Мерене на температура! Кой е най-точният начин?

Мерене на температура! Един от най-важните фактори за определяне на здравословното състояние на човек е неговата телесна температура. Затова е изключително важно да се знае от какво зависи измерваната температура, в какви граници варира и методите на измерване.

Разпространено е вярването, че човек има „нормална температура”, но всъщност телесната температура зависи от активността през деня, от начина на измерване, от употребата на храна и напитки, от температурата на околната среда.

Мерите си температурата под мишницата? Това не е най-доброто от гледна точка на точността.
Но къде тогава все пак е най-добре да сложим или да пъхнем термометъра?

Да видим какво съветват специалистите от шведския университет Еребру,

които мерили температурата на 323 доброволци – пациенти на университетската клиника, слагайки термометъра на всички възможни за това места – под мишницата, в устата, в ухото, влагалището и в ануса.

Получените данни категорично сочат, че най-точно термометърът отчита, ако се сложи в ануса. Косата и ушната кал изкривяват данните, измерени в ухото, а да се държи правилно термометърът в устата се оказва трудно.

Върху градусите, измерени под мишницата, влияе дезодорантът, потта, дрехите. Меренето на температурата в ануса не е твърде удобно, но затова пък е точно. Верен е и резултатът, измерен във влагалището, но той не върши работа на половината човечество.

Впрочем, най-неточен се оказва начинът, който е най-лесен и най-разпространен – подмишничната ямка. Защо?

Нормалната температура на това място започва не от 36,6°, а от 36,3° С. Оказва се, че „грешка” от 0,5 градуса е обичайна при мерене под мишницата.Но ако термометърът няколко дни е показвал 36,9°, а в действителност имате 37,4° – това не е безобидно и дори може да е опасно. Ако нямате намерение да си променяте навиците и се придържате към слагане на термометъра под мишницата, тогава опитайте се да се съобразите със следните условия:

Подсушете мястото -това предпазва от охлаждане заради изпаряването на потта. Старайте се термометърът да е плътно прилепнал от всички страни към кожата в най-дълбоката част на ямката и да не се изплъзва оттам. Ако термометърът е живачен, мерете температурата в продължение на около 10 мин.

Забелязали сте, че показанията на електронния и на живачния термометър се различават?

Шведските експерти твърдят, че се дължи на неправилната употреба на първия и съветват: За точен резултат, след като чуете писукащия сигнал, подръжте термометъра още минута.Измерването на телесната температура продължава от 3 секунди до 5 минути, но може да бъде и по-продължително или по-кратко, като това зависи от метода на измерване и вида термометър, с който се извършва измерването.

Например, при измерване на температурата под мишницата с всеки един електронен термометър е необходимо да не се изважда веднага след сигнала, а термометърът да се остави още толкова време, колкото е посочено в инструкциите на производителя относно този вид измерване!

Нормалната температура в различни места:

Под мишницата -36,3° – 36,9°
В слабините – 36,3° – 36,9°
Във влагалището – 36,7° – 37,5°
В устата – 36,8° – 37,3°
В ануса – 37,3° – 37,7 Коментари