Как празнуват Великден по света

Великден е един от големите и любими празници на християните – това е победата на живота над смъртта, на светлината над тъмнината. Всяка страна има своите традиции за празнуването на Великия ден.

 В Австралия Великден

се празнува четири дни, които са почивни и започват от петък на Страстната седмица и завършват в понеделник. Както навсякъде по света, и там са популярни великденските яйца. Вместо традиционния заек обаче, символ е местното зверче билби. Традиционният великденски десерт на австралийците е торта, украсена с плодове: киви, ягоди, ананас, мандарини. За закуска, преди да отидат на църква във великденското утро, те предлагат популярните сладки и топли кифлички.

Във Франция камбаните

мълчат от Велики четвъртък до Велика събота – така французите скърбят за смъртта на Христос. Камбаните започват тържествено да бият в деня на Христовото Възкресение, а хората се прегръщат и целуват. Приготвят се шоколадови яйца, които децата подхвърлят във въздуха – губи този, чието яйце най-напред е паднало на земята. На някои места децата се возят в карета с 4 бели коня, пълна с великденски яйца.

В Швейцария във всеки кантон

има различни традиции. Навсякъде звучат молитви и песни. На някои места се раздават хляб, кашкавал и вино. Някога по време на Страстната седмица хората трябвало да излизат на улицата боси. На втория ден от Великден хората отиват до близките хълмове и с танци посрещат слънцето, символ на възкресението на Христос. В Берн всички се събират в неделя до елеватора и си устройват малки боеве с яйца. Победител е този, чието яйце остане здраво. Във френска Швейцария украсяват изворите с гирлянди от великденски яйца.

В Испания е популярно великденското шествие,

в което момчетата носят палмови клонки, а момичетата – специално украсени сладки. Най-красивото и многолюдно шествие става в Севиля. Пред църквата в Палма де Майорка в неделния ден се възпроизвеждат страстите Христови.

В Италия приготвят традиционната

великденска торта или солен сладкиш с яйца във формата на църковен купол. По време на процесиите по улиците носят кръстове. Участниците са облечени в черно и в пълно мълчание осветяват пътя пред себе си със свещи.

В Гърция, както и в Украйна,

хората боядисват великденски яйца. На вечернята всички пристигат със запалени свещи, които в полунощ се загасват. Отново запалената свещ символизира възкресението на Христос, затова пламъкът й се предава от една свещ на друга. Правят се процесии със запалени свещи. Организират се богати трапези, на които е задължително да има вино, месо и яйца. Песните и танците продължават през цялата Светла седмица. Великденската ваканция на учениците продължава 15 дни.

В Англия на Великден сутринта в църквите

има религиозни служби, а в католическите храмове – концерти с музика, изпълнявана на орган. Прието е в този ден всеки да облича новите си дрехи – символ на края на лошото време и настъпването на пролетта. В църквата се осветяват кошници, пълни с яйца, хляб и всякаква друга храна за празника. На Светли понеделник на децата се подаряват бонбони и играчки. Из цялата къща децата търсят къде великденският заек е скрил за тях кошничка с лакомства.

В Шотландия се палят великденски огньове.

Обичаят е още от келтските племена, които така празнували идването на пролетта.

В Уелс традиционно

се провежда песенен конкурс с участието на църковни хорове, канят се и знаменитости.

В Ирландия на Разпети петък хората не ядат нищо до обед.

В събота се запалват стотици свещи, а в неделя се яде агнешка супа със зелен лук. По улиците се устройват състезания по танци, наградата е кекс.

В Германия Великден се отбелязва не по-рано от 22 март

и не по-късно от 25 април. Великденската неделя и понеделникът са почивни дни. Освен яйцата, символ на германския празник е и великденският заек. С него се украсяват вратите и прозорците. Заекът може да бъде от шоколад, дървен, керамичен, дори от восък, както и обикновена плюшена играчка. Великденският венец е също важна част от празника, той е символ на новия живот.

В Швеция хората и особено децата

се маскират като вещици, които се бият с дявола. Децата раздават рисунки с надпис „Честито Възкресение Христово!“ и получават дребни монети и сладкиши.

Великден по света

Във Финландия хората обичат да прекарват празника сред природата,

осигурени са им четири почивни дни. Всички пазаруват в четвъртък, тъй като на Разпети петък магазините, банките, пощите не работят. За тези, които не напускат градовете, ресторантите предлагат специално великденско меню. В неделя се палят огньове, които да изгонят нечистите сили. Според легендата, веднъж, като пекли сладкиши във формата на малки животни, една от фигурките се получила с дълги уши – така се появил великденският заек.

В Полша обикновено празнуват в неделя и понеделник,

който се нарича „мокър“, тъй като поляците се обливат един друг с вода. Никой не се сърди, ако, вървейки по улицата, от някой прозорец потече върху главата му вода – смята се, че тя носи здраве.

В Румъния Великден съдържа и някои езически характеристики

и това го прави уникален. От Велики четвъртък мъжете спирали селскостопанската си работа и се захващали с приготовленията на празничните блюда – краваи, яйца, печени агнета, сладки или солени торти, просо, маково семе, тиква.

В Израел думата „пасха“ означава „минаване покрай“.

Празникът е получил това название в памет на това, че ангелът на смъртта минавал покрай домовете на юдеите и поразявал само египетските първенци. За да бъдат разпознати еврейските домове, на вратите им правели кръстове от кръв от прясно заклано агне. В основата на Пасха са два архаични празника: на новия приплод на добитъка, заради което в жертва се принасяло агне, и на първата жътва – старият хляб бил унищожават и се изпичал нов. Впоследствие тези празници са обединени. Празникът в Израел продължава 7 дни.

В САЩ няма предпочитания към една или друга традиция.

Празникът е семеен и отразява християнската вяра във Възкресението на Христос. Великден е ден за молитва в семейството. В понеделник президентът участва заедно с децата в „пързалянето на великденски яйца“ на пързалката на Белия дом. В някои щати се продават говорещи кукли, произнасящи текстове от рода на „Аз съм пътят и истината и животът. Никой не може да стигне до Отеца, освен чрез Мене“.

В Мексико Великден продължава 14 дни.

Мексиканците празнуват през цялото време, включително и чрез карнавални увеселения с фойерверки и улични танци.

В Бразилия при католиците са пренесени някои от германските традиции

– великденски заек, яйца, служби. Хората си подаряват пакети, опаковани с лъскава хартия, в които има шоколадови яйца и играчки. Коментари