За първи път заедно на почивка. Как да не се скарате?

Първата обща почивка може да укрепи още повече една връзка, но може и директно да я провали. Не забравяйте, че вие ще бъдете заедно по 24 часа в денонощието и на преден план ще излезе както най-доброто, така и най-лошото у другия. Понякога искате лично пространство, понякога ще се сърдите, че не ви обръщат внимание, понякога ще искате да се спазват вашите правила и.т.н . И бленуваната ваканция се превръща в един малък кошмар. Стоп.

Ще се опитаме да ви дадем няколко ценни съвета, които не са толкова трудни за изпълнение: как да отстъпиш понякога, да се съобразиш, да премълчиш без да бягаш и нараняваш любимия по време на вашата дългоочаквана ваканция. Обещаваме ти, че ако следваш тези правила общата ви почивка няма да е провал, а едно невероятно изживяване.

1. Първият път подбери подходящата продължителност.

10-дневно бягство в Париж с новия ти приятел звучи супер, нали? Ъъъ. Може би. Когато прекарваш толкова много време с някого /особено на чуждо място/ много неочаквани неща могат да изплуват на повърхността, включително това дали сте съвместими или не. Разбираш ли, когато едва сте започнали да излизате заедно, може да прикривате определени личностни характеристики или навици, но всичко това ще лъсне, когато сте заедно на почивка.

2. Контрол на щетите

Да, почивката трябва да е бягство от стресиращото ежедневие. Но пак може да има стрес – и е разумно да се подготвиш за ситуация, в която нещата не вървят. С риск да прозвучим като пророци на апокалипсиса, ето някои от от не толкова приятните неща, които са се случвали и преди: единият то двамата получава хранително отравяне или се разболява, самолетната компания губи багажа ви, хотелската стая е гадна или пък ви открадват парите.

Д-р Ана Раниери, брачен и семеен терапевт и автор на „Как да помогна?“, казва че тези ситуации са магнити за конфликти.“Когато си подложена на стрес, ти се нахвърляш върху човека, който е най-близо до теб, а когато сте на почивка, фактът, че един за друг сте единствените си познати в радиус от стотици километри, създава перфектната среда точно за този тип конфликт“ .

3. Приемете, че ще имате разногласия

Ти ще искаш да изследваш града и да гледаш някой спектакъл, а той ще иска да си почине в хотела и да поиграе покер в казиното. Р., 31, си спомня първата ваканция, която е прекарала с любимия си:

„Имах огромен списък с неща, които исках да си купя и настоявах той да дойде с мен, за да сме заедно“, разказва тя. Той мрази да пазарува, но аз настоявах. След три дни обиколки по моловете той не издържа и страшно се скарахме. Сега го оставям да пие бира в някое кафе наблизо и се присъединявам към него, след като съм се насладила на няколко часа шопинг терапия.

Важно е да знаеш, кога трябва да направиш компромис и кога просто да приемеш различното. Ваканцията ви като двойка не е поотделно за всеки един от вас, а за двама ви като двойка. Не е позволено цупене, ръчкане, манипулиране. Пони, че сте отишли там да си починете и да възстановите връзката помежду си. Хубаво е, когато се приберете в хотела, да си дадете малко пространство. Ако той предпочита да си почине до басейна, вместо да ходи по музеи, споразумейте се всеки да прави това, което иска и да се видите на вечеря.

4. Намали секс очакванията 

Какво е една хубава ваканция без страхотен секс, нали? Да, така е, само че ваканциите мислено ни подготвят за зашеметяващия секс, който просто никога не се случва вкъщи. Може да си сложиш в куфара твоето най-секси бельо, а той може да очаква най-дивото чукане, но след дълъг ден на разглеждане на забележителностите и опитването на три нови ресторанта, единият от вас може да не се чувства толкова секси, колкото се е надявал. Няма проблем – вместо това направи сутрините секси, когато имаш цялата тази енергия. Бонус: цял ден сте в добро настроение.

5. Обсъдете парите

Дори и в удобството на дома си, парите са една от основните причини, за които двойките се карат. Като вземеш предвид и големия разход, който всъщност представлява ваканцията и ето ти материал за кавга. Ако единият от вас мечтае за триседмичен круиз, а състоянието на банковата ви сметка е по-подходящо за уикенд в съседния град, разберете се, преди да правите резервация. Определете заедно бюджета си и се придържайте към него. Вземете заедно решение за това какво искате от пътуването и къде искате да похарчите парите си.

6. Премини офлайн

Някога излизала ли си с някой, който през половината от времето пише съобщения на телефона си? Да, тогава ти не позволявай този навик да развали ваканцията ти. Експертите по взаимоотношения предлагат да установите правила, дори и когато тази кавга се случи. Може би откъсването от мейла и телефона за цяла седмица може да не е възможно, но можеш да решиш колко технология искаш да използваш по време на пътуването. Може да се разберете, че всеки то вас има право на час-два работа на лаптопа и телефона. Разбира се, можеш да се откажеш от това правило, когато качваш в Инстаграм прекрасна снимка на вас двамата, полегнали на яхта. Това трябва да бъде показано и признато веднага.

7. Поддържай разговора честен и откровен

Защото, когато тези кавги все пак се случат, трябва да играеш по правилата.

Опитай се да слушаш – експертът по човешко поведение д-р Грос, предлага да си „на място и да ти пука“. Това означава наистина да го слушаш и да не го прекъсваш

Не говори от негово име – Твоят партньор знае как да се изразява, затова му позволи да го направи. Ако му обясняваш как се чувства, това само ще доведе до още кавги. Ти говориш, след това той говори, и това е.

Никога, никога не го обвинявай -Ако е необходимо, обвинявай проблема, не партньора си. Гейл препоръчва „да изразяваш чувствата си като свои чувства, а не като свои мисли“. Играта : „Кой е виновен?“ никога не помага. Коментари