Енергийни вампири, кои са те?

Енергийни вампири – не са само в апартамента под вас. Оказва се, че се возят до теб в автобуса, седят до твоето бюро, бутат се в магазина и понякога – е, не ! – спят в твоето легло.

Кои са енергийните вампири?

Психолозите намекват, че тези вампири са най-обикновени хора. И не е задължително да сте гледали „Здрач“. Контактът с тях ти оставя неприятен послевкус. Усещането е, като че ли си била извикана в кабинета на шефа – без да си чула и една гадна дума от тях. Клиничните психолози казват, че това са агресори, които не нападат с юмруци, а действат по-фино и точно затова по-опасно.

Смисъл на всяка комуникация е взаимоизгодната обмяна. Дали ще е приятелство, съвместна работа, любовни отношения или семейни – на всички участници трябва да им е добре. Вампирите обаче изобщо не се интересуват от чуждата изгода, за тях са важни само те самите.

Американският психиатър Ерик Бърн неслучайно нарича репликите в разговора „погалвания“.

Всеки от нас има нужда от тях. Често именно заради тях ние започваме разговора. Но нечии погалвания, както сигурно си забелязала, приличат на масаж с валяк за асфалт. Например мъжът, който преднамерено те докарва до сълзи с обвиненията си, с безпричинната си ревност или с упреците си. И както и да се държиш, той винаги побеждава, а след това те успокоява: „мила, не се ядосвай, по-добре да си легнем“. След минути спокойно си похърква, а ти се чувстваш изтощена и не можеш да мигнеш цяла нощ.

Залата на троловете

Кръвопийците непрекъснато се стремят да ядосат околните, предизвиквайки в тях негативна реакция. Това прилича на набезите на троловете в интернет, които хейтват навсякъде, където сварят. Психолозите казват, че вампирите отдавна са загубили връзка с емоционалния си свят и затова нямат достъп до енергията, която другите получават, изпитвайки радост, любов, гордост и дори болка. Можеш да го разпознаеш.

Психотерапевтите споделят признаците, по които да познаем пиявиците. Това са хора, които те карат да си мислиш, че си им длъжна или нещо си съгрешила пред тях. Вампирите също така нямат чувство за отговорност. Той ще те настъпи и ще те изкара теб виновна, защото не внимаваш къде стъпва той.

Защитавай се

И ето вече знаеш кой ти пие енергията, но той упорито отказва да се премести на друг континент. Без паника! Бъди спокойна и не се поддавай на провокации. На кръвопиеца няма да му е интересно да плува в спокойни води. Замисли се къде са границите на твоите отговорности.

Защо смяташ, че си виновна за средновековните епидемии, унищожителното цунами или чуждо мнение? Просто вдигни рамене и продължи. Той чака да се разревеш. Усмихни се, не оставай безмълвна И не забравяй, че неприятното общуване, винаги може да бъде прекъснато от фразата: Аууу, влакът замина!

Автогол (а ти енергиен вампир ли си?)

Какво да правиш, ако откриеш в себе си симптоми на вампиризъм? Психолозите твърдят, че всички ние, в една или друга степен, черпим сили един от друг. Механизмът е прост: всеки таи някаква надежди за това как близките му трябва да се държат, за да му бъде комфортно.

Именно очакванията ти по отношение на другите, разочарованието, когато не се оправдаят и манипулациите, които вършиш, за да получиш резултат, са поглъщане на чужда енергия, което е безсмислено и безпощадно.

Научи се да говориш за потребностите си направо, без да разчиташ на безмълвни молитви и очаквания /за всеки случай обясняваме, че да опъваш нервите на някой не е потребност/.

Ако ти се иска да крещиш, когато мъжът ти не си слага мръсните чинии в миялната, кажи му на клетника, не го мъчи с неочаквания избухвания по всякакъв повод.

За да се спасиш от мрачната роля на вампир, научи се да чуваш чуждото не, не и още един път не. И също така си намери свои начини за презареждане. Изхвърли всички шапки от фолио и се обгради само с хора, заредени със знака плюс.

Основни типове енергийни вампири

Манипулатор

Постоянно иска от теб всички доказателства за любов и преданост. Знае какво иска, но даже не си помисля да помоли за него. А и защо? Така или иначе ще го получи на тепсия.

Как да се държиш: Този вид вампир, отлично разбира думата „не“. Не се чувствай виновна, ако я употребиш. Не си му само ти на линия. Има си резервни хора, които да мъчи.

Жертва

Някак си успява да живее в непосилни условия – с началник идиот, с мързеливи деца, с малка заплата. Но никога не знае как да оправи нещата. Смисълът на неговото съществуване е да е жертва, а не как да си реши проблема.

Как да се държиш: Ако не понасяш да те засипват постоянно с чужди драми, направи за него толкова, колкото смяташ за добре и си тръгни

Провокатор

Сигурен е, че светът му желае само най-лошото. Непрекъснато прави провокации и проверява докъде стигат нервите на близките ему, за да затвърди подозренията си. Заяжда се, за да те изкара извън релси.

Как да се държиш: Най-често това не са лоши хора, а такива, които се страхуват, че ще ги отхвърлят и забравят. Прояви жал и съчувствие, за да смениш гнева им с милост. Ако не помогне, бягай.

Пасивно – агресивен

Муха няма да обиди и на никого не желае лошото. Само, че на радиус три километра всяка муха се усеща виновна пред него, въпреки че не знае какво толкова е направила. С цялото си излъчване показва, че е обиден, но не казва за какво точно.

Как да се държиш:Дори не се опитвай да го разубеждаваш, веднага ще бъде окачествен като преследвач и агресор. Примири се. Нека този човек да мълчи и да се напушва, след като така му е по-добре.

Живеещ чужд живот

Умее да очарова. Обича скандалите, интригите, разследванията. С радост слуша разкази за чужди проблеми и ги преживява. След разговор с него усещаш, че си издала всичките си тайни, но не си получила нищо в замяна.

Как да се държиш: Поинтересувай се как са при него нещата. Често той смята, че животът му е скучен и вместо да отговори на въпроса ти, си плюе на петите и изчезва. Ако общуването с такава особа, която толкова бурно се интересува от мъките ти, не ти тежи, успокой се – този вид вампир е сравнително безобиден. Коментари