5 проблема, които бананът решава по-добре от хапчетата

Три вида захар и изобилие от фибри е това, което отличава бананите от другите енергийни източници. Освен, че са богати на хранителни вещества, бананите ви помагат при множество здравословни проблеми, повече от хапчета. Кога бананът наистина може да помогне?

1. Подуване и запек 

Бананите съдържат пектин, който подобрява храносмилането и стимулира елиминирането на токсините и тежките метали от тялото. Освен това имат пробиотични свойства и по този начин подпомагат храносмилането и намаляват подуването. Фибрите, меката част на плода действат като естествено слабително средство и помагат при запек. 00:00 часа % буфериран 00:00 / 00:47ч Копирайте URL адреса на видеоклипа Възпроизвеждане / Пауза Заглушаване / Включване на звука Съобщете за проблем език Дял Vidverto Player реклама

2. Стрес 

Стресът е болестта на модерната епоха и оставя огромни и трайни последици върху нашето здраве. Освен всичко друго се повишава метаболизма и по този начин намалява нивото на калий в организма. Можете да възстановите баланса само с един банан на ден, който ще помогне на сърцето да бие, ще изпрати кислород към мозъка и ще помогне за поддържането на адекватно количество вода в тялото.

3. Високо кръвно налягане 

Вероятно е известно на повечето от нас, че прекомерният прием на натрий и липсата на калий могат да имат отрицателен ефект върху кръвното налягане. Ето защо е много важно тялото да е богато на калий. Експертите препоръчват да ядете банан всяка сутрин и ще продължите да имате балансирано кръвно налягане.

4. Менструация 

Бананите са богати на витамин B6, който влияе положително на нивото на кръвната захар. Доказано е, че витамин B помага при предменструални симптоми. Успешно намалява болката в гърдите и корема, промените в настроението и задържането на течности.

5. Депресия

Бананите също съдържат компонент, наречен триптофан, който стимулира и освобождава серотонин, известен като „хормона на щастието“. Един банан на ден е достатъчен, за да повиши нивото на серотонин и да създаде усещане за спокойствие и щастие.

Зрелите банани, дори ако са достатъчно узрели трябва да имат черни петна. Това е най-добрият избор. Изследванията показват, че много зрелите банани са по-ефективни за защита на здравето, тъй като съдържат вещество, наречено „туморен некрозис фактор“ (TNF – Tumor Necrosis Factor). Той има способността да действа срещу анормални клетки. Освен това, колкото повече черни петна има бананът, толкова повече може да засили имунната система.

Японски изследвания показват, че TNF факторът, открит в зрелите банани, има силен противораков ефект и повишава имунитета. Японски изследователи заключиха, че редовната консумация на банани може дори да предотврати заболявания като рак. Изследването показа, че TNF факторът присъства и в неузрелите банани, но в много по-малка доза, поради което е по-малко ефективен срещу анормални клетки. Защитният ефект на банана, както и съдържащите се в него антиоксиданти се засилват, колкото повече узрява. Кога не е добре да се ядат банани? Експертите препоръчват да премахнете бананите от диетата си, ако страдате от проблеми с черния дроб или бъбреците. В тези случаи е по-добре да се консултирате с лекар, преди да ядете банани. Коментари