Какво повеляват традициите на Нова Година

Най-хубавото време в годината е дните преди Коледа и Нова година. Хората по света следват различни традиции и ритуали, които са научили от техните семейства и близки и в които вярват, че ще им донесат здраве, щастие и късмет. А ние!?

Какво повеляват традициите на Нова Година?

В нощта на 31 декември традицията повелява да се приготви специална обредна вечеря. На масата изобилства от ястия и напитки. Стопанинът носи в къщи дебел дънер, който се оставя да мъждука в огнището през цялата нощ. Жените пък приготвят празничната трапеза.

Традициите на Нова Година година повеляват

Основното ястие да е от птиче месо – пиле, петел или пуйка. Птицата обикновено се пълни с ориз, а в тавата около нея домакинята поставя предварително приготвени сърми, пълнени чушки или картофи. На Нова година на масата задължително трябва да има и свинско месо, от прасето, заклано по Коледа. Както на Бъдни вечер, така и на Нова годината на трапезата се поставят орехи, жито, сушени плодове, туршия, лук и чесън, които се пазят чак до Богоявление.

пиле с ориз

Всъщност спорен е въпросът какво да бъде основното ястие. Някои твърдят, че на трапезата задължително трябва да има ястие с птиче месо, докато според други така ще излети късмета. Същият е и казусът със свинското. Едни твърдят, че е на хубаво, други вярват, че носи лош късмет, защото прасето рие в земята.

Баница с късмети на Нова година 

Най-хубавата изненада на празничната трапеза, която радва малки и големи, е баницата с новогодишни

късмети.

В различните краища на страната баницата се приготвя по различен начин и плънката съответно е различна –

баница със сирене,

баница с праз

с кисело зеле,

баница с тиква,

с картофи, баница с месо или кайма и др.

Колкото са хората в къщата, токова парчета баница се приготвят плюс едно допълнително. Допълнителното парче се оставя за Света Богородица. Новогодишната баница се слага от домакинята в центъра на масата и се завърта три пъти. Всеки взима парчето, което се е паднало пред него, за да разбере какъв ще е късметът му за следващата година. Преди години късметите са били единствено от дрянови клонки. Днес има много готови късмети с пожелания, които да се поставят в баницата.

Семейството не сяда на масата преди най-възрастния човек да прикади всички ястия и къщата, за да прогони злите сили и духове. Накрая се разчупва празничният хляб – обредна пита и започва празничната вечеря.

В миналото, когато вечерята е към края си семейство се премествало и сядало около огъня. Там започвали да предсказват бъдещето с помощта на дрянови пъпки и житни зърна. Казват, че сутринта на 1-ви януари е най-доброто време за гадаене, защото тогава съдбата подсказва най-вярно. Врачувало се и на кафе, на боб или с конец , това били най-разпространените методи за в началото на новата година.

Десертът е важна част от празника. Медните крекери с новогодишни пожелания са идеалният избор.

Васильовден 

След полунощ в България се посреща още един голям български празник – Васильовден. Васильовден е тясно свързан с обичая сурвакане. От ранни зори децата взимат със себе си украсени дрянови клонки, наречени сурвачки и обикалят къщите на съседите, сурвакайки всички хората за здраве и благоденствие, като започват от собствения си дом. Сурваканите дават пари и гевречета на малките сурвакари.

Поверия за 1 януари – Васильовден

На Нова година и на Васильовден не се дават пази назаем, за да не излезе богатството от дома.

На 1-ви януари не се изхвърля боклукът, за да не „избяга“ късметът.

Ако някой кихне на празничната трапеза на Васильовден, е на хубаво.

Ако посрещате Нова година в чужбина, означава, че ви очакват пътешествия и през идната.

В новогодишната нощ в джобовете на дрехите ви трябва да дрънкат монети, за да сте здрави.

Едно от празничните поверия гласи, че жените трябва да са облечени в най-новите си дрехи, за да запазят хубостта си и през новата година.

Под облеклото пък да носят червено бельо – така ще им върви в любовта.

Интересни обичаи за Нова година по света

1 Италия

В Италия имат обичай на Нова година да поставят до прозореца запалена свещ и до свещта монета. Традицията гласи, че така всички ще бъдат здрави и щастливи.

2. Гърция

В Гърция някои използват последните часове от старата година за партия игра на карти. Който спечели играта, той ще се радва на най-много успехи през следващите 12 месеца.

3. Англия

В Англия е прието, когато отидеш на гости на Нова година, да носиш със себе си въглен, който да хвърлиш в огнището на домакините. Така огънят да не спира да гори цяла година, а семейството да е здраво и сплотено.

4. Испания

В Испания по стар обичай на Нова година слагат хубаво грозде на трапезата. Точно в 12 часа, всеки бързо изяжда 12 зърна от плода, като на всяко си намисля по едно желание за предстоящата година.

5. Финландия

Във Финландия е традиция новата година да се прогнозира с… разтопен калай. Калаят се загрява и се излива в съд с вода, а по образуваните форми в течността се гадае бъдещето –формата на сърце означава сватба, корабът означава пътуване, а прасето е знак за изобилие от храна.

6. Беларус

В Беларус неомъжените жени играят игри, за да видят бъдещето си – коя от тях ще се омъжи през новата година. В една от тях пред всяка жена се поставя купчина царевица и се пуска петел – към чиито куп се насочи петелът първо, тази жена ще се омъжи първа.

7. Централна и Южна Америка

В Бразилия, Еквадор, Боливия и Венецуела се смята за символ на добър късмет на 31 декември да се носи специално бельо. Магазините зареждат с разноцветно бельо няколко дена преди началото на празниците. Най-търсените цветове са червеното и жълтото, като червеният цвят се счита за символ на любовта, а жълтият е знак за добро финансово състояние. Коментари