Как да боядисаме яйцата, оригинално и без химични оцветители!

Традицията да се боядисват и украсяват червени яйца започва много преди християнския Великден. И причините са разбираеми. Яйцата винаги са символизирали живота, размножаването и настъпването на пролетта. Жълтъкът, според древните гърци, имитирал любимото слънце, което възкресява природата.

Украсени щраусови яйца са открити още в Африка, като се смята, че са на над 60 000 години. Яйца са намерени и в много гробници на древните шумери и египтяни. Обичаят с боядисването на яйца минава през Месопотамия до Средиземно море, оказвайки влияние върху ранните християнски и ислямски култури.

В Иран празнуват новата иранска година, която съвпада с пролетното равноденствие, като украсяват яйца. Въпреки това, ние имаме подобни обичаи от много езически религии в Европа, които почитат яйцата, свързвайки ги с времето на прераждането на природата и с божествата, които ги представляват.

С навлизане на християнството, разбира се, червените яйца придобиват друга символика и се свързват предимно с разпятието на Христос. Други казват, че яйцето символизира херметичната гробница, в която е бил заключен Христос. Трети вярват, че червеният цвят символизира кръвта му, а трети разказват истории с участието на Дева Мария и Мария Магдалена. В първия случай Девата се опитала да предложи кошница с яйца на пазачите на Христос, за да се отнасят по-добре с него и нейните сълзи боядисали яйцата в червено. Във втория, Магдалена сама боядисала яйцата в червено, за да убеди римския император, че Възкресението наистина се е случило.

Но сега ще си поговорим как да боядисаме яйцата, без да използваме никаква химия

Дайте на яйцата цветове от природата и следвайте нашите съвети как да се получи естествен цвят без химически примеси

Боядисайте яйцата в естествени цветове. Кухнята е пълна със зеленчукови багрила. Някои са скрити в обелки от лук, други в цвеклото, червено зеле, куркума.

Ако този Великден решите да потопите яйцата си в зеленчукови бои, които ще направите сами, процесът за вас и вашите деца ще се превърне в игра-предизвикателство на въображението, а резултатът несъмнено ще бъде красив и пълен с изненади.

С растителни бои можем да боядисаме

великденски яйца по най-естествения и забавен начин. Но тъй като природата е непредвидима, боядисването на яйца с растителни багрила не е наука, а изкуство. Това означава, че не винаги можем напълно да контролираме резултата!

По какъв начин? Има два начина за боядисване на яйца

Топло и студено.

И в двата случая използваме оцет, защото той стабилизира и задълбочава цвета.

1.Топло

Този начин дава по-интензивни цветове

Сложете яйцата да заварят в такъв оцветен разтвор, но да са напълно покрити и когато водата заври, намалете котлона и оставете да къкри 15-30 минути, в зависимост от инструкциите за всеки цвят. Можем да сварим яйцата, докато варим нашия материал. Например цвекло или лук. Но по този начин яйцата ще имат

петна и пръски. За хомогенен цвят първо сварете оцветяващите съставки, прецедете ги и към този бистър разтвор, добавете оцета и накрая яйцата.

2. Студено

Този процес дава по-светли цветове

Накиснете яйцата, които са на стайна температура, в прецедения разтвор, който също е на стайна температура и трябва да покрива напълно яйцата. Времето, което ще отнеме яйцата да останат в разтвора, варира в зависимост от материала, който ще използваме за боядисване, но също и от плътността или нюанса на цвета, който желаете.

Важни съвети за боядисване на яйца

1.Най-подходящите яйца за боядисване с естествени бои са белите. На тях цветовете действат доста по-интензивно.

2.Понеже ще се занимавате с растителни бои, не си мислете, че не оцветяват!

3.По-специално цвеклото, боядисва същото или повече от всяка боя за яйца, която ще намерите на пазара. Затова носете ръкавици и покривайте кухненската маса или плота.

4.Преди да правите каквото и да е с яйцата, измийте ги обилно, за да отстраните мазнината от черупката, което ще предотврати стабилизирането на цвета.

5. За да не счупите яйцата си по време на боядисването, веднага след като заврят, определено трябва да намалите котлона.

6. Може да експериментирате, като смесите цветовете в малка купа и сложите яйце, за да видите какъв нюанс ще се получи. Естествените цветове са пълни с изненади.

7. Когато приключите с боядисването, нанесете олио върху хартиена кърпа и полирайте яйцата.

Как се правят цветовете

Цветните рецепти, които предлагаме са за количество от 8-10 яйца, с изключение

на рецептата за синьо (червено зеле), която е за 4 яйца.

1. Наситено жълто

За да боядисаме яйцата в наситено жълто, трябва да направим разтвор от куркума. Добавете 5 супени лъжици куркума, 1-2 супени лъжици оцет и вода, докато яйцата се покрият. Първо варете съставките на разтвора за около 30 минути и след това го прецедете с фина цедка или марля. Поставете яйцата в така получения разтвор и добавете още малко оцет (1 супена лъжица). След като водата заври, намалете температурата и оставете да къкри за 30 минути.

2. Светло, подобно на цвят портокал

Яйцата се сваряват за около половин час в разтвор от лук, който сме приготвили, като се добавят изсушените кори на 4-5 глави лук, 2 супени лъжици оцет, съответната вода и яйцата на стайна температура.

3. Наситено червено

Сварете 3-4 чаши нарязано и обелено цвекло (само корен) с 2 супени лъжици оцет и вода. Прецедете и сварете яйцата в разтвора. След като започнат да кипят, намалете температурата и ги оставете да къкрят за15 минути, в зависимост от това колко наситен искаме цвета. Ако извадим яйцата рано, те ще бъдат розови, малко по- късно червени и накрая много наситено червени.

4. Розово

Поставете сварените яйца в разтвор от цвекло, на стайна температура (студен начин), за около половин час.

5. Светло лилаво

Листата на червеното зеле придават лилаво-син цвят. За боядисване на 4 яйца са ни необходими 1/4 средно червено зеле, нарязано на широки ивици, съответната вода и лъжица оцет. Лилавите яйца изискват повече време за изчакване (6 часа), за да се хване боята, но си заслужават, защото са толкова декоративни. Сварете яйцата заедно със зелето за 15 минути, свалете ги от котлона и ги оставете в разтвора за 6 часа. Избягваме да консумираме тези яйца, защото са били оставени извън хладилника и в боята толкова часове.

6. С люспи от лук

Несварените яйца се настъргват и почистват с оцет, увиват се в люспите от лук и се завързват с конец около яйцето. Сварете яйцата за около 20 минути и след това отстранете люспите от лука. Тази техника създава интересни линии и цветови нюанси върху черупката.

7. С цветя и листа

Събираме отвсякъде (балкони, тревни площи) малки цветя и листа в различни форми. Отстранете стъблото, за да е възможно най-плоско и го поставете внимателно, без да мачкате листенцата им, между две салфетки и след това в тежка книга, за 4-5 дни. Когато ги извадим, те ще бъдат плоски и готови за употреба. Потопете четка в олио (още по-добре леко набрашнено). С нежни движения поставете притиснатото цвете върху вече боядисано яйце и отново с четката залепете цветето.

8. С шаблони

Със стикери за шаблони можем лесно и бързо да рисуваме дизайни върху яйца. Залепете шаблона (пеперуда, цвете и др.) върху свареното бяло яйце. Сложете в парче прозрачен чорапогащник, затегнете го по краищата, така че стикерът да не се мести и го потопете в цветния разтвор на стайна температура (за предпочитане в цвеклото, което е най-интензивно). Оставете го за няколко минути. С лъжица вижте дали цветът се е „хванал“. Когато е готов, извадете яйцето и отлепете шаблона. Същото може да се постигне, ако вместо шаблони вържем малки листенца, венчелистчета, трева и др. върху черупката в парчето чорапогащник. Когато премахнем листото, неговият отпечатък ще остане върху яйцата. Коментари