7 невероятни ползи за здравето от яденето на пресни смокини

Смокините се различават от повечето плодове по това, че имат лепкава текстура и не са сочни, както очаквате, когато си хапнете от плода. Могат да се намерят и сушени.

Пресните смокини обаче са по-здравословни и са плодове, които се консумират от библейски времена, тъй като са изключително питателни и вкусни.

1. Хранителната стойност на смокинята

100-грамова порция пресни смокини, което е около половин чаша, съдържа 74 калории и има по-малко от 1 грам мазнини. Смокините не осигуряват много протеини, но осигуряват въглехидрати. Въпреки това, въглехидратите в смокините се дължат главно на фибрите и естествените захари, поради което смокините са много здравословен плод, който си струва да включите в диетата си.

2. Растителните влакна

Едно от най-хранителните вещества, съдържащи се в пресните смокини са фибрите. Фибрите помагат на храносмилателната система да работи ефективно. Диета с високо съдържание на фибри също помага за понижаване на нивата на общия холестерол. Богатата на фибри диета също е интелигентен начин да намалите риска от диабет. Една порция пресни смокини съдържа 2,9 грама фибри. Това означава около 12% от 25 грама фибри, от които жените се нуждаят дневно, и около 8% от 38 грама фибри, от които мъжете се нуждаят дневно.

3. Витамини и минерали

Половин чаша пресни смокини доставят на организма 232 милиграма калий. Това е около 5% от 4700 mg калий, от който възрастните се нуждаят за правилната мускулна и сърдечна функция. Същата порция пресни смокини също така осигурява 4,7 mcg витамин К, което е 5% от 90 mcg, необходими дневно на жените и 4% от 120 mcg, необходими на мъжете, тъй като витамин К помага за нормалното съсирване на кръвта. Смокините също така осигуряват количества калций, желязо, магнезий, фолат и витамин А.

4. Селекция и хранене с пресни смокини

Пресните смокини увяхват бързо, така че е важно да ги консумирате в рамките на ден-два след покупката. Техният сезон е между юни и септември. Изберете плътни, пухкави смокини, които не са натъртени. Изчакайте да ги измиете, когато ще ги ядете, а не преди това. Добавете ги към вашето кисело мляко, овесени ядки или зелена салата. Можете също така да ги напълните с козе сирене или орехи и да се насладите на много вкусно предястие

5. Смокините отдавна се използват като домашен лек за храносмилателни проблеми, като запек.

Те съдържат фибри, които могат да спомогнат за подобряване на здравето на храносмилането, омекотяват изпражненията и служат като пробиотици (здрави чревни бактерии).

6. Те могат да подобрят здравето на кръвоносните съдове и сърцето

Смокините могат да подобрят кръвното налягане и нивата на мазнини в кръвта. Това означава по-добро съдово здраве и по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Изследване на медици установи, че екстрактът от смокиня понижава кръвното налягане. Проучванията при животни също показват подобрения в общия холестерол, HDL (добрия) холестерол и нивата на триглицеридите чрез добавяне на екстракт от кора на смокиня.

7. По-нежна кожа

Смокините могат да имат някои благоприятни ефекти върху кожата, особено при хора с алергичен дерматит .

Проучване при 45 деца с дерматит установи, че крем с екстракт от смокиня, прилаган два пъти дневно в продължение на 2 седмици, е по-ефективен при лечение на симптомите на дерматит, отколкото стандартно лечение с хидрокортизонов крем.

В допълнение, комбинация от плодови екстракти (включително екстракт от смокиня) показва антиоксидантни ефекти върху клетките на кожата, намалява разграждането на колагена и подобрява появата на бръчки в лабораторни изследвания и проучвания върху животни.

Възможни недостатъци

Смокините имат някои потенциални недостатъци. Понякога се използват като домашно лекарство за запек, но могат да причинят диария или други храносмилателни проблеми.

Смокините също са доста богати на витамин К, който може да попречи на лекарствата за разреждане на кръвта и да ги направи по-малко ефективни. Ако приемате такова лекарство, трябва да попитате Вашия лекар дали и колко смокини можете да ядете.

И накрая, някои хора може да са алергични към смокини . Ако сте алергични към прашец от бреза, е по-вероятно да сте алергични и към смокини. Смокинята съдържа естествен латекс, към който някои хора може и да са алергични.

Средна (40 грама) прясна смокиня съдържа:

Калории: 30
Протеин: 0 грама
Мазнини: 0 грама
Въглехидрати: 8 грама
Фибри: 1 грам
Мед: 3% от средната дневна нужда (ADI)
Магнезий: 2% от RDA
Калий: 2% от ПДП
Рибофлавин: 2% от RDI
Тиамин: 2% от RDI
Витамин B6: 3% от RDI
Витамин К: 2% от RDI
Пресните смокини съдържат калории от естествените си захари, но ако ядете няколко смокини наведнъж, тогава няма да имате проблем с калориите.

От друга страна, сушените смокини са с високо съдържание на захар и много калории , тъй като захарите се кондензират, когато плодът е изсушен. Коментари