16 вдъхновяващи цитата от Никола Тесла

Никола Тесла е изобретател, физик и електромашинен инженер, известен най-вече с постиженията си в областта на променливия ток и електроснабдяването. Роден в Смилян, Австро-Унгария (днешна Хърватия). Тесла е етнически сърбин, който впоследствие приема американско гражданство. Често е описван като най-значимия учен и изобретател на модерната епоха, човекът който „разпростря светлина върху лицето на Земята“.

В миналото Никола Тесла често е наричан фантазьор, мечтател. Съвременниците се подигравали на идеите му. Времето обаче поставя всичко на мястото си и днес Никола Тесла е един от най-уважаваните умове на столетието. Никола Тесла бил невероятно талантлив. Големите открития му се отдават с невероятна лекота. Тесла се смята за един от най-блестящите умове на всички времена (заедно с Леонардо да Винчи). Развитието на съвременна електротехника би било немислимо без неговите изобретения. Тесла знае как да променя реалността с помощта на съзнанието. И до ден днешен се носят легенди за неговия,ум, изобретателност и налудничави идеи

Ето и 17 цитата на великия изобретател, които могат да ви вдъхновят

1. Действието дори на най-малкото същество на планетата води до промени в цялата Вселена.

2. Моят мозък е само приемник. В космоса има ядро, от което черпим знание, сила, вдъхновение. Не проникнах в тайните на това ядро, но знам, че тя съществува.

3. Не ми трябват модели, рисунки, експерименти. Когато се раждат моите идеи, започвам да изграждам самото устройството във въображението си, да променям дизайна, да го подобрявам и да го включвам да работи. И тестът на устройството е напълно излишен в мислите ми или в работилницата – резултатите ще бъдат същите.

4. Познат ли ви е изразът „Не можеш да скочиш над главата си“? Това е абсолютно погрешно схващане. Човек може да направи всичко.

5. Големите тайни на нашето съществуване все още не са открити, дори смъртта може да не е краят.

6. Най-висшата цел на човешкото развитие е пълното господство на съзнанието върху материалния свят, пълното използване на природните сили за посрещане на човешките нужди.

7. Животът е и винаги ще бъде уравнение, което не отговаря на решението, въпреки че съдържа няколко известни фактора.

8. Това е проблемът на много изобретатели: липсва им търпение. Те нямат силата на волята да работят с ума си бавно и ясно, така че те да се почувстват точно как ще работи устройството. Те искат на секундата да изпробват първата идея, която им дойде на ум. В резултат на това, харчат много пари и много скъп материал, само за да определят емпирично, че работят в погрешна посока. Всички правим грешки и е по-добре да ги правим, преди да започнем с важните неща.

9. Нашият свят е потопен в огромен океан от енергия, ние летим в безкрайно пространство с невероятна скорост. Всичко се върти наоколо, движи се – цялата енергия. Имаме трудна задача – да намерим начини да извлечем тази енергия. След това, премахвайки този неизчерпаем източник, човечеството ще продължи напред с гигантски крачки.

10. Разпространението на цивилизацията може да се сравни с огъня: първо започва една слаба искра, после лека трепкаща светлина, а след това мощен пламък, пълен със скорост и сила.

11. Много хора ме наричат мечтател, фантазьор, недалновиден. Подиграват се с моите идеи. Времето ще отсъди кой е бил прав!

12. Всеки трябва да счита тялото си за безценен дар – великолепно произведение на изкуството. Неописуемата красота, тайната, която лежи в плана на човешкото съществуване, е толкова фина, че дори думата, дъхът, погледът, дори мисълта могат да го повредят. Безпорядъкът умножава болестта и смъртта, безпорядъкът е саморазрушителна сила и неморален навик.

13. В постоянна самота умът става по-остър. За да се измисли нещо, не е необходима голяма лаборатория. Идеите се раждат в отсъствието на всякакви влияния на външни условия. Тайната на изобретателността е в самотата. Тогава се раждат най-добрите идеи.

14. Съвсем скоро ще стане възможно предаването на съобщения без проводници. И всичко ще е толкова лесно, че всеки ще носи в себе си някакво устройство, чрез което да изпраща съобщения до където и до когото си поиска.

15. Колкото повече знаем, толкова по-невежи ставаме. Звучи парадоксално, но няма да е неистина, ако кажем, че колкото повече знаем, толкова по-невежи в абсолютния смисъл. Само чрез просветлението ставаме съзнателни за нашите ограничения.

16. Човешката омраза е като електричеството. Ако омразата може да се трансформира в електричество, то тогава това електричество би осветило целия свят без проблем. Коментари