Ти го обичаш? А той теб не!

Всяко момиче поне веднъж в живота си е изживявало една нещастна и несподелена любов. Зная момичета, чувството е ужасно – то те обсебва и не можеш да мислиш за нищо друго.

Особено, ако чакаш въпросното момче да ти позвъни, а него никакъв го няма или пък се опитваш да уловиш всеки негов поглед, залъгвайки се, че е за теб. А отдавна добре знаеш, че този поглед е просто приятелски и нищо повече. И драмата започва от този момент. Колко безполезни начина измисли, за да накараш момчето да се влюби в теб?

За съжаление не винаги любовта е взаимна. Понякога просто се примиряваме с несправедливия живот и приемаме до нас някой, който не ни е съвсем по сърце..

И колкото и да ви е обидно, нищо не може да направите, нито да промените, освен да продължите напред. Но някои не са готови и не искат да се примирят с това, което им предлага съдбата. И държат да спечелят сърцето на този, който не ги обича.

Обикновено правят това по две причини.

1. Първата причина да стигне до крайната цел е да спечели, само за да не си нарани самолюбието и собственото его.
2. Втората причина е точно обратната. Стъпква цялата си гордост, само и само да не изгуби любовта.

От опит ще ви кажа съвсем честно: „И двата метода са абсолютно погрешни“. Не съществува сила, която да удържи любовта и да я възроди, ако нея просто я няма, не я е имало и никога няма да я има.

Спомняш ли си колко често си си задавала въпроса: «Какво да правя, ако аз го обичам, а той мен не?». Отговорите могат да бъдат различни, пречупени през твоя характер, желания, амбиция, сила на чувствата и заблудата.

Обикновено хората, които пренебрегват самоуважението и гордостта, не получават нищо в замяна, освен насмешка и презрение. В много редки случаи проработва народната мъдрост: „Капката пробива камъка“. Но този вариант едва ли ви устройва съвсем.

Да видим следващия вариант!

Ти печелиш сърцето на избраника поради някаква конкретно поставена от тебе цел: да си повдигнеш самочувствието, да направиш мръсно на приятелката си или защото така правят всички. И този вариант не е работещ. Когато в даден момент човек достигне до целта си, то той губи всякакъв интерес, защото за него е важен само резултатът, а не чувствата. Такива методи често използват „кучките“, а ти нали не се имаш за такава?

Време е да си кажем, че има приемливи и традиционни методи, чрез които човек може да се бори за своето щастие. И тук не говоря само за борбата, която се води за сърцето на възлюбения, а за борбата със сама себе си и със своите бурни и тъмни страсти.

Аз го обичам а той мен не?

Като начало си изясни дали наистина чувствата ти са толкова силни и непоправими. Току виж на хоризонта се появи нова любов, която да е и взаимна и да заглуши старите чувства към обекта, който не можеш да имаш.

Но ако няма нова любов? А ти все още силно обичаш онзи „несбъднатия“, то се опитай да анализираш характера и поведението му към самата теб. Има и такива „екземпляри“, които за нищо на света няма да покажат истинските си чувства/между другото по доста глупави причини/. Мислят си ,че ако се оплетат в любовните мрежи, едва ли не ще ги обявят за „мъже под чехъл“ и ще загубят свободата си. Глупаво, но нищо не можеш да направиш – мъже…

Съветът ми към теб.

Направи следния експеримент: отбягвай момчето, което харесваш, игнорирай го при случайни срещи, дръж се така сякаш не съществува.

Скоро ще разбереш какво е отношението му към теб? Как ли? Сама ще видиш Ако резултатът е положителен, може да ликуваш – той също е влюбен в теб и ще направи първата стъпка, защото вижда, че му бягаш. Но ако няма чувства, дори няма да забележи промяната на отношенията ти към него и поведението ти. Всичко зависи от това, какво всъщност искаш ти. Дали да продължиш да се бориш за миража любов или просто да я прогониш от главата си. Решаваш сама. Без съвети от приятелки.

Ако не се получава нито едното, нито другото огледай се наоколо. Може би някъде около теб да те чака едно страхотно момче, отдавана безнадеждно влюбено, готово да ти поднесе света в краката.

Помисли си преди да се откажеш от неговото ухажване, добре анализирай ситуацията, в която се намираш и отношението на твоя „възлюбен“ към теб. А може би нямаш никакви шансове с него? Тогава защо да си губиш безценното време и да чакаш някаква любов без отговор? Не те карам да се хвърлиш в обятията на човек, когото не обичаш, но да се отказваш категорично, също е грешно. Дай шанс, ами ако се случи?

Уверявам те, че точно „той“ може да се окаже твоята съдба. Проверено от личен опит. Много често в гонене на недостижимото, ние не разбираме как изпускаме истинската любов. Щастието е толкова проста вещ, сложно го правим ние самите.

Аз го обичам, но той е с друга

Несподелената любов – това е най-страшното нещо. Ти си в нелепа ситуация. Всеки ден виждаш любовта на живота си с друго момиче. Сякаш всеки ден получаваш тежък удар в гърба и нищо не е в състояние да се промени. Но пък ние добре знаем фразата: „Съперницата не е стена, ще се помести“. И все пак би било добре да осмислиш фразата преди да се втурнеш да разделяш и да не я използваш да вредиш нито на себе си, нито на околните.

Преди да предприемеш решителни действия, обърни внимание дали отношенията им все пак не са изключително сериозни. Възможно е пък да е любов до гроб.

Защо искаш да нарушиш идилията заради своя внезапен порив? Виж, ако чувствата им не са толкова силни, то тогава може да поработиш. Постарай се всячески да покажеш на момчето с какво си по-добра от другата. Трябва да знаеш, че всички момчета обичат новото и свежото и ако му покажеш завиден интерес, обезателно очаквай да ти обърне внимание. Всичко след това е в ръцете ти. Покажи му своите най-хубави качества, използвай методите на съблазън и флирт. В най-добрия случай не унивай с мислите си какво да правиш, ако той не те обича.

Аз го обичам а, той не ме забелязва

Помисли добре, трябва ли ти бой-френд, който изобщо не забелязва красавица като теб. Лично аз се съмнявам много. Е, ако все пак го искаш, за „залавянето му“ е необходимо да пуснеш в ход всички женски качества, срещу които нито един мъж не може да устои.

Не познавам нито един представител на силния пол, който би се отказал от момиче, което само му се хвърлило в ръцете. Не му позволявай да те спечели твърде лесно, иначе те грози опасност бързо да му омръзнеш и отношенията ви да приключат скоропостижно. Не бъди настойчива и натрапчива, а просто покажи на момчето своята заинтересованост /може пък по-рано изобщо да не се е сещал за нея/. Чакай ответната реакция. Ако не предприема нищо, този бой-френд и да ти го подарят не ти трябва, защото от векове за жените, а не за мъжете са се водели войни.

Аз го обичам, а той ми се присмива?

За съжаление има такива ситуации. Но защо самата ти много добре виждаш, че ти се присмиват и нищо не правиш, за да се защитиш. Аз и до ден днешен не мога да повярвам как има момичетата, които са готови да търпят издевателствата и подигравките на дадено момче, само и само да им се обърне поне мъничко внимание. Това, разбира се, е пълна глупост.

Улесни себе си. Никога и при никакви обстоятелства един мъж няма право да те унижава. Такъв «кандидат» и врага ти не заслужава. Ако подобен тип се появи на пътя ти и ти за нещастие се влюбиш в него, отговори си честно: харесва ли ти да се отнасят така с теб и защо трябва да позволяваш да те нараняват. Ти си човек, а не изтривалка, в която всеки да си изтрие краката. Помисли върху това, следващият пък когато си готова да мълчиш и да слушаш насмешките и обидите, които той отправя по твой адрес.

Да забравиш за любовта?

Не е нито толкова лесно, нито толкова просто. Но пък е достатъчен мотив, ако смяташ, че не те харесват, искат и уважават. Научи се самата ти да се цениш и уважаваш повече. Така и околните ще те харесват. А когато се появи истинската любов, дори няма да усетиш.

Сигурна съм, че ще си спомниш с усмивка думите ми след време. И щастлива и обвързана недей си боже да срещнеш случайно бившия „обиждач“, с гордо вдигната глава ехидно му кажи: “ Видно е, че с момичетата не ти се получава. Май си способен само на някакви тъпи изпълнения“. С тази фраза не само ще затвориш устата на бившия, но и ще пораснеш в очите му. Макар че това няма да има никакво значение за теб, защото ще си влюбена и щастлива с този, който наистина те обича.

И въобще тези подобия на шегаджии са неуверени в себе си млади хора, които крият зад маската си куп комплекси и нереализирани желания. Съмнявам се, че за да си щастлива ти трябва точно такъв тип.

Несподелена и нещастна любов се среща при всеки от нас в определени етапи от живота ни.

В първия миг си мислим, че света се срутва, че това е една огромна трагедия, която никога няма да преодолеем. Глупости! Щом се появи онзи истинския и чувствата са взаимни, всичко лошо от миналото полека-лека се забравя.

Не зацикляйте на едно място и не се обвинявайте, ако не ви се е получило с даден човек. Ако нещата не са се напаснали и не сте останали заедно, значи този човек не е бил вашата съдба. Щастието не се дава даром. Животът ни поднася много сюрпризи – някои приятни, други не толкова. След време, когато станем готови за любовта, щастието само ще се стовари върху главите ни и то, когато най-малко го очакваме.

Понякога е полезно да отдъхнем, да се ослушаме, да отворим нова страница в живота си. Понякога просто трябва да протегнем ръка и да вземем щастието. Може би вашата съдба ви намигва зад ъгъла, не се бавете, тичайте да хванете новата си любов, сега!

Виктория Исаева, психолог Коментари