не се престаравай със скъпи подаръци

Имаш намерение да направиш нещо грандиозно за рождения му ден. Дали пък да не се разделиш с половината си заплата за нещо, което той е споменал, че иска. Или половин година от живота ти да премине в подготвяне на мега парти изненада?

Натискът да се правят големи подаръци идва отвътре – хората се стремят да впечатляват

казва психоложката Даниела Петрова. В днешни дни жените, а не мъжете, харчат за подаръци масово над бюджета, който могат ада си позволят.

Защо ли го правим?

1. Искаш емоционална реакция

Между подаръка и даващия много често има повече общо, отколкото между подаръка и получаващия. Скъпият, екстравагантен подарък, който му правиш, разкрива до голяма степен как искаш да бъдеш възприемана самата ти. Може би като ценно същество и ако той не се трогне до сълзи, се чувстваш пренебрегната, защото той не е харесал подаръка, тоест теб.

Правилното държане

Ако искаш да знаеш какви чувства има той към теб, просто предизвикай разговора за всичко, което се случва между вас, бъдещето и.т.н. Безценно е!

2.Тревожиш се дали няма да намери любовта другаде

Усещаш с върховете на пръстите си, че той ти бяга и губи интерес към теб? Мислиш си, че решението е да използваш скъп подарък като начин да си върнеш вниманието му и да го задържиш при теб. Как би могъл да те напусне набързо, като си му подарила мотор.

Правилно държане

Престани да гледаш втренчено в него и неговото поведение и обърни внимание на себе си. Не си мисли, че като приеме подаръка, това ще промени чувствата му към теб. Другата жена може също да му подарява вещи и случки. Започни да се грижиш повече за себе си, а не за него, както в началото на връзката си.

3. Искаш да докажеш любовта си

Да си представяш, че той иска ти да докажеш любовта си е класически случай на „проекция“, казва психоложката. Тоест ти искаш той да докаже любовта си, но понеже не знаеш как да го накараш да го направи, ти правиш ли, правиш жестове. Грандиозен подарък или жест трудно ще го накара да се чувства действително добре. Напротив! По-скоро ще му вмениш чувство на вина и той ще се чуди защо още не ти е купил ВИП билет за Дженифър Лопес.

Правилното държане

Избирай практични подаръци на разумна цена, а глези себе си повече. Колкото повече ти цениш себе си, толкова повече той ще те цени и теб.

4. Ти просто искаш да го направиш

Защото го обичаш, обожаваш, боготвориш. Но дали е само това, пита психоложката. Може би има нещо друго, което искаш да получиш в замяна. Ако можеш да си го позволиш и го правиш само за себе си – давай. Дори и да можеш да направиш скъп подарък, внимавай. така няма да разбереш дали те обича заради самата теб или за нещата, които получава от теб. Обратното също важи. Може да реши, че иска да го купиш или пък си твърде несигурна.

Правилното държане

Придържай се към подарък, който няма да те вкара в дългове и се старай да му даваш подкрепата и вниманието си. Докосвай го, когато седи до теб на дивана. Вземи любимите му ядки, когато минаваш през магазина. Така ще му е ясно, че ти си неговото момиче, без да има нужда от крещящи подаръци и жестове.Коментари

  • Анонимен

Защо да държим на себе и защо скъпите подаръци няма да променят нищо, защото ако обичаш себе си, обичаш и другите и те теб.