Как да се справите със стреса, без да да давате пари за психотерапевти

Здравейте, аз съм обикновена съпруга, майка и работеща жена. През последните месеци често изпитвах безпокойство, така наречените паник атаки, които се появяваха с повод или без. Оказа се, че не съм единствената. Много жени в това забързано ежедневие станаха неволни жертви на стреса. В главата ми се въртеше само един въпрос: „Ами ако? ..“ с различни вариации – от работа до бизнес, дом, деца и какво ли не още. Все си мислех,че ще ми се случи най-лошото. Да живееш с това усещане е ужасно и думата „успокой се“ може да предизвиква само стабилен нервен тик, нищо повече.

Затова реших да тествам най-популярните методи за освобождаване от стреса, безпокойството и обсебващите мисли, открити в Интернет. Щастлива съм, че споделям резултатите с вас. На мен ми помогнаха, дано бъдат полезни и на вас.

1. Не ми вдига телефона – измий прозорците. Шефът не хареса доклада ми – подреди си гардероба. Приятелите ме избягват- изчисти къщата.

Вършете някаква физическа работа. Например, измиване на пода, избърсване на праха, разглобяване на шкафа, измиване на нещо на ръка и др. . Основното нещо е да насочите вниманието от вредни мисли към ръчна (и полезна) работа. Ако сте в офиса, почистете работното място.

Ход на експеримента: щом започвах да усещам, че се тревожа и притеснявам, преставах да върша нещата, с които бях заета в този момент. Грабвах парцал да чистя. Ако съм на работа – подреждах няколко чекмеджета на бюро си. За по-добър ефект свързах степента на преживяванията си с интензивността и продължителността на физическата работа. Съставих кратък списък какво да правя в какви случаи.

Резултат: тревожните мисли отминават достатъчно бързо. Най-важно е да се потопите във физическата работа, мислейки за нея. Например, измийте пода – концентрирайте се върху премахването на всички петънца, сложете душата си в него! Звучи нелепо, но след 5 минути вече няма да мислите за негативните събития, които скоро могат да настъпят, а за това дали сте почистили внимателно ъглите. След такава работа се появява лека умора и тъжните мисли отстъпват крачка на зад.

Извод: Методът работи.

2. Бройте бавно до 10, като всяка цифра съответства на преживяното.

Ходът на експеримента: За да тествам този метод, нямаше нужда да се разсейвам дълго време от работа или да се събирам с приятели. Веднъж дори тествах тази техника в местен ресторант. Общо тествах „математическия“ метод 4 пъти.

Резултат: Действа по същия начин като думата „спокойно“. До 10, разбира се, преброих, но не почувствах никакво спокойствие и натрапчивите ми мисли не изчезнаха. В процеса на броене потокът от мисли се раздели на 2 части. Трябва ли да преброя до 10, за да премина през отрицателните сценарии, които ме чакат. Не трябва.

Извод: Не работи.

3. Водата успокоява 

Често този метод се използва във филмите. Героят е нервен и за да се възстанови по някакъв начин, пие вода. Чуваме същите съвети и от други специалисти. Друг вариант е да държите ръцете си под течаща вода в продължение на няколко минути.

Ход на експеримента: В продължение на 5 дни държах в готовност бутилка с вода, която вадех всеки път, когато започнах да полудявам. Веднъж на ден поставях ръцете си под чешмата за 4–5 минути.

Резултат: Зависи от вариацията. Нервността не изчезна нито след няколко глътки вода, нито след чаша. Механизмът, заложен в този съвет, не е много ясен. Но след като държах ръцете си под вода, се почувствах малко по-спокойна.

Извод: Частично работещ.

4. Намерете си хоби

Метод: Заемете се с любимите за вас неща. Този метод не е подходящ за всеки тип хоби и не по всяко време на деня. Например, ако обичате да горите снимки на бивши, няма как да се случи на работното ви място . Няма как да се случи докато сте на работа, но и ще ви създаде много проблеми. Като алтернатива ви предлагам да прочетете няколко страници от книга, която ви грабва. Пуснете си любимата песен.

Ход на експеримента: Моето хоби е шиенето. Следователно всеки път, когато бях разсеяна от мрачни предчувствия или собствени „прогнози“, за да се успокоя / когато не бях на работа/, кроях и шиех възможно най-внимателно.

Резултат: Този метод тръгна с гръм. Тъжни мисли отстъпиха на заден план след 2-3 минути. Веднага щом се съсредоточих върху иглата с конец. Има един минус: хобито може да ви погълне, отвличайки вниманието от неотложни въпроси, така че трябва да се контролирате. Отделете около 30 минути за вашето хоби. Това е достатъчно досадните мисли и тревоги да изчезнат за няколко часа.

Заключение: Работи.

5. Дихателни упражнения

Има много дихателни упражнения. Някои са подходящи за начинаещи, други са фокусирани върху напреднали. Дихателните упражнения представляват определена комбинация от вдишвания и издишвания. Те могат да бъдат с различна продължителност и дълбочина, някои изискват да задържите дъха си за няколко секунди. Всички техники се изпълняват в отпусната позиция.

Ход на експеримента: Опитах най-простата техника, фокусирана върху коремното дишане. Необходимо е да се поеме дълбоко въздух, след което следва същото дълбоко издишване, използвайки диафрагмата. Бяха ми необходими 8 вдишвания и издишвания в рамките на 10 минути. Пробвах метода в продължение на 5 дни.

Резултат: Дихателните техники ви отпускат за известно време и тревожността отстъпва. Само,че времето е много кратко – не се притеснявах точно тези 10 минути, докато се концентрирах върху упражненията. Може би има смисъл да изберете по-сложни опции.

Заключение: Работи, но не много дълго.

6.Разходка

Искате да преодолеете тревожните мисли. Излезте и се разходете. Няма значение дали в парка, центъра на града или околността. Обърнете внимание на това, което ви заобикаля (дървета, цветя, графити и т.н.), погледнете детайлите.

Хода на експеримента: Не всеки работещ човек може да си позволи това удоволствие, така че методът се тества или сутрин, преди „старта“ на деня, или вечер, след приключването му.

Резултат: Ходя всеки ден, така че тази опция се вписва перфектно в ежедневието. Отнемаше ми 40–45 минути. По пътя тревожните мисли или изчезваха, или бяха изразени много по-слабо. След завръщането си у дома се появи енергия и добро настроение, а безпокойството не ме обземаше поне около час-два.

Заключение: Работи.

Извод

Доскоро пътищата за успокояване, извлечени от Интернет, ми се струваха нелепи и неефективни. Няколко от тях се оказаха безсмислени изчисления или глътка вода. Но пък други дадоха положителен ефект и сред работещите открих едно общо свойство: Всички те са свързани с преминаване от умствена дейност към физическа активност.

Как се справяте с безпокойството? Може би имате „фирмена рецепта“? Коментари