Къде отива душата след смъртта? И що е то NDE

Къде отива душата след смъртта? И що е то NDE. Този въпрос са си задали учените в Холандия. И след поредица от изследвания те стигнали до извода, че когато мозъкът престане да функционира, съзнанието продължава да съществува.

Или иначе казано, сивото ни вещество най-вероятно не е „мислеща материя“.

Отдавна вече е известно, ме хора „върнати“ от клинична смърт разказват за необичайни усещания и видения. Тези им спомени са обект на множество изследвания. Има дори създаден специален научен термин NDE, което в превод означава „почти смъртно преживяване“.

Няколко са теориите, които се опитват да обяснят NDE

Повечето приемат, че причините за това явление са психофизиологически. Някои учени смятат, че то е предизвикано от физиологични изменения в мозъка в резултат на прогресираща хипоксия.

Други разглеждат „поти смъртни преживявания“ като реакция на страх пред приближаващата смърт

или като съчетание на този страх с хипоксията/ кислороден глад на мозъка/. Трети са склонни да обясняват тези видения с въздействието на медикаментите.

От медицинска гледна точка в такъв момент всеки пациент преживял кома, трябва да е бил споходен от NDE. Но статистиката, събирана от холандските учени в продължение на 10 години, е доста по-скромна. От 344 пациенти, които са били реанимирани успешно, общо 509 пъти, едва 62-ма /18%/ съобщават за някакви видения.

Холандците определили десет признака на NDE

и проследили честотата на тяхното проявление. И така стигнали до извода, че повече от половината пациенти/56%/ са изпитали положителни емоции по време на клиничната смърт. В 50% от случаите хората осъзнават, че настъпва тяхната смърт. Почти всеки трети разказва, че се е срещал с мъртъвци, а 31% описват прословутия тунел с ярка светлина в края. На 29% от успешно реанимираните им се явяват космически пейзажи, а24% твърдят, че са се наблюдавали отстрани и са се видели мъртви. Последното явление също си има термин ОВЕ- извън телесен опит.

Но това не е всичко. Около 23% от пациентите, върнати от смъртта, са разказали, че ослепели от ярката светлина. Още толкова са споделили, че са се наслаждавали на истинска цветна дъга. На 13% животът им минал като на лента, а 8% съобщават, че дори са видели знаменитата бразда, която разделя живота от смъртта.

Любопитно е, че нито един не е разказал за неприятни или страшни преживявания

Впечатляващо е и това, че за видения съобщават и хора, които са слепи по рождение. Те повтаряли дума по дума всичко, което разказвали и зрящите.

Клиничната смърт, както е известно, настъпва при спирането на сърдечната дейност, съпроводено с блокиране на дишането и хипоксия на мозъка. Медиците обясняват също така, че 10 секунди след спирането на сърцето мозъкът също се изключва.

Главната трудност в изследването на „предсмъртните спомени“ е в това, че никой не може с точност да установи кога е налице „почти смъртното преживяване“.

С други думи – съзнанието е независимо от сивото вещество и определено не е негова функция 

Учените дават за пример едни от наблюдаваните от тях случаи. В Клиниката бил докаран пациент в кома. Изкуственото дишане, сърдечният масаж и дефибрилацията, която му направили, не дали никакъв резултат. Настъпила мозъчна смърт. Лекарите решили да направят интубация и тогава се оказало, че пациентът е със зъбна протеза. Лекарите извадили ченето от устата. След половин час сърдечният ритъм и кръвното се нормализирали.

А седмица по-късно възкръсналият пациент попитал: „А знаете ли къде ми е протезата? Вие ми я извадихте от устата и я сложихте на едно столче с колела“.

След като бил разпитан пациентът разказал, че се е видял как лежи на леглото, описал подробно стаята и поведението на всички, въпреки че по това време според медиците трябвало да е в състояние на „абсолютна смърт“. И отчаяно искал да покаже на лекарите, че е жив и да го реанимират.

NDE е преживяване, което се среща все по-често, защото съвременната реанимация често успява да върне хората към живот. 

.Теорията на холандските учени обаче има доста противници. Но учените твърдят, че виденията протичат точно, когато мозъкът изключва. Те не могат да се обяснят с кислороден глад. Полът влияе върху дълбочината на „предсмъртното преживяване“ – по правило жените преживяват по-дълбоко това състояние и натрупват по-голям опит. Влияние оказва също и възрастта.

Независимо от сензационността на твърденията и скептицизма на мнозина, учените по света, все пак признават, че холандците са направили голяма крачка към научното доказване за съществуването на безсмъртна душа. Сега много изследователи са ангажирали умовете си с това да преразгледат традиционни теории за възможността да има живот след смъртта. Коментари