5 логически задачи, след които мозъкът ви ще заработи на макс

Логическите задачи са един от най-ефективните методи за развитие на интелекта и мисленето. Нестандартните задачи са вашата „кардио гимнастика за ума“, нужна на всеки от нас. Предлагаме ви да вземете участие в един интелигентен минимаратон по логика, внимание и съобразителност.

Решихме да съберем за вас точно 5 задачи, като всяка следваща е малко-по-сложна от предишната. И запомнете хубаво: „Понякога всичко се оказва много по-лесно, отколкото изглежда на пръв поглед.“

1. Седем сестри на село

Седем сестри пристигнаха в къщата на село и всяка се захвана да върши някаква работа. Първата четеше любовен роман, втората пържеше бухти, третата играеше шах, четвъртата решаваше кръстословици, петата пусна пералня, шестата поливаше градина.

А с какво се занимаваше седмата сестра?

2. Кражба на обувки

Един млад мъж наследил две големи фабрики за производство на дамски обувки, изключително скъпи и красиви. И всичко би било наред докато собственикът не разбрал, че работниците в тези фабрики са се научили да крадат от хубавите обувки и да ги носят на своите приятелки и съпруги. Нямало как да хване всички. Все някой се изплъзвал от охраната.

Какво решение взел собственикът на фабриките, за да намали кражбата на обувките?

3. Котка и мишка

Когато вали, котката седи в стая или в мазето.

Когато котката е в стаята, мишката седи в дупката и сиренето се намира в хладилника.

Ако сиренето е на масата и котката е в мазето, тогава мишката е в стаята.

Сега вали, а сиренето е на масата.

Тогава къде е котката и мишката?

4. Колко бедрени кости имате?

Професорът на изпит по медицина дава в ръцете на студента бедрена кост и пита:

– Колко такива кости имаш?

– Пет!

– Грешно. Имаш само две бедрени кости.

Но студентът изведнъж се оказва прав. Как може това да е така това?

5. Как да надхитрите владетеля

Един авторитарен и зъл владетел на голям остров не искал никакви чужденци да се заселват на техния остров. Но в стремежа си да се докаже като праведен монарх, издава указ, според който всеки, който иска да се засели на острова, трябва да направи изявление, от чието съдържание да зависи живота му.

Разпоредбата гласяла: „Ако чужденецът разкаже истината, той ще бъде застрелян. Ако излъже, той ще бъде обесен.

Как може един непознат да превъзхожда един владетел и да стане жител на един остров?

Хайде сега да проверим колко верни отговора дадохте

Отговори
1. Седмата сестра играе шахмата с третата.

2. Собственикът наредил в една фабрика да произвежда само леви обувки, а във втората – само десни

3. При условието на задачата, котката може да бъде на две места: в стая или в мазето. Но в стаята котката не може да бъде, тъй като сиренето не лежи в хладилника (лежи на масата). Ето защо котката е в мазето. Така че, ние знаем, че сиренето се намира на масата, а котката – в мазето. В този случай мишката е в стаята.

4. Студентката е бременна. Тя има предвид двете нейни бедрени кости, две кости на детето и костта, която държи в ръцете си по време на изпита.

5. Ако чужденецът казва: „Аз съм осъден на смърт чрез обесване“, това ще създаде безнадеждна ситуация за владетеля. В края на краищата, ако смятаме, че това е вярно, тогава трябва той да бъде застрелян. Но тогава това е неистина. И ако това не е вярно, то той трябва да бъде обесен. Но ако пък се окаже, че той е казал истината. Следователно с твърдението „Аз съм осъден на смърт чрез обесване“ чужденец може да спаси живота си.

Колко задачи решихте? Коя ви харесва най-много? Коментари